Artz Modell, Monarchia, Frank Adél és Nara Szalon divatbemutató

Szerencsére már évek óta hódít a nőiesség, s – szerintem – sokan minden szívfájdalom nélkül hódolunk is be neki.


Nőies vonalvezetés, szépség és sok vidámság

Makány MártaSzerencsére már évek óta hódít a nőiesség, s – szerintem – sokan minden szívfájdalom nélkül hódolunk is be neki. Bár nem hinném, hogy a farmer ellen bárkinek is kifogása volna, azért idén is jó látni a kifutón végigvonuló szoknyákat, fodrokat, virágos anyagokat, a derekat és csípőt hangsúlyozó fazonokat. Én legalábbis nőként lelkesen üdvözlöm a tavaszt, s vele a nőiességet hangsúlyozó ruhakölteményeket, amelyek láthatóan nem hiányoztak az Art’z Modell, a Monarchia, Frank Adél és a Nara Szalon kollekcióiból sem.



Art’z Modell

Azt hiszem, egyetlen nőtársam sem tiltakozott volna túl hevesen, ha valaki ezekkel a ruhákkal akarta volna őt meglepni születésnapjára, névnapjára…vagy egyéb alkalomból. Az Art’z Modell kollekcióját bemutató lányok, az akár hétköznapokon is hordható, igazán ízléses vonalat jelenítették meg a kifutón.

Az idei évben még mindig hódító stilizált virágmintákat itt is megfigyelhettük, hol egy csinos, klasszikus kiskosztümön, hol egy merészebb, de szintén reneszánszát élő rövidnadrágos összeállításon.

Fiatalabbak és idősebbek, vérmérsékletük és kedvük szerint válogathatnak manapság hosszú- és rövidnadrágok, mini- és maxiszoknyák közt, szűk, rakott és loknis fazonokban egyaránt. Viselhetünk csillogó piros ruhácskát, fehér alapon vöröslő óriási virágos, rövidke ovelallt, tűpöttyös minit, midenképp divatosak maradunk. Az Art’z Modell könnyed, libbenős anyagai, pasztellszínei, vörös tónusai, kockás, pettyes mintázatai fiatalságot és vidámságot varázsolnak mindenki - s nem csupán a huszonévesek – mindennapjaiba.

Monarchia

Az esti divatbemutatók sorát a nem hétköznapi és nem is egyszerű ruhák felvonulása nyitotta meg, így a királylányos hangulat hamar belopózott a – délelőttihez képest kissé megszaporodott – női nézők szívébe-lelkébe egyaránt.

Ahogy a szebbnél szebb alkalmi csodákat figyeltem, agyamban a képek összekapcsolódtak a márkanévvel – Monarchia -, s úgy éreztem valóban tökéletesen illik egymáshoz a két „összetevő”. Persze ez nem azt jelenti, hogy valami századokkal ezelőtti, avítt múltidézés folyt volna a kifutón – habár szerintem, a történelmi monarchia divatjáról sem állíthatjuk, hogy csúnya -, a VMN színpadán a XXI. századi bálokra megálmodott, koszorúslányoknak, menyecskéknek és menyasszonyoknak tervezett kreációk libbentek elénk.

Bézs-fekete csíkos alkalmik és éjszín csipkefelsős, légiesen úszó ruhaköltemények váltakoztak a valóban múltat idéző, pánt nélküli, fűzős felsőkkel, és földet söprő szoknyákat viselő modellekkel. Érdeklődéssel figyeltem a halványrózsaszín, visszabuggyosított aljú összeállítást, amely engem egy hatalmas habcsókra emlékeztetett, s amely egyre divatosabb rövid és hosszú, alkalmi és mindennap viselt szoknyáknál egyaránt.

Az üde, tavaszias pasztellszínek mellett, láthattunk élénk pirosat, rózsa-lila virágos, bordóba hajló árnyalatú alkotásokat is, földet seprő vagy épp rövidke fazonban.

Az „alkalmik” királynője, azaz a menyasszonyi ruha, ezen az eseményen sem maradhatott ki a Monarchia bemutatójából. A klasszikus uszályos fazon helyett most egy térdet takaró, az ötvenes évek szoknyáit idéző gyönyörű alkotás vonult végig a szemünk előtt. A gyöngyökkel kivarrt, szűk míderes felső tökéletesen ellensúlyozta a ringó harangszoknya ívét, s minderre persze a habkönnyűnek tűnő fátyol tette fel a koronát.

