A színek rejtett üzenete by Lucia (április 28.)

Meleg, tavaszi időjárás adta az aláfestést a 2009. április 28-án megrendezett Luan by Lucia Divatház legújabb, A színek rejtett üzenete című divatbemutatójához.


Luan by Lucia 2009Meleg, tavaszi időjárás adta az aláfestést a 2009. április 28-án megrendezett Luan by Lucia Divatház legújabb, A színek rejtett üzenete című divatbemutatójához. Az események a budapesti B55 Kortárs Galéria adott otthont egy kiállítás keretén belül. S. Hegyi Lucia kollekciójának darabjai mint mindig, most is a tervezőnő kedvenc anyagából, selyemből készültek, a ruhák tematikáját pedig az emberi energiakoncentrációkat jelentő hét csakra adta, melynek színeiben pompáztak. Ezek a modellek nem csupán szemetgyönyörködtetőek, tudtuk meg később a divattervező divbatportálunknak adott interjújából, de egyfajta láthatóvá tett auraként üzennek is környezetünknek aktuális lelkiállapotunkról, sőt, attól függően, milyen árnyalatú darabot viselünk, vagyunk hatással saját magunkra: testünkre, lelkünkre, s ezáltal életünk minőségére is.  Ki mondta, hogy nem a ruha teszi az embert?!



Érkezés

Ezerszínű selyemképek és selyempárnák foglalták keretbe S. Hegyi Lucia legújabb bemutatóját. Megérkezéskor a galéria falaira függesztett alkotások úgy vonzották a tekintetemet, mint lepkét a lámpa fénye egy sötét éjszakán. Az élénksárga, vörös, zöld, kék selyemképek, a hatalmas univerzumot vagy angyalokat ábrázoló minták mind hozzájárultak ahhoz a különleges hangulathoz, amely az egész bemutatót jellemezte az érkezéstől egészen a távozásig. A home dekort képviselő, szintén színpompás selyempárnák pedig a végtelen kényelmet és luxust juttatták az eszembe…s valószínűleg nem csak az enyémbe.

Luxus és elegancia

Luan by Lucia 2009Táncos léptű lányok mutatták be a szebbnél is szebb ruhakölteményeket, melyeket csodás anyagok, kristályos díszítések és bő fazonok jellemeztek. A rafinált, hol áttetsző, hol csúsztatott vállú, meztelen hátú darabok magára vonzották a tekintetet, mégsem éreztük úgy, hogy többet mutatnának, mint amennyit illő. A spirituális témákra fogékony tervezőnő kollekciója ezúttal is túlmutatott a divaton, hiszen amellett, hogy a tavaszra, nyárra való tekintettek könnyed, légies darabokat láthattunk a bemutatón, ezek a ruhák lélekszebbítő, - javító tulajdonsággal is rendelkeznek, ha jókor, jól viseljük őket.

HazaiDivat.hu: Mi az üzenete ennek a kollekciónak?
S. Hegyi Lucya
: Mint mindig, most is az álmaim vezéreltek az alkotás során, s ezúttal a selymek és a színek rejtett üzenetét próbáltam feltárni a legújabb kollekciómmal. A divatházam több éve foglalkozik színterápiával, a csakrákkal, az emberi energiaháztartással s ezek kapcsolatával. Ez a kollekció voltaképpen csakránként épül fel: egy-egy modell egy-egy csakra megtestesítője, aki eltáncolja nekünk a „lényegét”, s megmutatja, milyen színeket is kéne viselnünk, ha annak az energiaközpontnak az aktivitását szeretnénk növelni.

Ébredés!

HazaiDivat.hu: Ki segített mindezt létrehozni?
S.H.L.:
Kedves kolléganőm, Újhelyi Eszter, textiltervező iparművész. Itt az ideje, hogy az emberek felébredjenek a szürkeségből! Elég a fekete, fehér, szürke és barna uralmából, hiszen ezek meglehetősen rossz üzenetet közvetítenek…mi szeretnénk végre színt vinni az életünkbe!

