14. Esküvő kiállítás és vásár (január 28.)

Nem túlzás, nem ámítás! A Budapest Kongresszusi Központ három szintjén, három napon át szinte mindennel találkoztunk


 

Minden, ami esküvő

Nem túlzás, nem ámítás! A Budapest Kongresszusi Központ három szintjén, három napon át (2007. január 26-tól 28-ig) szinte mindennel találkoztunk, mi menyasszonyszájnak, vőlegényszemnek ingere lehetett. Taposták is egymást az ifjú házasulandó párok teremről teremre: kit a fátyolrengeteg varázsolt el, ki a gyöngyökkel ékített esküvői ruhák garmadának látványától nem tudott szabadulni, és akadt, akit egy olvadó ló tartott fogva. Az Esküvő kiállítás és vásár 2007-ben is tömegeket vonzott.



Ki villamossal, ki oldtimerrel...

Akad, aki már az ominózus sárga járművön sem titkolja nemes szándékát, sugárzó arcú ara csimpaszkodik kedvesébe: „A következőnél leszállunk.”. A villamos lassan döcög be a vágyott megállóba, a baloldalt feltűnő lapos tetős Novotel szálló előtt, virágcsokros szélvédőikkel, hófehér limuzinok parkolnak, hogy nemcsak a párocskának, bizony nekem is kedvem szottyan egy kis kocsikázásra. Beljebb haladván ez az érzésem csak erősbödik. A Kongresszusi Központ bejárata előtt, az Oldrent Kft. jóvoltából felújított veterán autócsodák koptatják az aszfaltot. Potom félszázezer forintért három órás időutazással kecsegtetnek az ötletes vállalkozók, megfontolandó ajánlat. Ezeknél az oldtimereknél semmi sem kizárt, de ha a végén véletlenül csak furikázás lesz a beígért dimenzióváltásból, az is feledhetetlen élményben részesít.

Nem csak ruha, de prospektushalom

Az ember üres kézzel érkezik ugyan, de amint átverekszi magát a bejáraton, ez már a múlté. Az egyen ajándékszatyrokon túl, a kiállítók gondoskodnak arról, hogy a rendezvényről senki se távozzon tájékozatlanul: a látogatók tucatnyi papírossal hónuk alatt hagyják el a helyszínt. Katalógusok, ingyen DVD, névjegykártyák, felsorolni is nehéz, mi mindent nyomnak menetközben a vásározó arcába, aki bánni nem bánja persze, többek közt ezért jött. No meg a meseszép ruhákért!

Héjja-nász

A földszinti belső terem valóságos kis szalonként funkcionál, az öltözők nemcsak Héjja úrnál foglaltak, mezítlábas menyasszonyjelöltek sürögnek-forognak tetőtől-talpig fehérben a Laura Szalon próbateremmé lett standjainál is. Héjja úr, a Héjja Szalon divattervezője, körültekintően kalauzolja a mennyasszonyokat, néha még a próbafülkékbe is betekint, ellenőrzni, minden redő, bordúr a megfelelő helyre került-e. Lehet külön csak míderszerű, csipkés, hímzett felsőrészt rendelni nála, nem kötelező a bábukra húzott aljakkal párosítani a kiválasztott darabokat. Héjja úrnál úgy tűnik, mindenre van megoldás. Ha kell, még a kíváncsi vőlegényt is háta mögé rejti, csak meg ne lássa a mennyasszony által próbált, pazar, pirosban úszó esküvői költeményt. Hisz akkor - legalábbis a babona szerint -, fuccs az esküvőnek.

A leendő koszorúslányoknak sem muszáj messzebb szaladniuk! A rózsaszín ruhacsodát hatéves forma, cingár kislány mutatja be, már most úgy vonul, hogy öröm nézni. Héjja úr „idősebb” modellje a Herendy motívumokkal ékített kollekció, egyik kézzel készített, spanyolos esésű, fekete-fehér alkotásában pózol. A kiállított remekek között a piros és a rendhagyóan fekete esküvői ruhát is megtaláljuk, ahogy fehérből is akad kevésbé klasszikus, míderszerű felsőrésszel kombinálható tülltütü. Ha úgy tetszik, innét a merészeknek, egyéniségeknek is egyenes út vezet az oltárhoz!

