Mantra, Papp Tünde, Nicole Design, Szakos Kriszta, T.C., Ticci - Budapest Fashion Week

A tavaszi Budapest Fashion Week megadta a mód(i)ját az interkontinentális nyitánynak.


Ticci bemutató - Gödör klubMezítlábas nyár, mezítlábas szerelem

A tavaszi Budapest Fashion Week megadta a mód(i)ját az interkontinentális nyitánynak. Az est során bemutatkozó fiatal divattervezők jóvoltából Indiától, Seherezádé mesés Ezeregy éjszakájának birodalmán át, Japánt is érintve, egész az 50-es évek Amerikájáig utazhattunk, legalábbis képzeletben, időben és térben egyszerre. Az Ybl Palota kristályterme minden pompájával együtt díszletté kénytelenült, a nézőközönség soraiban nem akadt senki, aki a lenyűgöző csillárokban, fali gyertyatartókban, plafont ékítő tükrökben kereste volna a szépséget. Helyette minden kíváncsiságtól égő tekintet a mezítlábasan is elragadó modellekre, a maguk nemében feledhetetlen ruhakompozíciókra irányult.



Intro

Ámbátor a divatbemutatók hada órás késéssel indult, az addig is pezsgőt, színes welcome drinkeket szopogató nagyérdemű cseppet sem bánta, hogy csúszunk. Fél hétkor még lázas koreográfia próba zajlott a színpadon, aztán, ahogy illik és kell, a hosszú, fekete kifutó került felmosásra.

A száradás idejét, az est házigazdájával, Kenguruval együtt a zömében fiatalokból álló közönség is az impozáns folyosón bekelte ki, ahol még, nagy szó, a füstölgés is megengedett volt. Az öltözőből utolsó pillanatban kiszökdöső modellekkel egyetemben, sokan a nikotin rudakat választották csendestársnak, ki tudja, talán tényleg oldja a stresszt, arról nem szólva, hogy szipkázás közben hatványozottan repülnek a másodpercek…

Mantra

Ormos Eszter a természetes anyagokat részesíti előnyben, legyen szó, akár mindennapi, akár alkalmi öltözetekről. A merész színekkel operáló divattervezőhölgy, ahogy arra a mantra szó is rávilágít, narancsaival, mályváival valóban felszabadítja – tisztelet a kivételnek - sorozatokba butult elménket.

A meditatív állapot is garantált az alkotó indiai ihletésű, színes, hosszú ruhája láttán, melyet kizárólag magasra nőtt, hibátlan alakú hölgyek viselhetnek, meztéláb. A Siva alakjával ékített narancsba, zöldbe, kékbe hajló kreáció még egy védikus himnuszt is kicsikar belőlünk, kicsin múlik, hogy nem borulunk le tüstént a pusztító, hindu istenség előtt.

De azért a Mantra kollekciójában a kevésbé fajsúlyos filozófiával átitatott darabok is megtalálhatóak, a tavasz-nyár egyik slágerének számító, tengerészcsíkos falatnyi sortot, tengerészcsíkos bikini felsővel javallott viselni. Kevésbé magamutogatóak, rövidállású, aranygombokkal ékített, fehér blézerrel ellensúlyozhatják a divatos összeállítás merészségét.

A szintén hétköznapokra ajánlható farmer egyberészesekbe egy kis pink csempészhet fiatalos pimaszságot, az ugyancsak trendi szürke nadrág és felső kombinációja pedig a sportos hölgyeknek kiváló. A hosszú, barna zsákruhát, méretes, szemet, pillát egyaránt takaró kalappal, vállon lógázó farmerszütyővel párosíthatjuk, ám a lábbeliket ez esetben is el kell felejtsük. Tűsarkút kizárólag a fekete, lyukakkal ékített estélyihez húzzunk, melynek hátsórészén, kicsivel a far alatt, rózsaszín rózsa bimbózik.

Az uraknak barna, narancsvirágokkal ékített inget és az említett mintával játszó farmert ajánlhatunk, de egy fekete, fényes, szintén virágékes zakóban is méltó kísérői lehetnek a Mantra ruháit viselő, olykor mályva színű, modern gésába oltott hölgyeményeknek.

