Epres Panni, topmodell

Kicsi, nagy, öreg, fiatal, férfi, vagy nő, nincs, aki ne ismerné Epres Pannit.


Epres PanniNáray múzsája

Kicsi, nagy, öreg, fiatal, férfi, vagy nő, nincs, aki ne ismerné Epres Pannit. És nem csak a divatkövetők, de az újságolvasók, TV-nézők közt sem, hiszen Magyarországon nemcsak kifutó nincs meg az égimeszelő szépség nélkül, de a szikrázó szemű, széles mosolyú lányt a média is szívesen foglalkoztatja. Náray Tamás divattervező múzsája TV-műsort vezet, vagy divatlapok címlapjáról kacsint felénk, mindegy, egy a vége: le  vagyunk nyűgözve. Most azonban jó időre nélkülöznünk kell e tüneményes jelenséget - a divatbemutatók kifutóiról legalábbis biztosan -. mert Benedek Tibor olimpiai bajnok vizilabdázó kedvesét élete egyik legnemesebb, legnagyobb kihívást jelentő feladata várja, az anyaság.ldott-ldatlan npszerűsg…

Az artdeco stlusban plt tgas, trendi Dunapark kvhz a dlelőtti időpontnak ksznhetően szinte res. A fekete ruhs pincrhlgyek a pultot tmasztjk, a szemlyzet csak akkor bolydul fel nmikpp, mikor vendg lp az pletbe, ht mg, ha olyan valaki rkezik, mint a ragyog szpsgű modell. Epres Panni fekete szvetkabtjt fogasra akasztva huppan le velem szemben az asztalhoz, csinos, m egyszerű szrke garbt visel, hajt ezttal lfarokba kttte. Mg gy sem tud elmeneklni rajongi elől. Mindenkit lefőz kifinomultsgval, a belőle rad harmnia, termszetessg, bj - sznt szndkkal kerljk a szt, kisugrzs, mert hogy nem szereti - a szomszd asztalnl lő urakat is elbűvli, szinte beleesnek Panni gyenge tejeskvjba, amit a reggelire sznt ropogs croissant mell fogyasztana szegny, ha interjzs kzben hagynm.

Krds bőven akad, tekintve, hogy nehz, taln lehetetlen is, sszefogni egy ilyen szertegaz letplyt, mint az v. Kszsges interjalanyom gesztusaival sztnsen segt ki, megkap őszintesggel vall sikereiről, kudarcairl. Mikzben „plymemlkezete”-stlusban bcszik (legalbbis egyelőre) a kifutk vilgtl, megcsillogtatja humort is, bizonytvny, hogy a tkletessgre val igny, az a maximalizmus, mely minden cselekedett mlyen thatja, sem lheti ki az ember lnybl a jkedvet. Akrmit mond, nem lehet nem szeretni, ha brl is megfontoltan teszi, a tapasztalat, az let beszl belőle, nem ferdt semmit. Epres Panni tancsait a kezdő modelljellteknek sem rt megfogadni!

Gyerekkor, lmok

MZ: Miről lmodott a kislny?
EP:
Ht kislnyknt szerettem volna rgsz lenni, amikor mg nem tudtam, hogy kell hozz trtnelem, aztn szerettem volna balerina lenni, onnan eltancsoltak, mert hogy tl magas vagyok, aztn mi minden mg? Olyan nagyon nagy clom soha nem volt. A mai napig nem tudom, mi szeretnk lenni. Nem, ilyen nagyon konkrt elkpzelseim tnyleg nem voltak.

MZ: A Gdllőn tlttt gyermekvek utn aztn Pestre kerltl…
EP:
Gdllő nincs olyan messze, 20-25 kilomterre fekszik Pesttől, azrt ez a tvolsg thidalhat. Hetente ktszer-hromszor egybknt is biztos, hogy bent voltam a vrosban, gyhogy nem volt ez olyan nagyon nagy felkerls.

MZ: De a sportlet nem llt meg a balettozsnl?
EP:
Most, hogy mondod, a sport az igen, az valban komoly volt. Az akr lehetett volna a modellkeds helyett letclom is. Atletizltam, magasat ugrottam, abban mg orszgos bajnok is voltam a korosztlyomban, s prhuzamosan prbltam mellette kosrlabdzni, merthogy kosrlabdztam tz vig. De a kettő nem ment egytt, gyhogy a magasugrst abba kellett hagynom. A kosrlabda meg egyszerűen azrt maradt abba, mert feloszlott a csapatunk, mindenki lerettsgizett s szerte-szt szaladt az orszgban. Utna arrl volt sz, hogy esetleg Pcsre szerződm, de vgl ellene dntttem, mert nem akartam olyan nagyon messzire elkerlni a csaldtl. Azt hiszem, itt lett vge a kosrlabda karrieremnek, pedig tnyleg tehetsgesnek tartottak. Jttek Pcsről s mondtk, hogy neknk ez a lny kell, felvteli nlkl felvettek volna az egyetemre, azzal a felttellel, hogy jtsszak ott, a pcsi csapatban. Nemet mondtam r. De a sport az valban fontos dolog volt az letemben, hiba vlasztottam vgl a modellkedst.

