Budapesten korunk egyik legnépszerűbb sztárdesignere, Karim Rashid

Február elején Budapestre látogat napjaink egyik legnépszerűbb amerikai designere, Karim Rashid.


Február elején Budapestre látogat napjaink egyik legnépszerűbb amerikai designere, Karim Rashid. Az egyiptomi származású, jelenleg New Yorkban élő tervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) auditóriumában február 2-án, szerdán 16.00 órai kezdettel tart előadást. Emellett a kivételesen gazdag életművel büszkélkedő alkotó több tucat termékéből minitárlatot tekinthetnek meg az érdeklődök a MOME-n február 2 és 5. között.Karim Rashid alkotói munkája mellett szívesen barangol a zene világában. Ezen szenvedélyéről is tanúbizonyságot tesz budapesti látogatása során, és február 2-án, szerdán, 23.00 órai kezdettel egy DJ show keretében a magyar közönség is együtt partizhat vele az Ötkertben.

Generációja egyik legtermékenyebb alkotójaként, Karim Rashid életműve 3.000-nél is több ipari terméket ölel fel. Eddig a világ 35 országából több mint 220 cég megbízásának tett eleget, munkáit több mint 300 különböző szakmai díjjal jutalmazták. A gyártók széles köre számára tervezett bútorokon és lakberendezési kiegészítőkön túl, tett már kirándulásokat a divat és a képzőművészet világába is.

Az utóbbi években leginkább belsőépítészeti munkáira koncentrál - legismertebb, díjakkal is jutalmazott alkotásai között találhatók az athéni Semiramis Hotel és a philadelphiai Morimoto Étterem. Ezeken túl kiállítási installációk, éttermek, bárok, klubok, divatüzletek, valamint metróállomások és más közterek tervei hordozzák magukon az azonnal felismerhető, egyfajta márkavédjegyként is felfogható "Rashid-karaktert".

Sikerének kulcsa a tudatosan és következetesen felépített, azonnal beazonosítható image. Munkásságának alapja az általa még a kilencvenes években bevezetett, mára a designelmélet és -történet megkerülhetetlen fogalmává vált szenzualizmus, "érzéki minimalizmus". Sajátos formanyelvét a védjegyévé vált cukorka színekkel és digitális op-art mintákkal, valamint saját jelrendszerrel, ikonokkal tette még karakteresebbé, megalkotva ezzel az ún. digipop stílust.

Karim Rashid budapesti látogatásának programja:

Karim Rashid előadás
2011. február 2., 16.00
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Auditórium, 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Karim Rashid DJ show
2011. február 2., 23.00
Ötkert, 1051 Budapest, Zrínyi u. 4.

Minitárlat Karim Rashid munkáiból
2011. február 2-5.
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, I. emelet; 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Szervezők: Design Group Kft. és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Szponzorok: Gorenje Budapest Kft., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Formatervezési Tanács, Design Terminál Nonprofit Kft., Val Kft., Ötkert


Írta: HazaiDivat , Dátum: 2011-01-11


ALMAF