Budapest Couture 2009 MÉLYVÍZ és kerekasztal beszélgetés a Design Hét 2009-en

Összefogtak a hazai divat-design képviselői és az Első Magyar Divattervezők Szövetségének (EMDSZ) kezdeményezésére 2009. október 3-4-én lezajlott az első Budapest Couture a Design Hét


EMDSZ 2009sszefogtak a hazai divat-design kpviselői s az Első Magyar Divattervezők Szvetsgnek (EMDSZ) kezdemnyezsre 2009. oktber 3-4-n lezajlott az első Budapest Couture a Design Ht 2009 keretben. A htvge sorn az rdeklődk magyar haute couture tervezők alkotsait kortrs kpzőművszek munkival kzs installciban tekinthettk meg Budapest Couture 2009 'MLYVZ' cmmel. A rendezvny első napjra szakmai kerekasztal beszlgetst is szervezett az EMDSZ, melyen tervezők, kpzőművszek, művszettrtnszek, divatszociolgusok, dizjnerek, ptszek, valamint az IMM, az OKM, az ITDH s a MOME kpviselői vettek rszt. Sz volt a szakmai prbeszd megteremtsnek lehetősgről, a szakmai lobbi mdjairl, az egyttműkdsről, az konomikus s kologikus funkcik sszevonsrl s a hagyomnyok jrateremtsnek szksgessgről.A Budapest Couture s a Design Ht egyttműkdsnek vezrgondolata, hogy a design - s ezen bell a divat-design - itthon is a kultra, a tudatos letminősg pts meghatroz rszv vljon, s hogy a magyar divat-design bekapcsoldjon a nemzetkzi krforgsba is. A tervek szerint a Budapest Couture a nemzetkzi divathetek mintjra vente, szezonlisan kerl majd megrendezsre, hogy szervezett keretet adjon a divat-design s a kapcsold művszeti gak bemutatkozsnak.

A Budapest Couture cljai kztt szerepel, hogy a mr alkot művszek mellett a divat-design j nemzedknek is ajtkat nyisson. Ennek rdekben a MOME-val s a szakiskolkkal val egyttműkdsen keresztl az oktatsi bzis bekapcsoldhat a művszeti s gazdasgi let vals terbe. A hallgatk tapasztalatot szerezhetnek mr műkdő műhelyekben, bekapcsoldhatnak a tervezők, kzművesek munkiba, szakmai s kulturlis kzegbe. 'Eddigi tapasztalataink szerint, az j rtk teremts httrbe szorult a kommunikci mgtt. Ezt ellenslyozzuk a loklis rtkeket megőrző s jrateremtő kreativitssal, innovatv szemllettel.' – mondta el Nmeth Anik, a Manier vezető tervezője s az EMDSZ alelnke.

Az Első Magyar Divattervezők Szvetsge (EMDSZ) ltal letre hvott rendezvny a Design Ht, a Moholy-Nagy Művszeti Egyetem (MOME), az Iparművszeti Mzeum (IMM), az Oktatsi s Kulturlis Minisztrium (OKM), valamint a hazai divat-design jeles kpviselőinek szakmai egyttműkdsben valsult meg.

Az Első Magyar Divattervezők Szvetsge (EMDSZ) tagjai:

Elnk: Gyulai Mihly
Alelnkk: S. Hegyi Lucia, Kovcs Andor
S. Hegyi Lucia, divattervező (Elnksgi tag; alelnk)
Kovcs Andor, divattervező (Elnksgi tag; alelnk)
Kirly Tams, divattervező (Felvteli bizottsg; elnk)
Nmeth Anik, divattervező (Etikai bizottsg; elnk)
Jo Beatrix, divattervező (Felvteli bizottsg; tag)
Benes Anita, divattervező (Felvteli bizottsg; tag)
Szirczky Brigitta, divattervező (Etikai bizottsg; tag)
Halsz va, divattervező (Etikai bizottsg; tag)
Konsnszky Dra, divattervező (Szmviteli Bizottsg; tag)
Lber Barbara, divattervező (Szmviteli bizottsg; tag)

Forrs: Budapest Couture


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2009-10-12


ALMAF