MZ: Mirt pp a New Image modellgynksg felkrsre mondtl igent?
EP:
Valjban az vk volt az első konkrt ajnlat. n igazbl nem szerettem volna modell lenni, meg sem fordult a fejemben, ők voltak azok, akik leszltottak az utcn s erőszakosabbnak bizonyultak, mint azok, akik korbban ajnlatokat tettek. Mert mondtk mr korbban is elegen, hogy h ht nekem modellnek kell lennem, mert magas vagyok s vkony, de az ő ajnlatuk egy olyan konkrt dolog volt, amire azt tudtam mondani, hogy j, ht akkor prbljuk meg. Igazbl nem sok ajnlat kzl vlasztottam. Előtte nem is gynksgek kerestek meg, csak ilyen kis felrppent ajnlatok rkeztek innen-onnt. A New Imagenek is csak azrt mondtam igent, mert mr hallottam rluk. Az Ifjsgi magazint, a 100Szpet n is rendszeresen olvastam, azokban lttam mr rluk hirdetst s tudtam, hogy megbzhatak, teht nem kell flnem tőlk. gyhogy ezrt dntttem mellettk.

Kettőt egy csapsra!

MZ: s veled egytt a nővred is…
EP:
Az gy trtnt, hogy kellett magamrl vinni egy fnykpet, ami alapjn regisztrltak s mivel nem kszlt rlam addig profi kp, bevittem egy csaldi kpet, amin a httrben, mgttem ott llt a nővrem is. Krdeztk az gynksgen, hogy ő kicsoda. Mondtam, hogy a tesm, mire ők rgtn azt feleltk, hogy akkor most azonnal hozzam be őt is. gyhogy gy kezdtk el egyszerre.

MZ: Hogy emlkszel vissza a kzs szereplsekre?
EP:
Kzs szerepls? Kzs szereplsnk inkbb fotzsok voltak. Mivel van kztnk j tz centimter klnbsg, Judit kevesebbet dolgozik kifutn, inkbb fotzsokon, meg reklmfilmekben szerepel. De rgen azrt tnyleg sok katalgust fotztunk egytt, ahol thidalhat volt ez a mretklnbsg. Mondanom sem kell, minden munknak iszony rhgs lett a vge. Egy-egy elkapott pillantsbl pontosan tudtuk azt, hogy kiről mit gondol a msik, ami aztn persze fegyelmezetlensgbe fulladt mindig, piszkltuk is egymst. Rettenetes sokat tudunk rhgni egytt, gyhogy ltalban ezeknek a munkknak az lett a vge, hogy rossz kislnyok voltunk.

MZ: Kt gynyrű lny egy stdiban! Sosem rivalizltatok egymssal?
EP:
Soha. Rivalizls helyett iszony veszekedsek voltak. Az anyuknk mindig ktsgbe volt esve, hogy de ht a testvrek nem bntjk egymst. Mi imdtuk egymst, de azrt gy imdat kzben időnknt jl meg is tptk a msikat. Aztn amikor nagyobbak lettnk s ő elkltztt tőlnk, onnantl fogva elvgtk, soha egy hangos sz nem esett kzttnk. De ht gondolom ez a normlis testvri viszony, mindenki ismeri, amikor a sajt testvrt ppen meg akarja gyilkolni egy kanl vzben. Nagyon j a viszonyunk, nem ez az mlengős, nem ez a bartnői viszony, amikor az ember mindig mindent kitrgyal, hanem az a viszony, amikor nem is kell szlnunk egymshoz, ahhoz, hogy a msik tudja, segtenie kell, vagy rezze, hogy a msiknak ppen rossz kedve van. Egyiknk sem tud olyat krni a msiktl, amit az ne teljestene. A nővrem sem tudna olyan bűnt elkvetni, amit ne bocstank meg neki. Ezt persze nem kell tudnia – teszi hozz Panni nevetve.