Hajász

Kicsit odébb, immáron kilépve a leglátogatottabb teremből, nem mindennapi zsivajgásra leszek figyelmes, ünnepi kontyok készülnek a folyosón. Van, aki teljes harci díszben pompázva várja, hogy elkészüljön a fejedelmi hajkorona, más épp csak utcai öltözékben huppan a fodrászszékekbe. Míg az arák szépülnek, uraik a lépcsőforduló mentén kihelyezett elektromos masszírozó ülésekben foglalnak helyet, egy kicsit kinyomkodtatni magukból a vásári nézgelődéssel felgyülemlett feszültséget.

Távolabb ügyes kezű szakemberek esküvői csokrokat tartósítanak, a falon rusztikus képkeretben kókadnak a 15 éve üvegtábla mögé rejtett rózsák és tulipánok. Ízlések és pofonok! Aki ily módon kívánna örök emléket állítani egybekelésének, megteheti. Persze a fotók ideje sem járt le! A hátsó szektorban egy egész birodalom fogadja a látogatókat, ahol, többek között esküvői videókat izgulhatnak végig a lakodalmi mozizásra szomjazók.

Emelt árak az emeleten

Cseppet elcsigázva a sok és színes látnivalótól, de még mindig új élményekre vágyva kapaszkodom feljebb az emeletre. Bemutatnivalóból itt sincs hiány. A Juhos finom, bőrből készült esküvői topánkákat, cipellőt, csizmát kínál az arra érdemeseknek, nemcsak az alapanyag nemes, a kidolgozás is mesteri. Ha eme remekbe szabott lábbeliket vastagabb pénztárcájúakra is tervezték, igényeseknek mindenképp megéri beruházni.

Ahogy cipő és cipő között, a ruhák terén is akad különbség, de még mennyi! Míg a földszinti standok egyikénél 15 ezer forintért is találtunk szalagokkal rögzíthető, míderes felsőrészt, az emeleten Léber Barbara divattervező meseszép, földet söprő mennyasszonyi ruháit ennek többszöröséért kínálják. A minőségen túl a nevet is meg kell fizetni, aki ki van hegyezve a trendekre s esküvőjét is designer ruhában kívánja megejteni, nem árt, ha már most elkezd gyűjtögetni a nagy alkalomra…

Daalarna és Nara, avagy kis helyen, sok jó divattervező is megfér

A második emelet, ha lehet, még több látnivalót, izgalmat tartogat. Közvetlen a lépcsőfordulónál Makány Márta divattervezőre leszek figyelmes, hátterében a Nara szalon ruhakölteményei sorakoznak a bábukon. A mennyasszonyi ruhákon túl, amikben már-már úgy látszik, Makány Márta verhetetlen, ízelítőt kapunk a báli költeményekből is, a téli divatbemutatón már megcsodált burlberry kockás alsórészek tobzódásának is tanúi vagyunk.

Lépésnyivel odébb Benes Anitának, a Daalarna vezető divattervezőjének ruhái vonják magunkra figyelmünket. Ami nála merőbben új, az többek között az esküvői csodák taftos, gyűrt alsórésze. De szemet gyönyörködtető csipkékben, színjátszós selymekben sincs hiány. Ahogy a nyakláncszerűen körbefutó, gyöngyökkel díszített felsőrész sem véletlen ragadja magával képzeletünk.

Ne álljon meg a nászmenet!

A jégszobrász olvadó pegazusa, mondhatnánk ezek után marcipándísz az esküvői tortán. A jó harminc-negyven centi magas, csepegő lovacska büszkén állja az eléje sereglő érdeklődök hadát. A művész külföldön tanulta lélegzetelállító tudományát, mellyel bennünket is megörvendeztet. Alig félóra alatt varázsol a hűs tömbökből állatkertet.

Ha valakinek mindez kevés volna, keresve sem tudnánk meggyőzőbbet mondani. Tizennegyedszerre volt Budán Esküvő kiállítás és vásár, látva, bizton állíthatjuk, nem ez lesz az utolsó. Aki nem hiszi, járjon utána!

 

Képek a 14. Esküvő kiállítás és vásárról, 2007. - Budapest Kongresszusi Központ, 2007-01-26


Írta: MZ , Dátum: 2007-02-09






ALMAF