Nicola de Main divatbemutató a Nagy Britmánia 2007 nyitónapján (február 3.)

Az elismert brit divattervező - Kylie Minogue és Madonna kedvence - a Nagy Britmánia Supernow! fesztiválra jött hazánkba


Nicola de Main porcelánbabáiAz elismert brit divattervező - Kylie Minogue és Madonna kedvence - a Nagy Britmánia Supernow! fesztiválra jött hazánkba, hogy a 2007/08 Ősz/Téli kollekciójának bemutatójával egy szeletnyi Londont, félórányi brit hyperjelent varázsoljon a Millenáris Fogadó zsúfolásig telt falai közé. A Nagy Britmánia 2007-ben is egy hónapon át - február 3-tól március 4-ig - tart, de a szervezők (British Council és Trafó) figyelmeztetnek, hogy a Supernow! a pillanatról szól, amely ’elpukkan mint a rágógumi’.

„A Supernow kihagyhatatlan!”

Odakint még a pesti tél tombol, vacogó tinik, kamaszok fagyoskodnak tömött sorokban a bejárat előtt. Várniuk kell. A Jövő Háza kapui nyolc órakor tárulnak szélesre a nagyérdemű előtt, s még csak fél hétre jár. A fiatalok cigiről cigire gyújtva bekkelik ki a hátralévő perceket, míg a merészebbje a tévének nyilatkozik: „A Supernow kihagyhatatlan! Yonderboy, Ladytron, Allan Mcgee” – az általuk ismertetett névsor nem teljes, de még így is magáért beszél. Valóban megéri egy kicsit dideregni…

 

Sajtótájékoztató

Míg ők a szabadban, mi már odabent múlatjuk a feledhetetlen estét. A sajtó, a média képviselői a VIP kapun keresztül özönlenek a leginkább arénára emlékeztető belső térbe. Oroszlánok és vadak kíméljenek!, a kifutóvá lett színpadon éppen Nicola de Main tart főpróbát, viaszarcú modelljei kíséretében próbálja a köszönőcsokor átvételét, a meghajlást.

A második emeleten a Mini jóvoltából kialakított VIP lounge várja a betérőket egy kis állófogadásra. Kezünkbe nyomott welcomedrinkkel, alacsony asztalokra helyezett pogácsával, szendvicsekkel, piros-kék drazséhegyekkel ingerlik ízlelőbimbóinkat, míg a háttérben csinos szőke hölgy mixeli a talpalávalót.

Kisvártatva Viva Patrícia is az emelvényre lép, az egyik szponzor, a Nike jóvoltából talpig sportos szerelésben: az est háziasszonya fekete sztreccsnadrágot, hozzá sárga, térdközépig érő, övvel díszített, kapucnis pulcsit visel. De ezúttal kivételesen nem is (csak) a ruhán van a hangsúly, mint inkább a mondanivalón.

A tavalyi Britmániához képest az idei még több kulturális csemegével szolgál majd: lesz színház - ahogy talán még sosem láttuk - a Trafóban, aztán érkeznek együttesek a ködös Albionból, hogy, ha a poklot nem is, azért a hangorkánt elszabadítsák az A38-as hajó fedélzetén. Pillanatra sem feledhetjük, mi most nem egy egynapos rendezvényen, hanem egy egy hónapon át zajló (február 3-tól március 4-ig) fesztivál  nyitónapján vendégeskedünk, hála a szponzoroknak (British Council, Motorola, Wizzair stb.), akik a kezdeményezés mögé álltak.

A legfontosabb gondolat mindezenközben talán mégis Fabricius Gáboré, az est házigazdájáé, aki a mecénások és David Martin, kulturális attasé, a British Council igazgatójának tört magyarsággal előadott felszólalása után röviden, ámde velősen foglalja össze a programsorozat legfőbb törekvését: „A briteknek fontos, hogy mi mit gondolunk róluk, talán tennünk kéne azért, hogy ez fordítva is így legyen!” - tanácsolja.

 

The Puzzle

Mire a sajtótájékoztató véget ér, odalent már a The Puzzle zenekar hangol. Rövidesen tanúi leszünk, hogy kell magyar létünkre angolul „zúzni” a színpadon. Két év londoni klubélet után a fiúk már csak tudják... A legújabb indierock pillanatképeit villantják fel csekélyke négy zeneszám erejéig, míg a mögöttük lévő kivetítő a Deák tér szurtos aluljáróját mutatja, majd a kettes villamos alagútban kanyargását követhetjük nyomon. A hallgatóság persze tombol, szelíd eszközökkel (lábtaposás) igyekszik közelebb férkőzni a kifutóhoz. Már tényleg csak néhány gitárakkord választ el minket Nicola de Main, divattevezőnek a Londoni Divathétre tervezett kollekciójának bemutatójától.

 

A 2007/08 Ősz/Téli trend puritán és lila

A csendes várakozást a kivetítőn futó fekete-fehér képsoroknak köszönhetően, lázas izgalom váltja fel. A divatbemutató előkészületeit látjuk, amint a modellek fekete magassarkú topánba bújtatják hosszúlábaikat. Igen, a cipő és az alája húzott elengedhetetlen, padlizsánszín kiszokni a későbbiekben is úgy tűnik, mintha védjegye volna a brit divattervezőnek. E nélkül mondhatni nincs, de legalább is, alig akad ruha.