HazaiDivat.hu: Rengeteg díszítő elemet láthattunk a ruhákon. Mik ezek? Esetleg hegyi kristályok vagy valami egyéb – a lelkünkre ható - féldrágakövek?
S.H.L:
Valóban sok gyöngyöt és kristályt használtunk a díszítéshez. Ezek mind kézimunkával kerültek a ruhákra. Eredetileg szerettük volna, ha a jelentéssel bíró féldrágakövek is megjelennek a bemutatón, ékszerek formájában, de egyszerűen ledobta magáról a kollekció. Épp ezért, úgy döntöttünk, hogy most inkább a színek kapnak elsöprő figyelmet, s a ruhákat díszítő Swarovski kristályok semleges szépsége az, ami leginkább illeszkedett ebbe a tervbe, ezért ezekkel díszítettük a kollekciót.

HazaiDivat.hu: Mit tudhatunk a szabásvonalakról?
S.H.L:
A Lucia Divatháznak nagyon fontos jellemzője, hogy ügyel a szabásvonalakra, nem hiába neveznek lélekszabásznak. Mind a színeket, mind a formákat igen gondosan válogatom meg… ebben is az álmaim segítenek. Fontos, hogy nem csak látom, de érzékelem is az embereket, tudom, hogy kinek mire van szüksége, s mindig ennek megfelelően tervezem, alakítom a ruhákat. Ilyen az igazán személyre szabott viselet.

Álmok-álmok, édes álmok!

HazaiDivat.hu: Konkrétan az álmok ihletnek? Nem érzések, hangulatok, hanem álmok?
S.H.L
: Igen, kifejezetten alvás közben kapok ihletet. Este zenére alszom el és éjjel, az álmaim adják az iránymutatást.

S valóban álomszerűnek tűnt, amint a lányok a keleties zenére körbetáncolták a termet. Ki hosszú, elnyújtott léptekkel lejtett el előttünk, ruhája színes, bő selyemujját szárnyként lebegtetve, ki csavaros kézmozdulatokkal, élénk szemforgatással vonult a képek között kialakított ösvényen áttetsző vagy épp mély hátkivágású ruhakölteményében. Az egész kicsit valóságon túlinak hatott, mégis annyira megfoghatónak. Az élénk színek, a ruhákon ragyogó kristályok, a mezítelen hátak, kivillanó vállak, amelyek játékosan kukucskáltak ki a minden lépésnél életre kelő ruhák takarásából, amolyan Ezeregyéjszaka meséi hangulattal töltötték meg a termet.

Luan by Lucia 2009HazaiDivat.hu: Az anyagokon megfigyelhetünk visszatérő motívumokat, mintákat. Mit tudhatunk ezekről?
S.H.L:
Ezekről leginkább Újhelyi Eszter, textiltervező iparművész tudna beszélni.
Újhelyi Eszter: Jó néhány éve együtt dolgozom a Lucia Divatházzal és már a munkánk legelején megterveztük ezt a négy motívumot: angyal, virág, univerzum, madarak. Mindegyikben reneszánsz elemek fedezhetőek fel, amelyek valamiféle időtlenséget hordoznak magukban. Ezek a képek mindig valamilyen, az eddigitől eltérő formában jelennek meg a kollekciókban, mindig más színösszeállításokat egészítenek ki, tehát azt mondhatom, hogy kis változtatásokkal immár 10 éve szerves részei a bemutatóknak, a ruháknak, a dekor elemeknek, s mindig új és új jelentésárnyalatot kapnak, ahogy telik az idő.

HazaiDivat.hu: Hétköznapi vagy inkább alkalmi viseletre szánod a ruháidat?
S.H.L
: Ez a kollekció kifejezetten az érzékszervekről szól, tehát valahol egy bemutató és kiállítás között ingadozik, ezért is választottunk helyszínül egy galériát. Ha a ruhákat nézzük, akkor itt most leginkább koktél és alkalmi ruhákat láthatunk, de alapvetően én azért kosztümös vagyok.

Ezen az estén valóban az érzékszervek kapták a legtöbb impulzust: a zene, a színek, a kelmék érintése mind hozzájárult a különleges hangulathoz. A színek és a selymek rejtett üzenete pedig eljutott mindannyiunkhoz Lucia csodás ruhakölteményei által.

Fotók: 

Fotók a Luan by Lucia / Színek rejtett üzenete divatbemutatóról - 2009-04-28

További cikkek a témában: 

Angyali álom by Luan by Lucia

S. Hegyi Lucia 2008-as Észak Legendái kollekciójának bemutatóján jártunk (január 24.)

Mindent S. Hegyi Luciáról a HazaiDivat.hu portálon

Mindent a Luan by Lucia-ról a HazaiDivat.hu portálon 


Írta: Ekhó , Dátum: 2009-04-29






ALMAF