Majdnem győzelem

MZ: Aztn te mgis „lekrzted” őt, msodik lettl a Supermodell of the World versenyen…
EP:
Igen, ezt a versenyt a New Image indtotta, igazbl ezzel kezdődtt a plyafutsom, az, hogy hozzfoghattam dolgozni, meg a nővrem is. Az gynksg automatikusan nevezett be minket a megmrettetsre, a verseny alatt csinltk meg a knyvnket, az sszes fotnkat, amivel aztn elindulhattunk a modellvilgban. Mi előtte semmit nem dolgoztunk mg, rgtn ebbe a versenybe csppentnk bele. n a msodik lettem s akkor ezzel a helyezssel megnyltak a kapuk. A dntőn ott volt mindenki, aki abban az időben Magyarorszgon szmtott, koreogrfusok, fotsok, ilyesmi, lttak s ez elg volt. Termszetesen az anyukm is ott volt a dntőn, nagyon-nagyon izgult, hogy nehogy nyerjnk, mert ő aztn abszolt a tanuls hve s nagyon dzkodott ettől a vilgtl, flt, hogy nagyon megvltoztat minket. De aztn amikor egy-kt v mlva tapasztalta, hogy mit sem vltozunk tőle, megnyugodott.

MZ: Melyek voltak azok a munkk, amiktől „nem vltoztl meg”?
EP:
Az első munkmra nem emlkszem. Inkbb olyasmikre, hogy az első komoly bemutat, vagy az első komoly fotzs. Szerintem az első fotzsom, ami azrt nem volt olyan komoly, pp az Ifjsgi Magazin szmra kszlt, Karika Zsolttal (mesterfodrsz – a szerk.) csinltunk egy hajfotzst. Utna pedig, ami tnyleg egy nagyon-nagyon szp anyag lett, az Elite Magazinban Baricz Katival egy sorozatot. A vlogatst egy amerikai stylist nő rendezte, direkt ezrt utazott Magyarorszgra. Az akkor legtbbet dolgoz lnyok mind meg is jelentek rajta, n meg az eslytelenek lemondsval lltam mgjk, „no chance” - gondoltam, amikor mgis mellettem dnttt ez az amerikai nő. Emmer Lacival, aki akkor mg nem fots, modell volt, kellett prt alaktanunk. Volt egy gyjelenet is, ami persze annyibl llt, hogy pizsamban befeksznk az gyba, mikzben nekem jghideg volt kezem-lbam, hogy Emmer Laci az atyaristen, az a modell, aki mindenhol, mindig ott van. Teljesen leblokkolt, hogy nekem egyltaln egy helyisgben kell tartzkodnom vele. Azta persze jkat rhgnk a trtnteken.
A bemutat pedig, az első nagy bemutatim Normann Gborral voltak. Egy vnek mg el kellett telnie ahhoz, hogy elkezdhessek Nray Tamssal dolgozni. Nraynak zrt vilga volt, megvoltak A Nrays lnyok. Amikor előszr csinlt vlogatst, vagy egyltaln elfogadta, hogy j lnyokat is felvesz, befogad a csapatba, akkor az nagyon j dolognak szmtott. Mindenki csodlkozott rajta, hogy Tams megbontja azt a jl szerveződő egysget s ezentl nemcsak A Nrays lnyok dolgozhatnak vele.

MZ: Milyen volt Nrays lnyknt dolgozni?
EP:
Furcsa, hisz nem kne, hogy mskpp dolgozzunk Tamsnl, de mgis mindenki mskpp dolgozik nla. Persze, Tamsnak van az a hre, hogy szigor s kiabl s estenknt csnyn beszl, de olyan humorral teszi, hogy nem lehet r haragudni. Ha Tams egsz nap egy szt sem szlt, mi akkor sem mertnk mskpp, nem fegyelmezetten dolgozni. Ez nem flelem, amit irnta rznk, hanem abszolt tekintly, meg tisztelet. Igazbl nem tudom, hogy mindezt mivel rte el, taln a jelenltvel, azzal, hogy mivel ő profi, ezrt mi sem merjk megcsinlni azt, hogy mi ne prbljunk meg maximlisan jl teljesteni. Persze előfordult olyan is, hogy valban ordtott lnyokkal, de akikkel nem, azok is ppen gy megadtk neki a tiszteletet. Tamsnl fegyelem van. Csend, rend s fegyelem.

Nemcsak szp, okos is…

MZ: Mikor s hogy kerltl ki klfldre?
EP:
Hamar. Az mg az első vben volt, mikor elkezdtem dolgozni, hogy kimentem Prizsba, mert ugye a New Image kikldtt. De mivel pont akkor kezdtem el az egyetemet is, egy hnapot maradtam csak kint s aztn hazajttem. Azta nha eszembe jut, hogy mennyivel mskpp alakult volna minden, ha akkor ott maradok, de – shajt alig szrevehetően Panni - gy kellett lennie. Enyhe szlői nyomsra, de nekem halaszts nlkl el kellett vgeznem az egyetemet, ez volt az anyukm kiktse. Csinlhattam brmit, de halasztani nem halaszthattam, el kellett vgezzem az iskolt.