De ne higgyük, hogy a szoknyák egyeduralma jellemezte a Monarchia összeállításait, így aki inkább a nadrágokat részesíti előnyben, az is kedvére gyönyörködhetett a tunika fazonú felsővel megbolondított fekete kosztümön.

Természetesen a stólák és bolerók idén is elengedhetetlen kiegészítői minden hölgy ruhatárának, főképp akkor, ha valamilyen alkalmi vagy neves eseményre vagyunk hivatalosak.

Frank Adél

A következő blokkban igazi világlátott kollekcióba feledkezhettünk bele Frank Adél „tolmácsolásában”, olyan ruhakölteményekbe, amelyek csupán két hete érkeztek vissza Magyarországra külföldi hódító útjukról. Nem is csodálkozhat ezen senki, aki ott ült a kifutó előtt a Hiúságok vására esti divatbemutatóján, s figyelte az eleganciát és érzékiséget sugárzó alkotásokat. Óaranyat idéző csipkeszoknyák, háromnegyedes ujjú kékbe hajló zöld kiskabátkák képviselték az előbbi vonalat, és mélyen dekoltált, szűk fazonú, fűzős felsőrészek az utóbbit.

Nem hiányozhattak a repertoárból a mostanság igen népszerű pöttyös és csíkos anyagok, valamint az élénk színek, s a hölgyek körében mindig népszerű rózsaszín sem.

A modellek sminkje és frizurája természetesen alkalmazkodott az egyszerre visszafogott mégis csábító kollekcióhoz, így a lányok tarkóra tűzött egyszerű vagy néhány kunkori tinccsel megbolondított kontyban vonultak végig a kifutón, feketével keretezett, rózsás és padlizsán színűre festett szemhéjuk alól a közönséget fürkészve.

Nara

Királylányos hangulat. Így jellemeztem a Monarchia bemutatóját, s nem is tudnék találóbb kifejezést Makány Márta kollekciójára sem. S azt, hogy a királylányos ruhák eredetileg királyfisnak indultak, ma már senki meg nem mondaná meg modelljeit szemlélve. Pedig a Nara valóban a férfiak számára tervezett ruhákat egykor…ma azonban mi nők élvezhetjük egy remek tervező megvalósult álmait a kifutó lányain.

A kollekcióból elsőként egy térdet súroló, kétrészes koktélruha vonta magára a figyelmünket. Az ujjatlan, bordó alapon virágmintás míder és a vajszín alapon pipacsokkal teli szoknyarész láttán egy tavaszi rét vagy egy festett csendélet részesének érezhettük magunkat. A harmóniának ez az érzete nem csorbult - az anyagok lágy hullámzásában és kékes árnyalatában is - a tengerre emlékeztető, bokák körül táncoló ruhákat szemlélve sem.

Hosszú, fekete csipkeestélyi, csillogó mellrésszel és könnyű, légies, rózsaszín csodák alkottak kontrasztot egymással, de megcsodálhattuk a modellek tökéletes lábait picinyke forró- és halásznadrágokban is, mindezeket szebbnél szebb fűzőkkel, díszes mellénykékkel kombinálva vagy épp egy türkiz/csíkos hosszított kabáttal tetézve. Zöld a bordóval, kék a barnával, sárga a zölddel, áttetsző csipke…semmi sem tabu. Mi pedig a nézőtéren – állíthatom – élvezettel gyönyörködtünk a klasszikus szépségben és az extravaganciával határos darabokban a divat állandó körforgásának részeseiként.

Fotók az Art'z Modell bemutatójáról - Hiúságok Vására, 2007-04-14

Fotók a Monarchia bemutatójáról - Hiúságok Vására, 2007-04-14

Fotók Frank Adél bemutatójáról - Hiúságok Vására, 2007-04-14

Fotók a Nara divatbemutatójáról - Hiúságok Vására, 2007-04-14


Írta: Szeitl Mónika , Dátum: 2007-04-23






ALMAF