Kiállítás a Magyar Formatervezési Díj 25 évének díjazottjairól az Iparművészeti Múzeumba

A 2004-es Budapesti Őszi Fesztivál Design Hét címmel adott lehetőséget a hazai iparművészetnek az átfogó bemutatkozásra.


Magyar Formatervezési Díj 2004Negyedszázad

A 2004-es Budapesti Őszi Fesztivál Design Hét címmel adott lehetőséget a hazai iparművészetnek az átfogó bemutatkozásra. Az eseménysorozat keretén belül egy izgalmas tárlaton tekinthették meg az érdeklődők a Magyar Formatervezési Díj elmúlt huszonöt évének termését. Van-e olyan, aki nem emlékszik a ’Fabulon a bőre őre’ jelmondatra? Sajnos, van. De azért szép számmal akadnak olyanok is, akiknek megdobogtatja a szívét, ha meglátnak egy gömbölyded, kék flakont. Utóbbiaknak bizonyára nagy élményt jelentett ellátogatni a budapesti Iparművészeti Múzeumba, és megcsodálni fiatalságuk vagy gyerekkoruk relikviáit.A kiállítás maga is retro hangulatú volt: bal oldalon a tablók, évenkénti felosztásban mutatva be az adott év Nívó díjasait, szigorúan fekete-fehérben, jobb oldalon maguk az egykor nyertes iparművészeti alkotások. Többségük ma már inkább nosztalgiát, mint csodálatot vált ki. Sőt, bizonyos esetekben heveny nevetőgörcsöt. A retro hívek mindenesetre találhattak csemegézni-valót bőven.

A formatervezési nívó díjat 1978-ban alapította négy miniszter azzal a céllal, hogy ösztönözzék az ipari formatervezést. Pályázatot először 1979 őszén írtak ki rá, és 1980-ban osztották ki az első díjakat. Létének negyed évszázada alatt sokat változott a pályáztatható termékek köre, az elbírálás módszere, és persze a díjjal járó pénzösszeg is. Az igény azonban nem változott: az iparművészek készséggel mérettetik meg magukat ma is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kiállítás másik fele: az idei díjazottak munkái. 

  Fotók ’A Magyar Formatervezési Díj 25 éve’ kiállításról - Iparművészeti Múzeum, 2004 10-19-től 11-07-ig   Képek ’A Magyar Formatervezés jelene’ kiállításról - Iparművészeti Múzeum, 2004 10-19-től 11-07-ig
Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2004-10-20


ALMAF