MZ: vfolyamtrsaid nem voltak fltkenyek a sikereidre, szpsgedre?
EP:
Nem, nem, nem. Ez az iskola a Szegedi Tudomnyegyetem (ex JATE - a szerk.) pesti kihelyezett tagozata volt. gyhogy mindenki dolgozott mr, rengetegen a mdiban, teht ezzel tnyleg nem volt problmm akkor. Mindenki hasonl kzegben forgott, vagy ht ha nem is mindenki, de a nagy tbbsg igen. Nem lepődtek meg semmin. Egszen j hangulat volt az vfolyamban.

MZ: Aztn a mdia szak utn egyenes t vezetett a tvbe…
EP:
Msfl vig futott a Sikkes cmű műsor az m1-en, amit nagyon-nagyon szerettem csinlni s nagyon sajnltam, amikor megszűnt. De azta, amiv a magyar mdia alakult, n nem szeretnk benne rszt venni. A legutbbi műsorvezetsem ebben az RTL Klub-os reggeli műsorban, a Csak csajokban, az vgl is, azt hiszem, jtk volt csupn, lassan boldog-boldogtalan megkapja a lehetősget, hogy ott ljn. Flre ne rtsd, nagyon szeretem ezt a fajta munkt, gy rzem, hogy jl is csinlom – most leszek egy kicsit szernytelen – de ez a krts, ami a bulvrmdiban ma Magyarorszgon van, az viszont undort. Az, hogy lassan mr tnyleg lni nem hagyjk az embert, ez nekem tl nagy r ahhoz, hogy ilyesmivel foglalkozzam. n nem szeretem, ha felismernek az utcn, nem szeretem, ha tudjk, hogy mi trtnik a magnletemben. Az a tz, vagy nem tudom n hny cikk, ami az elmlt szz vben megjelent arrl, hogy, hogy vltozik az letem, a sajt akaratomon kvl jelent meg, gy, hogy hatrozottan krtem, lgyszves ne. Kt ht mlva kinyitottam az ominzus jsgot, s ott llt a ktoldalas cikk. Annyira semmi sem szent manapsg az embereknek, annyira semmit nem vesznek figyelembe… Taln akadnak kivtelek, de nem vagyok benne biztos. Voltakpp pp ezekkel a dolgokkal riasztanak el engem a műsorvezetstől.

Vonzsok, vlasztsok

MZ: Jobb hjn marad a fotzs s a divatbemutat!
EP:
Valjban sokkal jobban szeretem a bemutatkat. A fotzsoknak azt a rszt kedvelem, amg kisminkelnek, megcsinljk a hajam. Akkor azt gondolom, jaj de csinos vagyok, n inkbb indulnk is haza. Meg persze j ltni a megjelent kpet, de maga a fotzs, az nem tartozik a kedvenceim kz. Valsznűleg azrt nem, mert nem vagyok benne igazn j. Lehet, hogy csak magamat szeretnm menteni, de gy vettem szre, hogy ha valaki alkatilag tlontl ragaszkodik a termszetessghez, nem jtssza meg magt folyvst, annak nehezebben megy a pzols is. n pldul nevetsgesnek rzem azt, hogy cscsrtsek egy fotn. Ha azt akarnk lefnykpezni, hogy n milyen vagyok, akkor tessk, csinljk meg a kpet, de hogy n most cscsrgjek, meg nyomjam ki a fenekem, az valahogy nem megy, nem az n stlusom. De mondom, valsznűleg azrt rzem gy, mert nem vagyok benne j. A kifutn viszont, arra a harminc msodpercre, amg a sznpadon vagyok, teljesen t tudok szellemlni, igazbl nem tudom, hogy ez min mlik.

MZ: Plyatrsaid kzl, akr hazai, akr klfldi az illető, akad-e valaki, akire pldakpknt tekintesz?
EP:
Szerintem a modellek kztt nem igazn van ilyen szemly. Persze vannak olyan nők, akiket nagyon szpnek tartok, mgis a munkamorl tekintetben gy alakult, hogy nem kellett figyelnem senkit. Akrmi volt a feladatom, prbltam maximlisan teljesteni mindig. Legfeljebb arrl beszlhetnk, hogy meghajlok szpsgek előtt, hogy ht igen, ő aztn fantasztikus, meg sznsznők előtt is, akik igazbl nem is szpek, de el tudjk jtszani, hogy azok.