A 2007/08 ősz/téli öltözetek stílusára a nem pejoratív értelemben vett puritán jelzőt biggyeszthetnénk, ahogy Nicola de Main felvonultatott kollekciójával leginkább a minimal art irányvonalat képviseli. Semmi fölösleges cicoma, vagy hivalkodó ragyogás, ékszert hiába keresnénk, nem szikrázik, nem csillog egyik modell fülében, nyakában sem.

A térd fölött végződő, olykor-olykor múltidéző ruhácskák leginkább lila színben játszanak, legyen az pasztell, vagy akár a fent nevezett szín mélyebb árnyalata. De persze a klasszikusnak nevezhető fekete-fehér, és a fekete önállóan is divat marad a jövő télen, ahogy az idei év slágerei, a barna és az acélszürke mellett a virágos nyomással készült, James Millar tervezte, lila alapszínű kelmék is biztos sikerre számíthatnak majd a zimankós napokon.

 

Hosszú vagy rövid? Szoknya vagy nadrág?

A ruha lehet hosszú ujjú, pulóver hatású, de most ezeket is öv nélkül kell viselni, a mellrésznél lévő rafinált tűzések önállóan is magukra vonják a figyelmet. A hozzávaló pantalló, kiszokni, magassarkú, elengedhetetlen akkor is, ha rövidujjú vagy esetleg ujjatlan darabot választanánk, ez esetben viszont ildomos egy hasonló árnyalatban úszó garbót húznunk a ruha alá.

A virágmintás lábfejnélküli harisnya, virágmintás garbóval párosítva telitalálat. De ha a telet taposva mégiscsak ódzkodnánk tetőtől-talpig növénybe borulni, elegendő, ha felsőnk gallérját díszítjük virágmotívumokkal.

Nicola de Main gondol azokra is, akik a nadrágot részesítik előnyben. Bár kollekciójában elvétve, de azért akad egy-egy testhezálló szövetpantalló is, ami a legritkább esetben fekete. Az említett darabok is inkább lila színben készülnek, hozzájuk ugyancsak egyszerű, ámde elegáns garbó ajánlható, avagy egy-egy merészebb szabású, derékvonaltól bővülő, szinte fodrokba boruló szövetkabát.

 

A smink (is) öltöztet

A már-már meghökkentő, drámai hatást nem csak a ruhák váltják ki a nézőből, a modellek porcelánra sminkelt, maszkírozott arca, a hátul szigorú lófarokba hurkolt haj is ezt a benyomást erősítik. Pest utcáit róva is lehetünk brit dámák, elő a hófehér maskarákkal, a visszafogott, lilás szemhéjpúderekkel, no és azért a peckes járást sem árt gyakorolni! A hiányzó szelídséget Nicola de Main ruhácskái pótolják, viselvén őket, lehetnénk akár ártatlan kislányok is, ha…

 

Dióhéjban a tervezőről

Ha valakinek a leírtak alapján felkeltette az érdeklődését a fiatal brit divattervező, nem csigázzuk tovább! Nicola de Main 1978-ban született az észak-angliai Yorkshirben. Divattanulmányait Manchesterben kezdte, melyet a Leeds-i Egyetemen folytatott, hogy végül a londoni St. Martins College-ból kikerülve bizonyítsa rátermettségét a divat könyörtelen világában.

Pályájának meghatározó pontja, mikor felfedezi őt Hussein Chalayan, a világhírű brit divattervező. Chalayannal együtt dolgozik a Fashion Architecture nevű projekten, majd a Place to Passage című film ruháin is. A 2004-es év igazi fordulópont Nicola életében, aki immár tapasztalatokkal felvértezve, saját márkájának szerencsekovácsa lesz. A 2005 tavasz/nyári tesztkollekciójával akkora sikert arat, hogy a londoni divatszakma neki ítéli a fiatal pályakezdő tervezők számára létrehozott „Fashion Futures Young Designer” díjat.

Nicola de Mainnek mára már történelme van, kollekciói megtalálhatók a meghatározó londoni high-end boltokban. A brit Vogue is elismerően nyilatkozik róla, ahogy a Marie Claire, az Elle, avagy a Happy is biztos megjelenést kínál oldalain ruhái számára. Vásárlói közé többek között olyan hírességek tartoznak, mint Sophia Coppola, vagy a népszerű énekesnő, Björk.

 

Zárszó

Ízlések és pofonok, mindenkinek más a szép, a tetszetős, a vonzó. Ha Nicola de Main olyasvalamit is hozott Pestre, ami elsőre - talán épp egzotikussága lévén - kissé még idegen tőlünk, nem szabad elzárkóznunk. Felfelé ívelő pályáját, sikereit, kollekcióját tekintve állíthatjuk, a jövő útját járja, igyekszik elénk tárni valódi egyéniségét. Barátkozni, barátkozni, barátkozni! – ajánlhatnánk, és nemcsak a tervezőnő munkáival, hanem a Nagy Britmánia Supernow! fesztivállal is, hiszen a hónap során lesz még érdemes esemény, nem is kevés.

 

Képek Nicola de Main 2007/08 ősz/tél divatbemutatójáról - Nagy Britmánia Supernow!, 2007-02-03 További fotók a témában:

Képek a Nagy Britmánia Supernow! sajtótájékoztatójáról és a The Puzzle koncertről - Jövő Háza, 2007-02-03


Írta: MZ , Dátum: 2007-02-12


ALMAF