Az International Fashion Show sajtótájékoztatóján jártunk (október 11.)

Bizonyára sok divatrajongó számára emlékezetes az első ízben 2007. tavaszán megrendezett Wella Fashion Show.


International Fashion Show sajtótájékoztatóA név új, a célkitűzés a régi!

Bizonyára sok divatrajongó számára emlékezetes az első ízben 2007. tavaszán megrendezett Wella Fashion Show. Bár a többnapos divatrendezvényt azóta International Fashion Show névre keresztelték, lényege mit sem változott. Ezúttal a XIII. kerületi Show-Room Rendezvényház és Élményközpont biztosít bemutatkozási lehetőséget a hazai fiatal és vezető tervezőknek, valamint külföldi designereknek, aktuális kollekcióiknak. Október 27-28-án 17.00, 19.00 és 21.00 órától tematikus divatbemutató-blokkok várják a nagyérdeműt.



Intro

Luu <a href='/anh-tuan.html' title='Anh Tuan'>Anh Tuan</a> az International Fashion Show sajtótájékoztatójánA sajtótájékoztatónak a patinás Boscolo Hotel Vivaldi konferencia terme adott otthont. A New York Palota itáliai reneszánszt idéző napfényes átriumának első emeletén hófehérben úszó, egyszerre csinos és kényelmes bőrfotelek, négyzet alakú asztalkák várják az érkezőt, a kávébarna szegélyekkel, aranyozott dugaszolóaljzatokkal díszített falak előtt szemfüles pincérek állnak, a média képviselőinek még el sem suttogott kívánságait lesve. Legyen az akár egy csésze lélekmelengető tea, akár egy friss, ropogós péksütemény, akad minden, mi szem-szájnak ingere, aki korán jön, az esemény előtt meg is reggelizhet. A fejedelmi környezetben tán még a notórikus nem tízóraizóknak is könnyebben csúszik minden falat!

Vagy? A helyszínen megjelent fiatal divattervezők Luu Anh Tuan hallgatólagos vezetésével, köszönik, mégis csak maradnak a koffeinnél, ki-ki fehér bögrébe kapaszkodik, mintha csak otthon a konyhában… Ennyit az ébredés utáni szendergésről, lassan ideje magunkhoz térni! Röviddel 11 óra után az olasz maiestróról elnevezett terem kapui is szélesre nyílnak, s ha a Négy évszakból nem is, az októberben ránk váró eseményekből ízelítőt kapunk.

Hagyományteremtés

Luan by Lucia 2007MZ: A tavaszi rendezvénynek Csősz Boglárka volt az arca, ősszel is lesz „háziasszonya” az International Fashion Shownak?
Gaál Zoltán:
Gondolkodtunk azon, hogy kezdőrendezvény lévén, hogyan lehetne egyre nagyobb médiaértéket generálni, vagy köztudatba kerülni és ahhoz jó ötletnek tűnt egy ismertebb arcot használni nyitóarcként a bemutatókon, de most azt gondolom, egyre inkább a tervezőkre kell áttolni a hangsúlyt. Egyre kevésbé kell, hogy úgy mondjam, bulvárosítani a műfajt. A tervezők munkái magukért fognak beszélni, egyébként is az a cél, hogy ez egy erős, szakmai rendezvénnyé váljon. Tehát most nem tervezünk ilyesmit.

A sajtótájékoztató nyitányaként Gaál Zoltán programigazgató ragadja magához a szót. A márciusi eseményekre visszatekintve, örömmel jelenti, az első lépést sikeresen teljesítették, ami a honi divatéletet illeti, bekapcsolták a nemzetközi körforgásba. „A névváltozatásra azért volt szükség” – mondja -, „mert az International Fashion Show jobban visszaadja eredeti célkitűzéseinket, vagyis, hogy a külföldi nagy tervezők többször jelenjenek meg az országban, illetve, hogy a magyar tervezőkben lakozó kreativitást világszerte megmutathassuk.”.

Budai Fábián Sebestyén, a Show-Room Rendezvényház és Élményközpont igazgatója elárulta, az új létesítmény ezzel a háromnapos rendezvénnyel nyitja majd meg kapuit. A 2face Kft. azért kereste meg őt, mert van már tapasztalata a divatbemutatók lebonyolításában. Amellett, hogy az úr reménykedik a hosszú távú együttműködésben, elég életképesnek és színvonalasnak találja a magyar rendezvényt ahhoz, hogy mögéje álljon.

Gaál Zoltán, programigazgatóMZ: A sajtótájékoztatón több ízben elhangzott, hogy hagyományt teremtettek. Látják a rendezvény jövőjét, jelesül?
GZ:
Nézd, a fiatalok közül nagyon sokan velünk maradtak, amit nagyon nagy dolognak tartok, mert ismerve a magyar divatéletet, divatpiacot, a fiatal divattervezőknek évi két kollekciót produkálni sem egy kis feladat. Nagyon örülök, hogy nekik fontossá vált ez a rendezvény és ez is motiválta őket abban, hogy igenis tavasz után ősszel is, és a következő tavasszal is ott legyenek. A vezető tervezők közül, van aki maradt, van, aki jött és amit a sajtótájékoztatón is elmondtam, annak nagyon örülök, hogy tényleg vezető francia meg angol divatházak akarnak és szívesen jönnek. Tehát ez egy nagyon fontos következő lépcsőfok, mert tényleg ennek a rendezvénynek az lenne a célja, hogy segítséget nyújtson a szakmának. Azzal, hogy Anh Tuan az őszi fiatal divattervezői díjat elnyerte, tudtuk delegálni közép-európai nagyvárosok divatheteire, ha ezeket a kapcsolatokat továbbépítjük és ilyen ütemben, akkor szerintem nincs messze az, hogy még most Magyarországon sem annyira ismert arcok, egyre nagyobb európai nyilvánosságot kapjanak.

