Kiscelli Múzeum

Tóth Bori 200607 ŐszTél divatbemutató (november 28.)

Különös beavatás, avagy újjáélesztett óangol elegancia

A hátborzongató mese már a kerthelyiségben elkezdődik. Jobbára sötét van, rusztikus fáklyafényben tapogatódzik az ember a Kiscelli Múzeum bejáratáig. Mintha már ez is a beavatás része volna, az ódon kapu nehezen, nyikorogva nyílik. A bizonytalanokat megnyugtatandó: jó helyen járnak, ha Tóth Bori divatbemutatójára jöttek, a bejárat előtt teamécsesekből formázott T.B. monogram pislákol, nem, még nem tévesztettünk utat. Belépve kísértetjárta, viktoriánus udvarház rezidenciáján találjuk magunkat. Fekete masnikkal ékített, hosszú, piros ruhás hoszteszlányok invitálnak beljebb, ha valakinek máris inába szállt volna a bátorsága, a jó értelemben vett lidércnyomás, a hosszú folyosón csak fokozódik. Az ódon falakat fekete paravánok takarják, a kövérkés puttószobrok alulról kapnak vöröses megvilágítást, a boltívek, mintha nem is boltívek, azok lenyomatai, sziluettjei volnának csupán.


Szentivánéji álom á la EMDSZ a Múzeumok Éjszakáján (június 21.)

Sentiments„A Divat Éjszakája”

A Múzeumok Éjszakáján a Kiscelli Múzeum adott otthont a kortárs divat meghatározó tervezőinek, hogy egy fantasztikus, Király Tamás által rendezett és Hód Adrienn által koreografált divatperformance keretében mutathassák be egyedi haute couture kollekciójukat. Az Első Magyar Divattervezők Szövetségének tagjai a Divat Éjszakáján is kitettek magukért, a fantasztikus hangulatról nemcsak a felvonuló ruhaköltemények és az élő zenei kíséret gondoskodott, a lélegző díszlet is magért beszélt. A szakrális Templomtér Király Tamás különleges dekorációinak, rózsáinak, bokrainak köszönhetően, kastélykertté avanzsált. Az éjsötét ligetben életre kelt, félmeztelen, atléta testű férfiszobrok nyújtózkodtak, kapva -kapva egy-egy előttük, előttünk elsuhanó szépség után.


Tóth Bori 2008-as ruháinak bemutatóján jártunk a Kiscelli Múzeumban

A kolostorból lett múzeum és a divat találkozása a csillagok alatt

Visszafogott nőiesség, szelíd báj és elegancia - ezek jellemezik Tóth Bori legújabb kollekcióját, amelynek darabjai „semmit” sem mutatnak, de mindent sejtetnek, nem provokatívak, hanem figyelemfelkeltőek, nem „kirakják”, hanem kihangsúlyozzák a női bájakat. A különbség a kifejezések közt csupán árnyalatnyi, a lényeg mégis ezekben rejtőzik. Fifikás fazonok, csupasz vállak, kivillanó térdhajlatok, sokszor ennyi is elég, s valljuk be, ezeknél ledérebb leplek nem is illettek volna igazán az eseménynek helyszínül szolgáló exkolostor - ma Kiscelli Múzeum - patinás falai közé. December 11-én este ugyanis nem a szerzetesek nyitották kései imára a szájukat a boltívek alatt, hanem az ifjú és tehetséges divattervező-iparművésznő legújabb remekeit csodálhatták meg a kíváncsi egybegyűltek.

ALMAF