Náray Tamás, divattervezőt a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tűntették ki (augusz

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Náray Tamás, divattervező 2007. augusztus 20.-án, a budapesti Iparművészeti Múzeumban tartott Szent István napi ünnepségen.


A francia elegancia hazai képviselője

Náray TamásA Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Náray Tamás, divattervező 2007. augusztus 20.-án, a budapesti Iparművészeti Múzeumban tartott Szent István napi ünnepségen. A díjat Sólyom László, köztársasági elnök megbízásából adta át Dr. Hiller István, oktatási és kulturális miniszter hazánk három neves divattervezőjének, hiszen Náray Tamás mellett S. Hegyi Lucia és Zoób Kati, divattervező is átvehették a megtisztelő kitüntetést. A divat talán újra helyet kap a hazai kulturális élet palettáján.



Messziről jött ember

A pásztói születésű és Debrecenben felnövő Náray Tamás azért jött Budapestre, hogy híres divatbemutató rendező legyen. És később lett is, hiszen éveken át ő rendezte az országosan legendás Wella túrnékat, ahogy Hajas László 2000-es debütálását és későbbi megjelenéseit a londoni Royal Albert Hall-ban, 3 000 néző előtt megtartott Alternative Hair Show-n is ő komponálta. Mégis divattervezőként vált ismertté - Szabados Iréne, mesterfodrász emlékei szerint, az ő bíztatására vágott bele a dizájner szakmába.

Intézmény a hazai divatvilágban

Ő nevelte ki a hazai modell-nagygenerációt is, köztük elindítva Epres Panni, Aipli Ági és Sarnyai Eszter modellkerrierjét. Együtt dolgozott és dolgozik a hazai divat- és szépségipari élet krémjével, köztük Szabados Iréne és Hajas László és Karika Zsolt mesterfodrászokkal és Sipos Zita, sminkmesterrel.

2006. márciusában fővédnöke volt a Légrádi Petra, jogtulajdonos által rendezett első és eddig egyetlen hivatalos Fashion Week Hungary-nak, melyen kifutóra vitte 2006 Tavasz/Nyári kollekcióját.

Olyan hírességek esküsznek a Náray ruhákra, mint Szulák Andrea, műsorvezető, énekesnő, Oroszlán Szonyja, színésznő vagy Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Szülővárosába rendszeresen hazaviszi a divatot, tette ezt legutóbb a 2007. januári Debreceni Bál keretében és a Kölcsey Központ egyéves fennállásának alkalmából tartott bemutatóján, ahol a 2007 Tavasz/Nyári kollekciójának premierjét tartotta.

Hitvallása

Ihletője a francia divat - vállaja, sőt, hirdeti.

Hitvallása a divattervezésről egyértelmű: ’Amikor kérdezik, hogy miért nem alkalmazkodom a nemzetközi irányzatokhoz, akkor azt szoktam mondani, hogy azért, mert én ezt tudom. És azért is csinálom ezt ilyen konzekvensen, mert a mindegy hány éves pályafutásom alatt még soha, senki nem jött oda hozzám azzal a kéréssel, hogy elnézést, szeretnék öt évvel öregebbnek kinézni, és ha lehet, akkor tessék szíves lenni tíz kilóval vastagabbnak mutatni, és méreg drága pénzért szeretnék úgy kinézni, mint egy leszakadt farzseb. Ezért én nem tudok attól elvonatkoztatni, hogy egy blézernek van ujja, van válla, ami ott van a helyén, és attól, hogy egy ruha az legyen szép, finom, nőies, elegáns.’

További cikkek a témában:
Zoób Katti, divattervezőt a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tűntették ki (augusztus 20.)

További fotók a témában:
Fotók Náray Tamás, divattervezőről
Fotók Náray Tamás divatbemutatójáról a Fashion Week Hungary 2006 tavasz-nyár kifutóján
Fotók Náray Tamás Haute Couture 2007 divatbemutatójáról - Ybl Palota, 2007-01-11
Fotók Náray Tamás Debreceni Bálon tartott divatbemutatójáról - Debrecen, 2007-01-13
Fotók Náray Tamás 2007 tavasz/nyári kollekcijának premier bemutatójáról - Debrecen, Kölcsey Központ, 2007-02-24
Náray Tamás 2007 nyár szalonbemutató - 2007-05-17


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2007-09-10






ALMAF