Papp Tünde

Ormos Eszter alkotásai után, Papp Tünde mini bemutatója következett. A 60-as, 70-es évek libbenő szoknyáiba fiatalos lendületet csempésző alkotó, zöldben és rozsdabarnában álmodja meg tikkasztó napokra éppen kellemes városi öltözékeit.

Akár kisebb, nagyobb zöld pettyekkel telehintett pamut póló, akár egy a retró érzés szellemében fogant, rozsdabarna, zöld alj, a széles gumi paszpól szinte fönt is, lent is elengedhetetlen.

A csipkével ékített, zöldes selyem ujjatlan, melyet térd alá eső, zöldes, barnás szoknyácskával illő párosítani már az elegánsabb ruhadarabok köréből kerül ki, de a kollekcióban fellelhető, narancsba játszó rozsdabarna sortok és lenge felsők kettőse ismét a sportosabb irányvonalat követi. 

Vagy az előbbit, vagy az utóbbit részesítjük előnyben, lábunkra mindenképp lapos talpú, babacipő kerüljön! A fehér színben pompázó előnyeiről mindösszesen annyit, kifejezetten balerinás hatást kölcsönöz viselőinek.

Nicole Design

A Nicole Design kreációit elsősorban azok fogják szeretni, akik nem riadnak vissza az extrémitásoktól. Bátorítónak legyen mondva, a divatmárka egyes darabjait sztárok is szívesen viselik. Szemkápráztató rózsaszínek, pinkek, lilák egy kis virágminta, mind-mind a tavasz előhírnökei.

A miniszoknyákat idén, magában is mintás, lábfejnélküli harisnyákkal passzíthatjuk, míg a bricsesz, ahogy megszoktuk, továbbra is marad a jól bevált bricsesz. Csak egy formatervezett kalap a kobakra, nádból font, pinkszínű táska a kézbe és máris teljes lehet öltözékünk. A lábbeliket ezúttal is hanyagolhatjuk. Csak ha semmi áron nem kívánnánk talpunkat a forró aszfalt gyötrelmeinek kitenni, húzhatunk lapos talpú balerinacipőt, olykor-olykor egy-egy magasabb sarkú rózsaszín papucsot, topánt lábfejünkre.

A tépett farmer minit, lilás, nonfiguratív motívumokkal ékített ujjatlan felsővel viseljük, fejbúbunkra jól szabott, farmer sildes sapka kerüljön. A szerelés egyszerre biztosít lélegzetelállítóan nőies, ugyanakkor katonásan kemény külsőt. Ennél szexibb kompozícióról ki is álmodhatna? Aki viszont jobb szeretné combjait elrejteni, annak a Nicole Design logójával no és fekete bőrkeresztekkel cifrázott, majd bokáig érő farmer szoknyát ajánlhatjuk közbotránkoztatásra.

Elegánsaknak kitűnő választás lehet a zöldben, barnában úszó, selyem mini ruha, melyet párducmintás öv vadít vérszomjassá. A selyem sortocskát selyem melltartóval párosító, merész alkotást, ahogy azt már a nagy divatházak esetében is láttuk, fejünket kendőbe bugyolálva hordhatjuk igazán választékosan.

Az épp csak térd alá eső, strasszokkal ékített, elomlóan fehér selyemruha, avagy a szürkét az örök feketével, köpenyszerűen pároztató, hosszú selyemalkotás – a mell alatti rész finoman húzott – már egy estélyre is alkalmas viselet.

Városi grasszáláshoz a lábfejnélküli, sötét harisnyával passzított, gyöngyökkel ékített, fekete tunikát szúrhatjuk ki a Nicole Design széles spektrumot felölelő kínálatából. Fekete saruval és óriás levelet formázó, mélybarna háncs táskával kombinálva az említett darabot, biztos, hogy a tömegben is minden szem ránk fókuszál majd.

Szakos Kriszta

A divattervező hölgy nem tagadja, a mindennapokra alkot. Ruhadarabjait a minőségi anyagok és a visszafogott színek jellemzik, ahogy arról a Budapest Fashion Week kifutóján magunk is meggyőződhettünk. Keresztbe vagy kasul, a csíkos így is, úgy is csíkos marad – állapíthatnánk meg a többnyire ezüsttel, szürkével, fehérrel no és rózsaszínnel, világoskékkel játszó kreációk láttán.