MZ: Kikre gondolsz?
EP:
Pldul Nicole Kidman nekem egy ilyen. Aki nem egy szp nő szerintem, de kt percig nzed s azt mondod, kirlynő. Nem tudom, hogy csinlja, mi az, amivel ezt elrni, de valsznűleg erre val az a szrnyű sz, hogy kisugrzs. Aztn ott van mg Uma Thurman, Julia Roberts, s aztn, aki nlam az rk, az igazi nő, Audrey Hepburn.

MZ: Ha mr klfldi pldkat hoztl, trjnk is vissza a nagyvilgba! Plyafutsod sorn dolgoztl Knban, Koreban, Izraelben, Londonban, szmodra melyik volt a legkedvesebb hely s mirt?
EP:
A legkedvesebb hely? Ht ltalban nem az, ahol a legtbbet kellett dolgozni, hanem ahol kedvesebbek voltak az emberek. Leginkbb azok a helyek, amik nem igazn divatfővrosok. Mert ott nem szmtasz semmit, ott a modellkeds, a divat is egy iparg, ott nem vesznek figyelembe. Amelyik orszghoz viszont j emlkek fűznek, az mondjuk Kna. Pont Tamssal (Nray) dolgoztunk ott tz napot, csodlatos lmny volt, amit sosem fogok elfelejteni. De Izrael is ilyen hely, ott is nagyon sokat dolgoztam s ott is nagyon kedvesek voltak, jl reztem magam. Rengeteg helyen dolgoztam, ez gy van, de hozz kell tenni, sehol nem dolgoztam hossz időt.
Magyarorszgon ugyan hajlamosak mindenkit kikiltani topmodellnek, meg szupermodellnek, de ht erről sz sincs. Vannak magyar topmodellek, igen, sokat dolgoz modellek, csak nekik a nevt nem is ismerik Magyarorszgon. n inkbb azt vlasztottam, hogy a sajt kis hazmban leszek nagy hal, s nem fordtva. De ettől mg sem szuper, sem top nem vagyok, csak egy modell.

Sose mondd, soha!

MZ: „Csak modell” ltedre a Fashion Awards Hungary 2006-on az v modellje djjal tntettek ki…
EP:
A szakmban azrt megoszlik erről a vlemny. Az igazi trendi emberek, mondom ezt nagyon idzőjelben, nem igazn ismerik el ezt a djat, dacra, hogy amikor megkaptk, azrt tvettk. Szerintem ez egy nagyon j kezdemnyezs, nyilvn vannak hibi, de majd kinvi magt, rtkelendő, hogy egyltaln elkezdtk. n igenis megtiszteltetsnek vettem, hogy volt egy csom ember akinek n jutottam eszbe. Erről is gy gondolom persze, hogy nem annak az vemnek szlt, hanem az azelőtti tizenegy vnek s azt sem hiszem felttlenl, hogy szakmai volt ez a dj, lehet, hogy inkbb emberi. De ettől taln mg jobban esett. Meg az anyukmnak is jl eshetett, bizonytvn, hogy tnyleg megmaradtam annak, aki mindig is voltam.

MZ: Az elismers utn van mg hova tovbb?
EP:
Furcsa, rgen mindig csodlkoztam, mikor nlam idősebb modellek azt mondtk, hogy ksz, vge, befejezik. Csodlkoztam, hogy naht, hogy lehet a modellkedsből elg, hogy mennyire vltozatos, j s izgalmas ez a szakma, de lassanknt rzem, hogy tnyleg lehet belőle elg. Biztos, hogy sokan dolgoznak fiatal koruktl, de azrt gy gondolom, hogy nem biztos, hogy normlis dolog az, hogy valaki tizenht ves kortl folyamatosan dolgozzon, egy kicsit elfradtam. Ettől fggetlenl vannak olyan munkk, amik tnyleg nagyon j feladatok s szeretnm őket megcsinlni. Nem konkrtumokrl beszlek, de ha ne adj' isten fllltanak egy olyan stbot, ahol j a fots, j a sminkes s j a fodrsz is, akkor azonnal, mg akr egy fotzsra is igent mondok. Persze nagyon sok bemutatt lemondok mr, nem felttlenl a kisebbeket. De ez sem azrt van, mert n vltoztam volna, hanem azrt, mert a divat az vek sorn Magyarorszgon nemhogy fejlődtt volna, inkbb folyamatosan visszafejlődik. Visszafejlődik abbl a szempontbl, hogy rgen hetente csinltunk kt-hrom nagybemutatt, most pedig a nagybemutatk valahogy elfogytak. Felttelezem, ennek gazdasgi okai vannak, a tervezők rjttek, hogy nem ri meg nagybemutatt csinlni, csakhogy a kicsiket meg mr neknk nem ri meg.

Utnptls?

