Murgui Mónika, fiatal divattervező

A 2. Győri Divatrandevú I. helyezettje és Közönségdíjasa Murgui Mónika lett, akinek a HazaiDivat.hu különdíjként bemutatkozási lehetőséget ajánlott fel portálunkon.


Murgui Mónika

Elegáns nőt tervez

A 2. Győri Divatrandevú I. helyezettje és Közönségdíjasa Murgui Mónika lett, akinek a HazaiDivat.hu különdíjként bemutatkozási lehetőséget ajánlott fel portálunkon. Először a férjét ismertem meg. Lelkesen fotózott a második sorból, állványról, marokfényképezőgéppel. Amikor megtudtam, hogy felesége a versenyzők között van, arról érdeklődtem együtérzően, izgul-e az asszony. Mire ő magabiztosan csak annyit felelt: 'Izgul, de feleslegesen. Ő fog nyerni.'Neki lett igaza. Mónikával aztán a HazaiDivat.hu által különdíjként felajánlott kollekciófotózáson beszélgettem. Kiderült, hogy az óarany ruhakollekciót direkt a fotózás kedvéért készítette el. Két modellöltöztetés között kedvesen és közvetlenül mesélt magáról, de mindvégig érezhető volt, hogy saját személyénél sokkal fontosabbnak tartja a ruhákat, az ő szeme fényeit.




HazaiDivat.hu: Miért éppen a divat?
Murgui Mónika: Anyukám mindenképp azt szerette volna, ha valamilyen művészettel foglalkozom. Kijelentette, hogy választanom kell: balett vagy divat, és én az utóbbi mellett döntöttem. De komolyan. Valószínűleg akkor is valamilyen alkotómunka felé irányultam volna, ha nincsen a szülői indíttatás. Számomra fontos, hogy olyasmivel foglalkozzam, ami kreativitást igényel, és aminek az eredménye magas esztétikai értékkel bír. A ruhák tervezésében és készítésében kiélhetem a szépség iránti vágyamat, és egyúttal olyasmit hozok létre, ami még praktikus is.

Murgui Mónika 2005HD: Szerinted fontos ma, Magyarországon divattal foglalkozni?
MM: Igen. Szerintem fontos, hogy a nők, és persze a férfiak is – bár én női ruhákat tervezek - figyeljenek a megjelenésükre. Az esztétikus külső a hétköznapokat is kellemesebbé teszi, ehhez pedig az ápoltságon túl hozzátartozik a jó minőségű ruha is. Nem biztos, hogy a legutolsó trendek szerint kell öltözködni - én is inkább valamilyen ’örök eleganciát’ igyekszem követni az öltözékeimben -, de a ruha igenis legyen felvehető és viselhető, ne kelljen szégyenkeznie a viselőjének miatta. Erre pedig az ad számára garanciát, ha szakemberre, divattervezőre bízza a ruhatára összeállítását. Ezt nyilván nem engedheti meg magának mindenki, de egy-egy különleges alkalom tiszteletére azért a soványabb pénztárcájúak is dönthetnek úgy, hogy divattervező által kreált ruhával teszik ünnepélyesebbé az eseményt.

HD: Mióta tanulod, műveled a divattervezést?
MM: Mondhatom, hogy gyerekkorom óta. Én Erdélyből származom, ott végeztem el a szakirányú iskolákat, és a folyamatos szakmai gyakorlattal, illetve önképzéssel azóta is tanulok. A férjemnek hálás vagyok azért, amiért támogat ebben. Egyébként mondhatom, hogy ő a menedzserem is.

HD: Most Győrben élsz. Milyen ott a divatélet?
MM: Hát, nem túl pezsgő. Nagy ritkán van egy divatbemutató, és még ritkábban egy verseny. Ezt fájlalom is, mert így kevés lehetőség jut a kezdőknek a kibontakozásra. És a hosszútávú érvényesülést is megnehezíti az intenzív divatélet hiánya. Jellemző például, hogy a ruhák elkészítéséhez szükséges divatkiegészítőket csak a Győri Divatrandevú szervezőjénél, a Ripsz-Ropsz Rövidáruban lehet beszerezni. Egyébként magáról a versenyről is a bolt vezetőjétől, és a rendezvény szervezőjétől, Szuromi Eleonórától értesültem.

