Coterie, AIAIÉ, Péter Anna és Ana Kujundicz divatbemutató a Wella Fashion Show 1. napján

A Mezőgazdasági Múzeum impozáns előterét piros reflektorfények pásztázzák, a vörös árnyalatot nyert tartóoszlopok egy-egy tervező plafontól földig érő logójába takaróznak.


AIAIÉ - <a href='/hegedus-zsanett.html' title='Hegedűs Zsanett'>Hegedűs Zsanett</a> 2007Premier

A Mezőgazdasági Múzeum impozáns előterét piros reflektorfények pásztázzák, a vörös árnyalatot nyert tartóoszlopok egy-egy tervező plafontól földig érő logójába takaróznak. A nézők pavilonok mögött sorakoznak, ki regisztrál, ki jegyet vált az előadásra. A Wella Fashion Show nyitóeseményeként bemutatkozó fiatal divattervezőkre még az énekesnők is kíváncsiak: Kozma Orsi és Szűcs Gabriella, az újabban szólókarrierről áhítozó, Cotton Club Singers ex-üdvöskék már a bársonyzsinóron túl várják a fejleményeket.Képekből sosem elég!

A reflektorok odabent is ontják magukból a fényt és a hőséget, vörös fényárban fürdetve immáron a helyiség intarziás oszlopocskáit is. Az árkádos boltívek védelmezően hajolnak a nagyérdemű és a bőszen kattogtató fotósok feje fölé.

A hajfürtökkel ékített, hosszú kifutó ugyan két részre osztja a belteret, az építmény jobb és bal oldalán szolgáltatva helyet a divatorientált publikumnak, az összhang mégis teljes.

Bár az előadás, mint ahogy azt már sok helyen tapasztaltuk, ezúttal is vetítéssel indul, álmélkodva lessük a Wella hiper-szuper hajfestékeit, zseléit, fixeit, lakkjait népszerűsítő kisfilmeket. Tovább már nem is csigázhatnák kedélyeinket! - a közönség szinte egy, óriási szemként fókuszál, mit fókuszál, tapad a világot jelentő deszkákra.

Coterie – Martin Krisztina és Schöff Mónika

Martin Krisztina ellentétekre építkező kreációira, Schöff Mónika kézműves cipőkölteményeire megérte várni.

A tervezőpáros 2007 őszi kollekciójából kapunk ízelítőt, a forró sortokhoz fekete harisnya, fehér combfix dukál, de a kacsókat védő kiskesztyűt, a kézbe szorított kistáskát sem szabad kifelejtenünk a sorból. A kiegészítők mind-mind ötletes, nélkülözhetetlen elemei a nőiességet sugárzó daraboknak, a lágyan elomló fehérben, barnában játszó selyemingeknek, melyek némelyike, merészen még a hasat is szabadon hagyja.

Aki inkább takargatná hosszú combjait, Martin Krisztinánál megtalálja számítását. A hajszálcsíkos, hosszított fazonú nadrág egyszerre elegáns és csábító. Az újragondolt bőr sortocskák - a falatnyi darabok oldalán bőrmadzag fityeg, melyet a szőke modell, mintegy ostorként pödörget színrelépésekor -, hosszú pantallók mellett, formabontó ruhákra, fekete, égbe magasodó derékmegoldással készült hófehér szoknyára, gótikus, háromszög vállú, fekete felsőrészre is bukkanhatunk.

Mi több, a Coterie még a férfiakra is gondol! Számukra szürke öltönyök készülnek, avagy tűz piros ing, melyet fekete nyakkendővel ildomos passzítani. A népszerű felöltőt stílusosan egyik oldalt betűrve, a másikon hanyagul a nadrágra bucskáztatva lehet, kell hordani.

És hogy a varázsos lábbelikről is szóljunk, Schöff Mónika fekete-fehér kárómintás, hosszú bőrcsizmája úgy simul az őt viselő modell lábára, mintha legalább is ráöntötték volna. A turpisság: hátul keresztbe-kasul futó bőrszalagok tartják stabilan a legmerészebb leányálmokba illő, elől topán, hátul semmi darabot.

Aiaié – Hegedűs Zsanett

Ajjaj bizony! Ha elámultunk a Coterie kézműves kompozíciói láttán, Hegedűs Zsanett bőrkollekcióját csak még nagyobb lelkesedéssel tudtuk szemlélni. A fiatal hölgy biztos kézzel nyúlt a reneszánszát élő anyaghoz, szorgos ujjai alatt egyként születtek elegánsan hétköznapi és túlnyomó többségben, meghökkentő alkotások.

A test vonalát követő barna bőrzakóhoz, szintén barna ceruzanadrág illik, avagy passzíthatjuk térdig érő, barna, lezser bőrszoknyával is, de akkor cseppet vad, bolondos piros harisnyát, kesztyűt kell húzzunk a lélegzetelállító darabhoz.

Persze, bátraké a szerencse még a divat területén is! - alapon, választhatjuk a hosszú fazonú, magába csavarodó bőrszoknyát is, mely az ötletes popsiemelő segítségével jenniferlopezes hátsót kölcsönöz viselőjének. 