MZ: Rszt vettl a Topmodell zsűrijben, mik a tapasztalataid? Ajnland-e a modellkedshez kedvet rző lnyoknak, hogy hasonl versenyekre nevezzenek?
EP:
Nagyon sok verseny van, s azrt ezekből ki kell vlasztani azt, ami sznvonalas. Persze nehz kivlasztani, mert az ember honnt is tudn, melyik az. A Topmodell szerintem vgl is egy sznvonalas dolog volt. A baj csak az lehetett, hogy egyik lny sem volt maximlisan alkalmas arra, hogy minden szempontbl megfeleljen annak, amit egy modelltől el lehetne vrni. Persze mindegyik lny j volt valamiben, vagy kifutra volt j, vagy fotzsra. Dntttnk, ahogy dntttnk, szerintem jl. A mai lnyokrl az a vlemnyem, hogy szerintem egyelőre ma, Magyarorszgon szinte nincs is utnptls. Az nem utnptls, hogy rengeteg lnyt kldenek ki klfldre, az itthoni piacot s ignyeket is ki kellene szolglni. Az biztos, hogy nagyon sokat dolgoznak ott, de nem tudnak jrni, mindegyik egyformn nz ki, nincs bennk semmi, voltakpp ilyen egyenkislnyok. De ez nem csak az n vlemnyem. A tervezők is panaszkodnak, hogy mr rgen nem minket hvnnak, de nem tudnak mst hvni, mert nincsen jobb.
Legutbb pp Sipos Zita (sminkmester - a szerk.) krdezte egy fotzson Tamstl, hogy te nem unod mg a Panni fejt, mire Nray azt mondta, de, nagyon. Erre Zita a sajt stlusban azt felelte, hogy ht n is, de nagy szarban vagy, mert nincsen jobb. s ez nem felttlenl rlam szlt, hanem a mi genercinkrl sszessgben, akik igenis alzattal megtanultuk, hogy kell egy munkn viselkedni, hogy kell dolgozni teljes erőbedobssal. Az utnptlsban nincsenek ilyen lnyok. De ez nem csak a divatszakmra vonatkozik, gy fejlődik a vilg, sajnos visszafel, egyszerűen az emberi rtkek nincsenek mr sehol.

MZ: Nemcsak szerepelsz a kifutn, de magad is rendezel divatbemutatkat…
EP:
Mindenkpp szvesen csinlok ilyet. Hat-nyolc vvel ezelőtt is csinltam, csak akkor mg taln nem figyeltek oda r. gy azrt sokan vagyunk a kolleganőimmel, akik szp sorban tprtolunk. Nem harcolok azrt, hogy egy bemutatt n rendezzek, de ha jn egy ilyen felkrs, akkor nagyon szvesen vllalom, igen. Vgl is az appartust, azt ismerjk, gyhogy nagyon gyorsan ssze tudjuk rakni, hogy adott esetben kire van, kire lehet szksg.

Reklm-film

MZ: Pezsgőtől az dessgig mindenflt hirdettek az arcoddal, milyenek a reklmfilmes tapasztalataid ?
EP:
Ott is volt j, meg rossz tapasztalatom is. Mivel csapnival sznsznő vagyok sokszor okozott nehzsget, hogy eljtsszam az adott szerepet, de ebbe is bele lehet jnni. Az jaknak az a j tancsom, a tbbiekkel mr megbeszltk, hogy brmilyen is a rendezői instrukci, ha mosolyogsz, az biztos, hogy bevlik. Fl rn keresztl magyarzzk, hogy ezt meg azt az rzst, gy meg gy kellene alaktsd, hogy …, aztn ha a vlaszod egy mosoly, rvgjk, hogy igen, ez az, pp ez kell. Persze szeretem a reklmfilmeket, igen. Az elmlt időszakban nem csinltam ugyan ilyesmit, mert a mdia, akiknek nem szeretnk nyilatkozni, de mgis megrnak, rosszat tett nekem ezzel a nyilvnossggal. Szerintem ez a fajta ismertsg nem felttlenl tesz jt egy modellnek. Mr nem vlasztanak ki. Tl ismert az arcom. Most mr vagy azrt dntenek mellettem, mert n vagyok Epres Panni, vagy pp ezrt meg sem keresnek.

MZ: A reklmfilmezseken tl a szinkronizlsba is belecsppentl…
EP:
Az amerikai Taxi cmű filmet szinkronizltuk Grg Zitval. Az is nagyon vicces dolog volt, abban is szrnyű voltam (nevet). Megrtem a sznszeket, meg a sznsznőket, ha felhborodnak, mirt pp nekem kellett ezt megcsinlni, vagy hogy egyltaln mirt kell olyan embereket alkalmazni, akik nem hozzrtők. n visszamenőleg is elnzst krek mindenkitől. Egyszer elvllaltam, de nem vagyok alkalmas a feladatra, ezt beltom. Visszaadom nekik a feladatot, remlve, hogy az a pr mondat, amit n szinkronizltam, nem srtett senkit.