Márton Rózsa A top tervezők nevében a Márton-Végső tervezőpáros szőke hölgytagja, Márton Rózsa nyilatkozott, szívből üdvözölte az összeszerveződést, hisz – mint mondta - Magyarországon annyira elült a divatélet, hogy a tervezők szinte nem is tudnak egymásról semmit. „Alapvető öröm, hogy láthatjuk mások és megmutathatjuk saját munkáinkat.”. Köszönte a Wellának is, hogy ismételten támogatja az egyre „combosodó eseményt”.

A helyszínen felsorakozott fiatal tervezőket Luu Anh Tuan képviselte. Rövid beszédében vázolta, milyen nehéz helyzetben van a pályakezdő generáció, hogy háttérsegítség nélkül, bizony egyetlen tehetséges tervező sem rúghat labdába. Majd pozitív tapasztalatait osztotta meg a nagyérdeművel: „A Wella Fashion Show tehetségeként Prágában és Zágrában is alkalmam nyílt bemutatni kollekciómat a divathéten.”.

Támogatók és program

Luu Anh Tuan 2007MZ: Az őszi rendezvény kapcsán is kiosztják majd az International Fasghion Show fiatal tervezőjének díját?
GZ:
Mindenképpen, az őszi rendezvényen is ki fogjuk osztani az International Fashion Show 2007 fiatal tervezőjének a díját és azt a tervezőt ugyanúgy fogjuk managelni, ahogy azt Tuan esetében is tettük. A kapcsolatrendszerünkre alapozva a környező országok fashion week-jeire ezt a tervezőt biztosan delegáljuk, és, ha a lehetőségek úgy adják, még további tervezőket is, ahogy ez egyébként tavasszal is történt. Tuanon kívül Kemenesi Tündét, Kontur Rékát is tudtuk delegálni. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a kapcsolatokat tovább tudjuk bővíteni, ahogy erre is volt már példa. A prágai Fashion Weeken tavasszal meghívták Rékát Athénba, és ez szerintem nagyon hasznos.

A Wellán és a Show-Room Rendezvényházon túl a Szentkirályi Ásványvíz és a Boscolo Hotel is az őszi rendezvény támogatóinak sorába lépett – tudtuk meg Gaál Zoltántól – így biztosított, hogy a rendezvény „híre egyre messzebb jut”. A 26-ai Show-Room szentelőre szigorúan a szakmát várják, amerikai jazzcsapattal felturbózott izgalmas fehérnemű bemutatóval, a 27-e és 28-a viszont a nagyközönség napja lesz.

Kontúr Réka 2007 A 17.00, 19.00 és 21.00 órás kezdettel induló divatbemutatókat a könnyebb tájékozódás kedvéért tematikus blokkokba rendezték, a fiatal tervezők mellett, a magyar vezető tervezők is lehetőséget kapnak a meg-/bemutatkozásra, de helyet biztosítanak a street fashion, minimal és modern irányzatoknak is. Ahogy természetesen külföldi sztárvendégekben sem lesz hiány! Bár a szervezők a magyar tervezők kárára nem szerették volna külföldiekkel túlterhelni a programot, a Francesco Smalto divatház ügybuzgósának hála, több külhoni divatház is jelezte részvételi szándékát, már nem is az őszi, a jövő tavaszi rendezvénnyel kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül, Nyugat-Európa vezető divatházai közül Angliából ezúttal Louis de Gama érkezik, Franciaországból Nicholas de Cauchois, Horvátországot pedig a Hippy Garden Stúdió képviseli majd a rangos eseményen.

A szakmai csapat, akik Budapestet divatvárossá változtathatják október utolsó hétvégéjén, olyan hazai ügynökségekből áll, mint a 2Face, Show & Fashion, VM models, de a szervezők olyan meghatározó szerb és szlovén modellügynökségekkel is kooperálnak, akiknek modelljei Milánó, London, Párizs, vagy Athén divatheteinek is rendszeres résztvevői.

Jegyrendelés

Papp Szilvia 2007 Az egyes bemutatók tehát 17.00, 19.00 és 21.00 órai kezdettel követik egymást, amelyre a látogatók a helyszínen válthatnak jegyet bemutatónként 2000 Ft-ért, illetve a 21.00 órás show-ra 4000 Ft-ért. Az eseményre a jegyrendeles@2face.hu e-mail címen lehet jegyet foglalni.

Az International Fashion Show divattervezői:

Hegedűs Zsanett, Závodszky Dalma, Juhász Dóra, Luu Anh Tuan, Coterie-Martin Krisztina, Schöff Mónika, Papp Szilvia, Farkas Edina (Eclectick), Márton-Végső tervezőpáros, Kostenkó Dária, Bicsérdi Ágnes, Ridovics Eszter, Kasza Emese, Becski Leonóra, Szerencsés Gabriella, Szatmári Judit, Aquanauta, Bálint Sára, Pazicski Norbert, Nádasdi Katalin, és a külföldi tervezők: Louis de Gama, Maria Findelic, Nicholas Le Cauchois, Hippy Garden.

Fotók az International Fashion Show sajtótájékoztatójáról - Hotel Boscolo New York Palota, 2007-10-11

Mindent az International Fashion Show-ról a HazaiDivat.hu portálon

Mindent a Wella Fashion Show-ról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-17






ALMAF