A truvájos darabokhoz extravagáns míder illik, nyaklánc helyett dús hajfonat ékítse máskülönben csupasz dekoltázsunkat. Az igazán merészek díszítés gyanánt, választhatják a nyakszirttől egész a fenékig lógázó, fonott, szőke hajtincseket is.

Hasonlóan egyedi megoldás a bőr sort köré emelt, pirosas-narancsos rókakepp szoknya, mely a nadrágocska révén combunkat, a hátsó uszályrész révén pedig becses fertályunkat hangsúlyozza ki. De a rövidállású, bocimintás bőrszoknya is kitűnő választás, ha extrémitáshoz és eleganciához egyaránt edzett egyéniségünket szeretnénk érvényre juttatni.

Ahogy egy csillogó, arany mini sortban is lehetünk a végzet asszonyai, csak ne felejtsünk el hozzá, ezüstszínben pompázó, tűsarkú szandált húzni!

Péter Anna

A rövid, szőke hajú divattervező hölgy egyaránt gondol az elegánsabb és a sportosabb vonalat kedvelőkre.

Előbbieknek ragyogó választás lehet egy Péter Anna által tervezett plüsshatású, magas nyakú, fekete ruha, mely a hátán futó hímzéseknek, fazonjának köszönhetően az ázsiai kultúrát juttatja eszünkbe. A fehérben és pirosban úszó tüllcsodákat ugyancsak a hímzést imitáló motívumok díszítik, ezúttal azonban az anyag nyomásáról beszélhetünk.

A kanyargó indák, nonfiguratív ábrák árnyékában felsejlik a pokol tornácát őrző, acsargó Cerberus képe, a vicsorgó eb ábrázata, mely, ha mindenáron az ázsiai kultúrkörnél kívánnánk maradni, akár Kína emblematikus figurájaként, kanyargó sárkányként is értelmezhető, elemezhető volna.

A nyomott kaligrafiák sajátossága még a játékosság, mely a ruhák esetén egymás kerülgetésében nyilvánul meg. Elől derékmagasságban véget érnek, hogy aztán hátul, a csípő vonalától folytatódjanak.

A felséges darabokat magas vagy lapos sarkú, műanyag szandállal illő párosítani, a Vágó Réka kezemunkáját dícsérő, mesteri plasztik lábbelik ugyanilyen jól illenek a sportost az elegánssal ötvöző csipke forrónadrágokhoz is, melyeket tervezőjük nagy, lányarcos pólóval passzított.

A rövid sortok esetében azonban nem árt az elővigyázatosság, a popsit merészen kettéhasító darabokat csakis makulátlanul feszes idomokkal, izmokkal megáldottak részesítsék előnyben. Avagy szabad a pálya, lányok, hátsókat feszesítő gyakorlatokra fel!

Ana Kujundicz

A horvát tervezőhölgy - jegyezhetnénk meg - egyszerre látja feketében és színesben a világot. Az alapanyagként használt „vásznak” sötétek, ellenben a díszítés gyanánt alkalmazott tűzőcérnák, műanyag „csekélységek” mind ezerszínben úsznak.

Az éjszínű ruha fodra szivárványos pálcikasor, mely vadítóan hullámzik és talán csörömpöl is (a spanyol dallamoktól nem hallatszik) az őt viselő bájos modell lépteire. De az ékítő anyagok között megleljük az apró gombocskákat, a leginkább lego darabkákra emlékeztető mütyüröket és a lenyakazott teaszűrőfejeket is.

Ha Kujundicz kisasszony mégis nélkülözi a fröccsöntött apróságokat, a zsebekkel, a tűzésekkel játszik. A ruha alját gazdagító elemek az adventi naptárak nyitogatós ablakocskáit idézik, a fekete caprinadrágot rózsaszín, zöld, kék, cizellált hullámok fodrozzák, a pantalló fölé húzott ruhácskához kockás derékmelegítő dukál. Egyszerre bolondos és hippis.

A mellkason futó emberfejrajzolat szinte védjegyévé válik alkotójának, egyetlen ruhácska sem lehet meg nélküle. „Egyedem, begyedem, tengertánc” – jut eszünkbe a mondóka és nyomában a többi. Ana Kujundicz, mintha hipnotizálna bennünket. Az egyik percben óvodásként építjük a homokvárakat, a rákövetkezőben egy nem mindennapi alkotó álnaiv ruhakölteményiben gyönyörködünk.

Aki a virágot szereti…

Hogy a fiatal divattervezők nem rossz emberek, sőt!, arról bemutatkozó divatbemutatóik során magunk is meggyőződtünk, de hogy ráadásul még a tulipánt is szeretik, az csak a divatshow végén derülhetett ki. A szervezők bimbózó csokorral búcsúztatták a tehetséges, feltörekvő generáció képviselőit.

Hogy az utánpótlás biztosított – hangos, veretes taps közepette nyugtáztuk mi is.

Fotók a Coterie bemutatóról, Wella Fashion Show, Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-02

Fotók az AIAIÉ - Hegedüs Zsanett bemutatójáról, Wella FAshion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-02

Fotók Ana Kujundizc bemutatójáról, Wella FAshion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-02

Fotók Péter Anna bemutatójáról, Wella Fashion Show - Mezőgazsasági Múzeum, 2007-03-02


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-03


ALMAF