Jtkony bbskods…

MZ: Kedveseddel, Benedek Tiborral s nővreddel, a szintn modell Epres Judittal egytt az Orszgos Gyermekegszsg Program elindti vagytok.
EP:
Igen, ez egy folyamatos program, ami egsz pontosan most szeptemberben kezdődtt el, de előtte mr egy-msfl ve dolgoztunk rajta. Egy gyerekkori bartnőm tallta ki az egszet, gy kerltnk bele mi is a nővremmel. n a mdia s kommunikci rszt prbltam intzni az egsznek, ők pedig minden mst ketten. A program lnyege az, hogy a kiscsoportos vodsok az voda első napjn kapjanak egy csomagot, vgl egy htizsk lett, amiben tbbek kztt egszsges termkek vannak. A kezdemnyezs leginkbb a szlőknek szl. A csomag ugyanis tartalmaz egy kiadvnyt is, ami abszolt szakmai hozzszlsokkal tizenegy tmakrben jrja krl az egszsget. Ezt az travalt most leges legelőszr szeptemberben t is nyjtottuk az vodsoknak. Ez persze csak az első lpcsője a programnak, szeretnnk, hogy a gyerekek ne csak Budapesten s a nagyvrosokban, hanem mindenhol megkaphassk, mert hogy katasztroflis a helyzet. Pldul gy jnnek el a gyerekek reggel az vodba, hogy kla van a kezkben, de mg nem pisiltettk meg őket otthon. Ezek lehet, hogy extrmitsoknak tűnnek, de szerintnk nem azok. Nagyon szrnyű dolgokat lttunk. Hromves kislnyoknak tangt vesznek az anyukk, mert hogy az milyen jpofa, ami hsz-huszont v mlva viszont meddősget fog okozni. Erről lehetne hetekig beszlni. Mindenesetre gy gondoltuk, hogy ez egy fontos gy, gyhogy melllltunk, s segtettnk. Voltakppen gy, hogy a szlőket neveljk.

MZ: Kzben kt vig Olaszorszgban ltl. Az ottani let rzssabbnak tűnt?
EP:
Isteni volt, tejeskv, croissant – kacsint Panni, a tnyrjban mg most is ott a jzű pkstemny, beszlgets kzben alig nhny falatot sikerlt elfogyasztania. Nagyon jl reztem magam, br az első vben mg ingztam, kt htig itthon voltam, kt htig meg ott. Sőt, első vben mg dolgoztam is Milnban, teht mg oda is el kellett jussak, merthogy Genova mellett laktunk, de nagyon j volt, tnyleg nagyon. A msodik vben aztn megelgeltem az utazgatst, nagyon fraszt volt, leginkbb lelkileg, sehol sem reztem magam szzszzalkosnak. Amikor kint voltam, azon gondolkodtam, hogy itthon mi mindent kellene elintznem, amikor itthon voltam, akkor meg majd megvesztem, annyira hinyzott Tibor. Ekkor hatroztam el, hogy akkor a kvetkező v arrl fog szlni, hogy n hziasszony vagyok, nem csinlok semmit, csak fejben eldntm, hogy mi az, ami tnylegesen a feladatom. Akkor jttem r, hogy jl dntttem, mert imdtam ezt a szerepet. Olaszorszg maga volt a paradicsom. Szerelem s semmittevs.

MZ: Te azrt nem vagy az a semmittevős alkat. A mdiaszak utn a grafolgiba is belekstoltl…
EP:
Igazbl engem a gyermekrajz elemzs rdekelt, s amikor a tanfolyamnak az a rsze befejeződtt, akkor n is befejeztem a tanulst. Az rselemzs nem kttt le, gyhogy nem erőltettem. A gyermekrajz elemzssel van olyan jellegű tervem, hogy a jvőben szeretnm tovbb fejleszteni, egyelőre nem volt időm r. Most, hogy itt a terhessg, azt gondoltam, mindenre lesz időm, de gy mennek a hetek s mg semmi olyat nem intztem, amit elgondoltam. Azrt az ismerősk kztt a gyerekek rajzait szoktam nzegetni, hogy kinek mi baja lehet, vagy mi baja nincs. De ritkbb, hogy nincs, sajnos.

