A MOME végzőseinek WAMP-Design Hét 2007 divatbemutatóján jártunk (október 14.)

A szabadtéri divatbemutatóra az októberi WAMP művészpiac színpadán került sor, a Design Hét 2007 záróestjén.


Eszkimó asszony nem fázik!

WAMP Design HétA szabadtéri divatbemutatóra az októberi WAMP művészpiac színpadán került sor, a Design Hét 2007 záróestjén. A végzős tervezők közül Szerencsés Gabó, Szatmári Judit Anna, Bálint Sára és a 2007-es Év Fiatal Tervezőinek választott Je suis belle verhetetlen párosa mutatkozott be vizsgakollekciójának remixével. Földig lógázó kapucnik, tapsra ingerlő géztütük – a fehérbe, ekrübe álmodott csodák mellett, Dévényi Dalma és Kiss Tibi ezüstösen csillogó türkizben és éjszínű feketében pompázó, mesés kreációiból kaptunk ízelítőt.Intro

A hangulat hamisíthatatlan, a művészpiac úgy fest, ahogy egy művészpiacnak festeni kell! Köröttünk megannyi designportékától roskadó asztal terpeszkedik, a standok mögött, tisztelet a kivételnek, sapkába, sálba bújt fázós tervezők kínálják formabontó csecsebecséiket, vagy heveny bábozásba kezdenek, hirdetve, ha szükségeltetik, az általuk készített figurák még kesztyű gyanánt is jó szolgálatot tesznek. DJ által kavart rertroslágerek szállnak az éterbe, kell ennél több? Bár a nyüzsgés tagadhatatlanul nagy, a nézelődök figyelmét a kötött pulcsikon, színes kabátokon túl az idő haladtával egyre inkább a vásár közepén emelt alkalmi színpad köti le, a háttérben felállított kivetítő ugyan még sötét, a színpad mögött már lélekmelengető italokkal felszerelt, csinos modellek sorakoznak.

Akinek már nem jön be az ide teszem, oda teszem, értsd, egyik lábat a másik elé, a lányok példáján felbuzdulva, maga is a büfé irányába indul. Koraesti részegségről persze szó sincs, az a néhány korty tényleg csak arra elég, hogy az ember könnyebben viselje a hirtelen rátörő októberi „majdnem mínuszokat”. Később ki-ki már vacogni is elfelejt, előbb együtt érezünk, később a formabontó alkotások láttán ámulatba esve, a zord időjárásról is megfeledkezünk.

Mindent betemető hófehérség

Mielőtt azonban kigyúlnának a reflektorok, a dolgok neheze konferansz híján a majd mindentudó vetítővászonra hárul. Az elénk sorjázó kisfilmek nemcsak a végzősök munkáiba engednek bepillantást, az üresjáratokat is kitöltik, míg a modellek maroknyi csapata öltözködik.

A nyitány máris a jeges, fagyos, északi fuvallatokkal dacol! Magas barna lány tipeg elénk, a Gabo Collection derék tájt izgalmas vágásokkal ékített leheletfinom muszlinruhájában, oldalán bézs színű táska fityeg. Ártatlan, ugyanakkor szexisen merész a fehér, enyhén buggyos caprinadrág is, melyhez oldalt vágott, bézsszínű bőrfelsőrész dukál. A ruhákhoz szandál, a nadrágokhoz hosszúszárú, bőrcsizma illik, de mindezt elő lehet adni vadabban, meztéláb is, ahogy arra a következő tour szolgál tanúbizonyságul.

A hófehér, felül sztreccses, alul gézfodrokban végződő alkalmi költemény, akár mennyasszonyi ruhának is beillene, a taps magától értetődően kijár érte. Ellenben Bálint Sára fekete, sejtelmesen áttetsző géznadrágjában, melyhez brossal tűzött szőrmekepp javallt, vérbeli végzet asszonyaiként lépdelhetünk.

Leleményesek és egyben mutatósak is a pótujjakkal felszerelt felsők, a vendéganyagot a köldök magasságában öv gyanánt csomózhatjuk kedvünkre, nem kevésbé a földig lógázó, kapucnis, bézsszínű zsákruhák, egyiknek ujja tekereg a földig, másiknak a gordiusi csomó mintájára, hátulján fordul vissza az anyag önmagába.

Vica-versa

A divatbemutató fináléjában kétszer is színpadra lépő Je suis belle kreációi, az előbbi ruhák mintájára, magát az eseményt fordítják visszájára, helyezik épp ellentétes megvilágításba, a zömében pasztelles fehérre, megannyi fekete csoda következik. A 2005 elején alakult duó kis-szériás kollekciója a különlegességet kereső hölgyeknek biztos favoritja, esetükben a forma, szín és sziluett harmóniája, ha lehet mondani, négyzetre emelődik.

