A Nation & Fashion olasz divathétvége sajtótájékoztatóján jártunk (május 8.)

A kétnapos eseménysorozat sajtótájékoztatójának a Hősök tere ékszerdobozkája, a Műcsarnok biztosított helyszínt.


Két nap, nyolc felejthetetlen óra a talján nagyágyúkkal!

Nation & FashionA kétnapos eseménysorozat sajtótájékoztatójának a Hősök tere ékszerdobozkája, a Műcsarnok biztosított helyszínt. A tervek szerint évente megrendezésre kerülő divatprogram nem titkolt célja, hogy Magyarországot az európai divatélet aktív vérkeringésébe kapcsolja, szezononként más-más ország kiemelkedő divatházainak kollekcióit prezentálva. Elsőként, a Reneszánsz Év kapcsán, olyan olasz tervezők munkáit ismerheti meg a nagyközönség, mint a legendás Ferre-é, de ízelítőt kaphatunk a Juventus focistáit és Justin Timberlaket egyaránt ruházó kanadai születésű ikerpár, a Dsquared2 első vonalas költeményeiből is. Az esemény megálmodója, Szabó Pálma szerint: „ezek a márkák eddig a divatbemutatókon is csak egy szűk rétegnek voltak elérhetőek, a Nation & Fashion viszont nem egy VIP rendezvény”. Olyannyira nem, hogy a látogatóknak mindössze napi 2500 Ft-jába kerül az egészestés szórakozás, de potom 4000 Ft-ért már kétnapos belépőjegyet is vásárolhatnak.



Intro

Tizenegy óra magasságában már szállingózni kezdenek a műkincsekre éhes turisták a Múzeum elé. Nincs szerencséjük, ahogy nekem se. Délig tilos a bejárás, melyről a kapunak döntött faléc, elég meggyőzően igyekszik tájékoztatni mindenkit. Míg a fényképezőcsodákkal feszerelkezett japánok kárpótlásul a Városliget sűrűjébe vetik maguk, mások a lépcsőkön túli büfé kínálatával szemezve kívánják elütni a hátralévő perceket. Magam jobb híján a Műcsarnok oldalának vetve hátam bámulom a Hősök tere örökké nyüzsgő forgatagát.

Végül nem maradás más hátra, egy fotóskolléga élénk buzdítására, többen mégiscsak a léc alatti átbújást választjuk. Így aztán, mi leszünk az elsők, akik kézbe kapják a divathétvége sajtóanyagát rejtő, aranylogóval ékített, impozáns, fekete dossziét. A hónunk alá csapott pakkal az út három termen keresztül vezet, míg a kiállítás képeit csodálva el nem érkezünk az utolsó, fekete alakokkal díszített, exluzív, üvegtetős kiállítótérig.

Meglepetés

A Reneszánsz Év képviseletében elsőként Lengyel Roland ragadja magához a szót, aki többek között a Műcsarnok jövőbeni célkitűzéseit osztja meg a hallgatósággal. Mint mondja az intézmény mostanság egyre több, rövid, fesztivál jellegű esemény mögé állt oda, mint például a kortárs designnak teret adó Lakástrend és Design kiállítás és vásár is. A Nation & Fashion olasz divathétvégét pedig azért támogatják, mert a kortárs divat eddig hiányzott a palettáról, ugyanakkor úgy vették észre, ezek a határterületek nagyban meghatározzák a fiatal művészek stílusát.

Szabó Pálma minden felvezetés helyett a meglepetésszerűen döbbent csendbe harsanó olasz zenéről mesél néhány szót: „fő központi eleme lesz a Nation & Fashionnek” - mondja. Kisvártatva már modellek hasítják az egyelőre még kifutó nélküli kőkockákat, segédletükkel a majdan felvonuló talján márkák 2008-as tavasz/nyári pret a porter kollekcióiból kapunk rövidke ízelítőt.