A szürke szoknya már az alatta feszülő szürke, lábfejnélküli pamut nadrággal összedolgozva kerül értékesítésre, időt kímélve nekünk, örök kényelmeseknek. Az említett darabot jól szabott, ezüst-fehér csíkos pamutpólóval passzítva hipp-hopp lehetünk trendik, anélkül, hogy túl sok időt töltöttünk volna a tömött gardrób előtti, a „nincs egy göncöm, amit felvegyek” önmarcangoló sopánkodásával.

Természetesen a másik alternatívát kínáló, csíkos szoknya helyett, dönthetünk a trendi bricsesz mellett is. A szürkében-ezüstben szikrázó, bő fazonú, csíkos pantallót, kockás hasat elővillantó, szürke kapucnis hosszú ujjúval és ugyancsak szürke-ezüst csíkos zakóval kombinálhatjuk a hűvösebb tavaszi napokon.

Forró nyári estéken pedig - szabad a gazda -, vajon ki állhatna ellent hosszú combjaink látványának, egy Szakos Kriszta által tervezett falatnyi, tengerész csíkos sortban  és a hozzá társított, kékben-ezüstben pompázó, kapucnis felsőrészben?

Varga Tímea és Reök Cecília

A csak T.C.  monogrammal fémjelzett alkotópáros mini kollekcióját az Ezeregy éjszaka mesés világa ihlette. Az haute couture remekekben lejtő modellek, mintha nem is a színfalak, egyenesen egy nevét eltitkoló, arab olajsejk háreméből szöktek, táncoltak volna kifutóra. Már, ahogy tartózkodtak éppen, mezítláb természetesen.

A szavakba nehezen önthető, áttetsző, csipkés tüll felsőben végződő pliszírozott, fehér, buggyos aljak, avagy  a szintén fehér, kis túlzással akár köpenyruhának is nevezhető alkotások láttán, a közönség soraiban helyet foglaló urakba még a lélegzet is beleszorult.

Hát még mikor a háremhölgyek hosszú és rövid, narancsos és aranylóan sárga, gyöngyvirágos ruhakölteményekben sorjáztak a mesének köszönhetően körvonalait vesztett pódiumra. A nyakba kötős alkotások pántjai, hátul sálszerűen tekeredtek jótékony fedést biztosítva a modellek kivillanó lapockáinak, olykor-olykor kiálló bordacsontjainak.

Míg a sárga csodák élénk színűkkel,a hátat teljes egészében szabadon hagyó, földet seprő, az Ybl Palota minden irányába szanaszét szikrázó aranyruha, nem mellesleg ötletes, egész köldökig lógázó nyakmegoldásával vonta magára a közönségfigyelmet.

Ticci

Ágoston Stefánia a Budapest Fashion Week színpadán is Ágoston Stefánia maradt. A rockabilly stílusában alkotó divattervezőhölgy saját modelljeivel mutatta be az ötvenes évek Amerikáját elénk idéző alkotásait.

A show különlegessége ezúttal nem is a táncban állt, bár a rocky szólt, dübörgött ezerrel, a több ízben kifutóra lépő Marót Viki énekesnő kápráztatta el a nagyérdeműt. Hol halálfejes övvel ékített, rózsaszín-fehér kockás ruhácskában, hol meg tüllel alábélelt, pánt nélküli, gyümölcsökkel telehintett, a mell részén, hatalmas piros masnival vadított, fehér alkotásban lejtett végig mosolyogva a tapstól visszhangzó pódiumon.

Ticciék háza táján, kiegészítők terén a napszemüveg és a kesztyű, egy méretes csattal bolondított öv, vagy egy bekelitet formázó fülönfüggő jöhet számításba, de a ruhákat ékítő, halálfejes hímzések, vagy egy-egy ínycsiklandó cseresznye, Viva Las Vegasra utaló dobókockák mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A hölgyek szépségét magas derekú ruhák, kockás míderek, nem különben fekete-fehér, masnis muszlinblúzzal társított fehér szoknyácskák emelhetik ki, ahogy az Elvis séróval megáldott uraknak még mindig a farmer szimbolizálhatja a fiatalságot.

Az öv, a felhajtott gallérú, póló társaságában szigorúan nyitva viselt ing és egy magasított, egybe talpú cipő, néha-néha egy-egy napszemüveg,  esetükben is nagyot lendíthet a rockabilly szereléseken.


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-20






ALMAF