MZ: Mi inspirálta a kollekciót?
Kiss Tibor: Ketten vagyunk, az inspirációk is két oldalról jöttek. Ez nálunk mindig úgy zajlik, hogy először a saját inspirációnkat gyűjtjük össze és utána vitatjuk meg közösen, utána rakjuk össze, mi szerepeljen a kollekcióban. Most két dolog hatott ránk, egyrészt a nevelőnők nagyon konzervatív hatású öltözködése, mondhatni a rosszul öltözött emberek stílusa, ami egy kicsit szigorú, kicsit markáns, de ugyanakkor megjelent mellette egy nagyon erős klasszikus, finom, meleg és kecses nőkép is, amihez főleg megadott nőtípusokat, alap nőtípusokat használtunk.

Dévényi Dalma: És akkor ezeket hoztuk össze, a magunk módján, ami most már jellemző ránk, egyfelől meg van a kollekcióban az, hogy szeretnénk szépnek mutatni a nőt, de azért mindig van egy ilyen kis kikacsintás, vagy irónia is, tehát egyfajta újraértelmezése a nőideáloknak.

Dévényi Dalmáék nemcsak a ruhákra, a kiegészítőkre is hatványozott figyelmet fordítanak, legyen az akár egy fél arcot takaró sötét napszemüveg, Molnár Megyeri György munkái, akár egy ezüstös türkizben csillogó harisnya vagy kesztyű a Budagantól, egy kék-fekete fűzős magassarkú vagy ezüstszandál, melyek Szilágyi Andrea keze alól kerülnek ki.

Náluk még a karcsúsított, két soros szövetkabát sem unalmas, a hátsórészen futó darázsolt betétnek köszönhetően a modell karcsú dereka is hangsúlyossá válik, ami hosszú fazonú télikabátok esetén, valljuk be, nem jellemző. Felöltőknél maradva, a „mintha levegőtől duzzadna”, kék csíkokkal ékített, fekete pufikabát is merőben egyedi és impozáns, a szinte kényszerzubbony merevségű, rendhagyó ruhadarabot persze viselni tudni kell. A sikerrecept kulcsa a határozott fellépés, másképp vérbő denevérasszony helyett szárnyaszegett méhkirálynővé változtatja viselőjét.

MZ: Volt-e kedvenc alkotásotok ebben a nőies, egyszersmind fricskát mutató kollekcióban?
Dalma: Mindig más, nem? – kérdi a mosolygós tervezőhölgy. A diploma bemutatón a kabátjaim a saját ruháimmal jöttek ki és Tibi kabátjai is Tibi ruháival, most pedig, mivel azóta eltelt egy pár hónap és másképp nézzük a ruhákat, sokkal jobban látjuk őket kívülről, vegyítettük őket egymással. Szerintem ez sokkal frissebbé és izgalmasabbá tette a kollekciót. Most például meg tudtam szeretni egy olyan darabot, amit másképp talán már meg is untam volna. Ha kedvencet kell mondani, Tibi őrületes, fordított pelerinjét szeretem, azért mert az egy nagyon jól mutató darab, viszont, ami hordható és zseniális, az a pokrócruha, amit nagyon bírok. A hordhatóbb kategóriából pár darabot konfekcionáltunk is, azokat már meg is vásárolhatják az érdeklődök.

Az ízig-vérig nőies kategóriába sorolható a rövid ujjú, bőrhatású, végig gombos köpenyruha is, a többi feledhetetlen, örökklasszikus fekete csodáról már nem is beszélve. A türkiz lábszárvédők, fuszeklik, amellett, hogy maximálisan trendik, elevenséget lopnak az éjszínű összeállításokba.

MZ: Legközelebb hol s mikor láthat benneteket a nagyérdemű?
Tibi: Az aktuális kollekció most került be azokba az üzletekbe, ahol lehet minket kapni. A következő pedig valamikor január-március környékén várható, az már a 2008 tavasz/nyári kollekciónk lesz. Divatbemutatóra márciusban lehet számítani – mondják egyszerre. Igazából az a hozzáállásunk – veszi át a szót Dalma – hogy akkor szeretnénk, ha nagyon profin meg tudjuk csinálni, eltekintve most ettől a bemutatótól, hisz ez más dolog volt, itt az osztálytársainkkal együtt mutattunk be. Ha Je suis belle bemutatót csinálunk, akkor az biztos, hogy olyan lesz és akkor csináljuk, amikor meg van rá a hátterünk. Ha nem lesz tavasz/nyáron, akkor majd lesz a következő kollekciónak, de az nagyon profi lesz. Végeredményben a bemutató nem más, mint reprezentáció, ezért nagyon fontos, hogy pontosan azt tükrözze, amit mi szeretnénk. Nem lehet hiba!

Fotók a MOME végzőseinek divatbemutatójáról a Design Hét 2007 záróestjén - WAMP, 2007-10-14


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-27


ALMAF