HD: Van példaképed a hazai divattervezők között?
MM: A saját stílusomat szeretném képviselni, ezért próbálok nem kötődni semmilyen ismert irányvonalhoz, vagy tervezőhöz. De talán Zoób Kati tervez olyan kollekciókat, amelyek közel állnak az én tervezői ízlésemhez. A hazai neves divattervezők között ő képviseli azt a finom nőiességet és pikáns eleganciát, amit a magam ízlése szerint a saját kollekciómban igyekszem megteremteni.

Murgui Mónika 2005HD: Milyen a Murgui Móni stílus?
MM: Az elegáns és nagyon nőies ruhákat kedvelem. Szívesen használom a természetes, mély tónusú színeket, mint a sötétbordó, az óarany, a mohazöld, vagy a fekete. A terveimet általában fényes, selymes tapintású anyagokból készítem el, amelyek erősítik a nőies hatást. Kedvenc textiljeim a szatén és a ripszatén - ez utóbbinak jobb a tartása mint a szaténé, ezért az általam nagyon kedvelt fűzőket általában ebből az anyagból varrom. Némelyik ruhadarabhoz kiegészítőket is kreálok – a ruhához illő ékszerrel, táskával, kesztyűvel teszem teljessé a hatást.

HD: Kedvenc kreációd?
MM: Most éppen az óarany fűzős kompozíció az. Ennél a ruhánál sikerült a legszebb tartást adni a fűzőnek egy speciális technikával, ami maradjon az én titkom. Ez a ruha egyébként még rajtam is jól áll.

Nevet fel Mónika, és szemében tényleg ott ég a titok. De nem csak a fűzőé, hanem az nőiségé, amely egyúttal céltudatos, és ambíciózus is. A titok, amit talán Erdélyből hozott magával, és amely segítheti őt abban, hogy kitartóan dolgozzon és türelemmel várjon, amíg eljön az ő ideje.

HD: Nehezen válsz meg egy-egy darabtól?
MM: Hát bizony előfordul. Van olyan ruha is, amit nem is szeretnék eladni, legalábbis egyelőre nem. Az aktuális kedvencem, az óarany kreáció is ilyen. De például a ’Tavasz szellő’ fantázianevű, vajszínű, zöld levelekkel díszített, szatén koktélruhának már van gazdája.

HD: A 2. Győri Divatrandevú volt az első versenyed?
MM: Igen. A tavalyira azért nem jelentkeztem, mert előbb szerettem volna megnézni, milyen színvonalú lesz a rendezvény. És mivel úgy találtam, hogy megéri energiát fektetni bele, jelentkeztem. Végig nagyon izgultam azon, hogy a kollekcióm darabjai – három ruhával indultam -, hogy állják majd meg a helyüket, mivel a versenyzőtársaim munkáit még a főpróbán sem láthattam. Nagyon boldog voltam, hogy nem csak a szakmai zsűrinek, hanem a közönségnek is az én ruháim tetszettek a legjobban.

HDu: Merre tovább?
MM: Egyelőre igyekszem továbbfejlődni, bővíteni a kollekciómat. Jelenleg egy esküvői ruhaszalonban dolgozom, Győrben, de szeretnék majd egy saját szalont. Most úgy gondolom, hogy abban majd kizárólag az én munkáim lesznek jelen, mert sajnos rossz tapasztalataim vannak az együttműködésről. Bár sok helyről hallom, hogy a divatszakmában, és általában az iparművészetben nagyon nehéz elindulni és talponmaradni egyedül, de egyelőre kitartok az elképzelésem mellett.

 

Képek Murgui Mónika 2005-ös kollekciójáról

 

További cikkek a témában:

Amatőr divattervező verseny profi kollekciókkal

 

További fotók a témában: 

2. Győri Divatrandevú Döntő - 2005 Ősz


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2005-09-28






ALMAF