Karl Lagerfeld, divattervező

Ki hinné, hogy Lagerfeld mester már 68 éves? A hófehér, lófarokban hordott haj persze már hosszú ideje a védjegye, na de akkor is...


Karl LagerfeldA Chanel helytartója és a pillanat tolmácsa

Ki hinné, hogy Lagerfeld mester már 68 éves? A hófehér, lófarokban hordott haj persze már hosszú ideje a védjegye, na de akkor is... És ráadásul nagykorúsága óta a divat világában tevékenykedik. A nemzetközi divatmagazinok által nemes egyszerűséggel csak ’Kaiser (= Császár) Karl’-ként emlegetett divatgéniusz majd’ negyedévszázada a Chanel-ház vezető tervezője, és emellett még arra is marad energiája, hogy kormányozza saját vállakozását, a Lagerfeld Gallery divatházat.Karl Lagerfeld egy gazdag svéd üzletember fiaként látta meg a napvilágot 1938-ban. A németországi Hamburgban született, de már tizennégy (!) évesen a divat fővárosába, Párizsba emigrált, ahol megdöbbentően rövid idő alatt a világ egyik legelismertebb divattervezőjévé nőtt.

Húszéves korára már olyan világhírű divattervezőknél és divatházaknál is megfordult, mint Charles Jourdan, Krizia, vagy a Valentino. De pár év alatt teljesen kiábrándult az haute couture világából, ezért elhagyta Párizst, és Olaszországba ment művészetet tanulni. Néhány esztendő elteltével azonban rájött, hogy mégis a divat világában érzi igazán otthon magát, és csatlakozott a Fendi céghez, mint divat-konzultáns. Hamarosan már a Chloénak (ma Phoebe Philo) tervezett ’ready to wear’(= utcai) kollekciókat, az 1972-es ’Deco Collection’ fekete-fehér mintás, ferdén vágott darabjai pedig elhozták számára a világhírt. Negyvenes évei közepén elfogadta a Chanel-ház direktori felkérését, és ezzel egy időben saját divatmárkáját is megalapította Lagerfeld Gallery néven.

Lagerfeld élő legenda. Sikerének alapja talán az a mix, amely ideálisan ötvözi a német, puritán neveltetést és a francia, könnyed viselkdéskultúrát. Ez a kettősség jellemzi kollekcióit is, melyek nemfényűzésükkel, hanem egyszerű, karakán vonalvezetésükkel és megkérdőjelezhetetleneleganciájukkal hódítanak. Ilyet csak ’messziről jött ember’ tud. Mi, magyarok csak tudjuk... Aztán ott van az az elképesztő munkabírás, amelye képessé teszi arra, évi húsz különböző kollekciót állítson össze. Mi ez, ha nem a zseni megszállottsága? ’Amit a munkában élvezek, az maga a munka’ - nyilatkozta 1988-ban az amerikai Vogue-nak.

Karl sokoldalú ember. Az alkalmazott iparművészet nagymestere az alkotómunka minden vállfaja iránt érdeklődik. Rajong a régiségekért és szívesen tanulmányoz könyvillusztrációkat. Az irodalom egyébként sem hagyja hidegen: 250 000 kötetes magánkönyvtárral büszkélkedhet. A mindent vasmarokkal irányító Lagerfeld a kollekcióiról készült fotói minőségét sem bízza a véletlenre. Inkább megtanulta a fényképkészítés művészetét, és maga fotózza a ruháit. De nem csak a Chanel-nek készít portfóliót, a 2005-ös Adidas kollekciót saját stúdiójában, személyesen fotózta.

Emellett Lagerfeld sziporkázó társasági ember is, amit mi sem bizonyít jobban, mint a csodás Nicole Kidman színésznő kijelentése, miszerint ’Karl nagy mesélő, úriember és maga a megtestesült intelligencia.’ Ráadásul a nemzetköziség sem jelent neki gondot, ugyanis négy nyelven - németül, angolul, franciául és olaszul - beszél folyékonyan, a spanyolt  pedig most tanulja. Egyszóval kommunikációs zseni, és nem csak a textilek nyelvén.

Karl igazi egyéniség, aki sosem félt új dolgokba belevágni. És bár a kezdeti években divatházról divatházra vándorolt, arra mindig ügyelt, hogy saját stílusát mindenhol megőrizze. Pályáján végigkísérte humorérzéke is, amely az általa tervezett ruhákon is megmutatkozik: gyöngyszemekből kirakott vízesés a fürdőruhán, autósruha radiátor és lökhárító díszítéssel. A Vogue 1997-ben kikiáltotta ’A pillanat hangulatának összehasonlíthatatlan tolmácsá’-vá.

A magát ’intelligens opportunistának’ tartó tervező sosem pihen: a 2006 Ősz/Téli kollekciójának bemutatóján is  újítással lepte meg a szakmát. A mester ugyanis a New York-i Fashion Show-n bemutatott modelljeit digitális videóra rögzítette, és egy vágóprogram segítségével még a show közben meg is vágta. Az internetre feltöltött anyag a http://www.karllagerfeld.com/gallery.php linken érhető el, és az ingyenesen hozzáférhető iTunes letöltése után (www.itunes.com) bárki számítógépére varázsolhatja a Lagerfeld divatbemutatót. Az úttörő nem öregszik. Még közel a 70-hez is elmondhatja magáról, hogy a világhálón adott közvetítést egy divatbemutatóról.

 
Lagerfeld mondta magáról:

’Az egyetlen motivációm az életben, hogy 28-as nadrágot hordhassak!’ - mondta, miután lefogyott 36 kilót.

Karl kedvenc aforizmája:

’A luxus ellentettje nem a szegénység, hanem a közönségesség.’

 

További cikkek a témában:

A Chanel divatház


Írta: Laura , Dátum: 2006-07-28


ALMAF