’Az Ördög Pradát visel’ című film hamarosan a magyar mozikban

A divatvilág végre a mozivásznon is hódít, nem is értem, miért teszi olyan ritkán.


Az rdg Pradt viselMiuccia Prada, a vilg legjobb lobbistja

A divatvilg vgre a mozivsznon is hdt, nem is rtem, mirt teszi olyan ritkn. Na mindegy. Most itt van a The Devil Wears Prada, azaz magyarul ’Az rdg Pradban jr’ vagy 'Az rdg Pradt visel' - mindkt cm futott mr a kztudatban, s vgl ez utbbi rt clba. A főszerepben Meryl Streep, a legtbb Oscar-jellssel br sznsznő s a tehetsgnek megfelelően divatba jtt Anne Hathaway (Neveletlen hercegnő 1-2), rendezőknt pedig az a David Frankel jegyzi a produkcit, aki a kultsorozatt vlt Szex s New Yorkot is. A film a producerek sajt bevallsa szerint nem vrt, risi kasszasikerrel debtlt vilgszerte. Naht, milyen meglepő: az embereket mgiscsak rdekli a divat...



Vonzó intro

Már az is sokat sejtető, hogy a szokásos mozielőzetes - jó bemondások, hangos akciók, tehát az összes jó jelenet kiollózása - helyett vágatlan filmrészlettel keltik fel az érdeklődést. Ami ráadásul a sztori elejéről való, tehát nem a felpörgetett szakaszból, és mégis van sodra.

Lehet, hogy ennek a filmnek sztorija is van? Lehet, hogy a cselekmény önmagában annyira feszes, hogy az elejétől a végéig leköt? Mert engem bizony lekötött az a néhány perc. Olyannyira, hogy mikor a belefeledkezésmet megtörte a fekete alapon fehér infó: október ...6-tól a hazai mozikban, egyenesen sajnáltam, hogy a jegyem nem erre, hanem a ’Ház a tónál’-ra szól. (Ami egyébként - így utólag - szintén nem volt rossz, bár Keanu Reeves arca kicsit fel van puffadva.) 

A tények

AZ ÖRDÖG PRADÁT VISEL (2006)
(The Devil Wears Prada)

Színes, feliratos amerikai vígjáték, 109 perc
Szereplõk: Meryl Streep (kétszeres Oscar-díjas), Anne Hathaway, Emily Blunt, Stanley Tucci, Tracie Thoms
Rendezõ: David Frankel (a Szex és New York rendezője)
Forgalmazza: InterCom
Mozipremier: 2006. október 5.
Korhatár: 12 év

Az Ördög Pradát visel című film Lauren Weisberger nemzetközi sikerű regénye alapján készült. A könyv 6 héten át volt a The New York Times bestseller listáján, és 27 nyelvre fordítottak le. Magyarul is megjelent ’A főnököm egy boszorkány’ címmel. 

A sztori

Az Ördög Pradát viselA kisvárosi lány (Anne Hathaway) nagy álma, hogy New Yorkban, a legmenőbb divatmagazin szerkesztőségében dolgozhasson. Az álom a film elején teljesül, de hamar rémálommal válik a Runway magazin - a divatvilág bibliája - főszerkesztőnő (Meryl Streep) híresen hírhedt hisztijei miatt.  

A szereksztőségi és divatéleten túl téma még a szerelem kontra karrier, a felnőtté válás és az ezekkel együttjáró priorizálási kényszer és értékválság.

A filmen tehát az is jól szórakozhat, akit a divatvilág nem érint (akad ilyen?), de a Hollywood már csak olyan, hogy ha ott feldobnak egy témát, akkor az trendi lesz, illetve, akkor dobnak fel egy témát ott, ha az már elég trendivé nőtte ki magát. Mit akkarok kihozni ebből? Hát azt, hogy a divat trendi.

Mindazonáltal izgalmas kérdés, hogy vajon mennyire hitelesen mutatja be majd a film a divatvilágot, tehát a divattervezők, modellek, divatszerkesztők, stylistok, divatújságírók dolgos hétköznapjait. Erről majd október 6. után. 

Mi az a Prada?

   

Muccia PradaMiuccia Prada (olasz) a világ egyik legfelkapottabb divattervezője és két kamaszgyermek édesanyja. Korábban politikával is foglalkozott, de abban nem tudott olyan fényes sikereket elérni, mint a divatvilágban.

’Fogalmam sincs, hogy mi a recept. Mondhatnék bármit, de az igazság az, hogy csak teszem a dolgomat, és ez bejött. Néha már nem is találom magam abban a nagy csillogásban, ami a Prada márkanevet körülveszi.’ - mondta Prada tavaly ősszel, a British Museumban megrendezett Sunday Times Style rendezvényen.

Lehet, hogy Prada asszony nem jó politikus, de inden bizonnyal kiváló lobbista. Nem semmi eredmény ugyanis, hogy egy Hollywood-i produkció címében szerepel a márkaneve. Mi kellett vajon ahhoz, hogy az Ördög ne Chanel-t, ne Gucci-t, ne Dolce&Gabbana-t, hanem épp Prada-t viseljen...?

Mire jók a kapcsolatok? Mire jó a divat?

Az Ördög Pradát visel’Field (Patricia Field, jelemeztervező - a szerk.) olyan jelmezeket is megszerzett a produkcióhoz, amelyre nem is futotta volna a költségvetésből.’ - mondja Wendy Finerman, a film producere. ’Használhattuk a Chanel 2006-os kollekcióját, de Valentino, Donna Karan, Bill Blass, Galliano és - természetesen - Prada ruhák is megjelennek a filmben.’ ’Pat Field kapcsolatai nélkül lehetetlen lett volna a produkciót létrehozni.’ - teszi hozzá Meryl Streep is.

’Andy a film elején még nem sokat törődik a divattal’ - magyarázza a jelmeztervezőnő - ’,ezért ruháit a legközelebbi bevásárlóközpontból szereztük be. Egyszerűen öltöztettük: nem is csúnyán, nem is csinosan, csak átlagosan. Aztán ahogy zajlanak az események, úgy tör felszínre Andy-ből a díva, megfertőzi őt a divat világa. Külső átalakulása személyiségét nem változtatja meg: marad, aki volt, de megtanulja magát kifejezni a divat nyelvén.’


Írta: Ilze , Dátum: 2006-10-04






ALMAF