Gyermeknevels felsőfokon

MZ: Aprop gyerekek. Hresen j a viszonyod velk, mi a titkod?
EP:
Kpzeld el, hogy nem tudom, mert nagyon szigor vagyok! – csillan fel a szeme, mikzben immr nem is tudom hnyadzben elmosolyodja magt. Nem tudom, hogy majd a sajtommal is szigor leszek-e, de a gyerekekkel, annak ellenre, hogy imdom őket, mindig sikerlt, ha nem is szigornak, de kvetkezetesnek lennem. Majd jn a sajtom, akkor biztos nem fog menni! Tibor kislnyval szerintem az volt a titok, hogy amikor mi sszekerltnk s ő hrom s fl ves volt, n nem erőltettem semmit. Nem kezdtem el ngylibngylizni. Hetek teltek el, hogy n kszntem neki s hagytam, hogy ne rezze azt, hogy velem most mindenron jba kell lennie, mert n vagyok a papa vlasztottja. Semmi ilyenről nem volt sz, tnyleg megvrtam, hogy ő nyisson. Aztn gy szpen lassan haladt a dolog a maga tjn. s igen, vele is nagyon kvetkezetes vagyok. Szerintem egy gyereknek ez adja meg a biztonsgot. Akrmikor velnk van, ő mindig ugyanazt kapja, nincsenek meglepő dolgok, nincsenek vratlan esemnyek. Tudja azt, hogy ha idejn, mit vrhat tőlnk. Szerintem ez ad neki biztonsgrzetet. A szigorsgtl nem vltozik a viszonyunk. A szeretet meg a szigor, a kvetkezetessg nem zrjk ki egymst. Leginkbb a sok-sok nagyszlővel kellene megrtetni ezt, ők rettegnek ltalban attl, hogy ha nem knyeztetik el az unokt, vagy valamire nemet mondanak, akkor nem fogjk őket szeretni, pedig ez nem gy műkdik. Sokkal inkbb ktődik a gyerek az olyan emberhez, akitől megtudja, hol vannak a hatrai. s az is hozztartozik, hogy egy gyereknek a szabadsg mellett azrt hatrokat is kell hzni.
A nővrem fiai pedig, ht ők tnyleg kis szerelmek. Hihetetlen! Nem tudom, hogy milyen rzs, amikor az embernek sajt gyereke van, azt mondjk, azt a vilgon a legjobban szereted, egyelőre nem tudom elkpzelni, hogy gyereket jobban lehet szeretni annl, mint ahogy n Benedeket s gostont szeretem, de majd megltjuk.

MZ: Hogy kszlsz az anyasgra? Vsrlod mr a babakelengyt?
EP:
Mg nem. Most tartok az tdik hnapnl, gyhogy mg egy-kt hnapig megprblom kibrni. Nem vagyok babons egyltaln, de ebben a gyerektmban azrt megprbltuk betartani a szablyokat. Teht 3 hnapig nem beszltnk rla senkinek, s mg a vsrlssal is vrok egy kicsit. Igazbl nem is nagyon tudok kszlni az anyasgra, mert mg nem nagyon rzem. A fizikai vltozs persze megdbbent, az, hogy nem n kontrollom a sajt testemet, ez nő, meg az vltozik, meg ettől vagyok rosszul, meg attl, de ugyanakkor ez egy jel is a baba rszről, hogy mostantl nem n irnytok, hanem ő. Egyelőre knyveket olvasgatok a tmban, msra valahogy nem tudok kszlni.

MZ: Fit vagy lnyt szeretnl inkbb?
EP:
Tbb gyermeket szeretnk, gyhogy ez gy mindegy.

MZ: Ha a ksőbbiekben gy dntene a csemete, hogy nyomdokaidba lp, tapasztalataid birtokban megengednd neki?
EP:
Egy lnynak megengednm, hogy modellkedjen, igen, finak, ht, vgl is megengednm, ha mindenron ezt szeretn csinlni, akkor hagynm, de nem felttlenl rlnk neki. Ha fi lesz, akkor inkbb vzilabdzzon, mint az apja. De visszatrve a lnyhoz, egy lnynak sem engednm, hogy tl fiatal korban kezdje a szakmt, tudom, hogy ez a generci mr teljesen ms, mint mi voltunk, de egy tizenkt, tizenhrom ves lny akkor se azzal legyen elfoglalva, hogy, hogy nz ki s milyen sznű alapozt vlaszt, mert ezt nem tartom normlisnak. Vgl is, ha rosszat csinl, jl elverem majd! – kacag a konklzinak sem utols trfn.

Csald, harmnia, jvő

MZ: A tvolabbi jvőre nzve ddelgetsz terveket?
EP:
Sosem tudtam hosszabb tvra tervezni, tnyleg. Nagyjbl azt tudom, hogy egy-kt h
Írta: MZ , Dátum: 2007-02-27


ALMAF