Patrizia Pepétől Ferréig

A firenzei központú Patrizia Pepe farmer sorttal kombinált fukszia felsője és kardigánja után, a milánói központú Mochino következik. A harmadik jeans vonal fekete csizmával passzított kockás sortot kínál, melyet a csinos modell testén feszülő fehér, nyomott mintás póló és a fölé húzott, ballon fazonú kabátka tesz teljessé. A Missoni különleges szabásvonalai a nélkülözhetetlen kis feketét reformálják, a Cavalli narancsba oltott, állatmintás ruhácskája a hozzádukáló táskával együtt a kifinomultság mellett, némi helyénvaló vadságot is tükröz. Idáig a szombati nap előzetese.

A Guess öltözékei már vasárnap kerülnek terítékre, a márka ruháit olasz tervezők gyártják, a kínálatból egy földet seprő, állatmintás, pálmafás nyomatokkal ékített, pirosas, rózsaszínes, narancsos költeményt vehetünk szemügyre, melyet az őt viselő modell csillámos, zöld szemmaszkkal mutat be. Az ugyancsak olasz központú, de angol tervezésű Richmond már a kifinomult urakra gondol. Napszemüveges, talján amorozzó siet elénk farmerban, mellkasig kigombolt fekete ingben. A Dsquared2 is a teremtés koronáinak kedveskedik, az úr fehér betétes, rózsaszín pólóban és elődjéhez hasonlóan, szintén farmerban érkezik. Végül a Ferre egyik impozáns koktélruhájával szemezhetünk, a fekete kisruha felül szemkápráztató tengerészmintába torkollik.

Mitől szuper a szuperprodukció?

A minibemutató után a mikrofon és a szó még mindig Szabó Pálmáé, aki elárulta, bár 15 éve dolgozik a divatműfajban, ez ideig ilyen nagy volumenű eseményben még nem vett részt. Hogy május 24-25-én minden rendben legyen, már féléve minden nap készülnek a programra. Az eseményre álmodott, 35 méteres, óriás kifutó három termen ível majd keresztül, a minimalista design jegyében pedig hófehér borítást kap – folytatja a kulisszatitkok ismertetésével. A divathétvége alatt a backstageben 15 fodrász, 5 sminkes dolgozik folyamatosan, a divatbemutatók óránkénti váltással indulnak. Hogy a nagyérdemű a szünetben se unatkozzon, arról a holt időkben vetített werk-, és image filmek gondoskodnak, illetve egyes divatházak esetében őszi/téli kollekciójukból is láthatunk részleteket.

Hogy valóban szükség van az olasz nagyágyúkat felvonultató divathétvégére, azt a Missoni képviseletében megjelent Czeizel Judit is csak megerősíteni tudja: „itthon a nagy olasz márkákat nem nagyon ismerik” – támasztja alá eddigi ismereteinket. A hölgy Olaszországban járt divattervező iskolába, többek között Cavallival és Dolce & Gabbanával is dolgozott már együtt. Egyszóval hihetünk neki. Ahogy Szabó Pálmának és Lengyel Rolandnak is, akik a továbbiakban a Reneszánsz Év és a divatprogram kapcsolatára igyekeznek rávilágítani. Míg Szabó Pálma szerint az újjászületés, az új gondolatok megjelenése, a divatvilágban is tetten érhető, elég csak az Andrássy út dinamikus fejlődésére gondolnunk, Lengyel Roland a Műcsarnokot nevezi meg a kortárs magyar művészet bölcsőjeként, mely tényt, nyári programjuk, a Na, mi van? névre keresztelt kiállítás-együttes is alátámasztani látszik.

Nemzetközi vagy sem?

És ha már a nemzetközi vérkeringésbe kapcsolódást is fontos céljának tartja az esemény, megkerülhetetlen kérdés a sajtó részéről, mézesmadzag csupán, vagy csakugyan lesz nemzetközi visszhangja a divathétvégének. Szabó Pálma derűlátó: „Különböző helyekre adtunk le sajtóanyagokat és egyes külföldi internetes portálok, lapok már hírt is adtak az eseményről.”. Mi több a Hír Tv a Fashion Tv-nek forgat – árulja el az orgánumot képviselő hölgy. A propaganda bizony elkél, lévén, hogy a Nation & Fashion divathétvége keretében, jövőre a francia luxustrendeket kívánják kishazánkba importálni.


Írta: MZ , Dátum: 2008-05-19






ALMAF