Joó Beatrix, divattervező a 200607 Téli Sentiments kollekcióról (december 13.)

Nem tudom, Kovács Andor és Joó Beatrix, a Sentiments tervezőpárosa hol rejtegeti a varázspálcáját és cilinderét


Jégkirálynők inspirálta gondolatok a Városligeti Műjégpályán

SentimentsNem tudom, Kovács Andor és Joó Beatrix, a Sentiments tervezőpárosa hol rejtegeti a varázspálcáját és cilinderét, mert azt elképzelni sem tudom, hogy nincs nekik. Oly természetességgel ejtik egyik ámulatból a másikba az embert, hogy már nem tudok a háttérben nem csodára gyanakodni. S ha még az ötletgazdag, bájos, vörös hajú tervezőhölgy kedvességét is hozzáveszem a látottakhoz, hallottakhoz, igazán nem nyilatkozhatom másképp, csak elismerőleg.



Divatbemutatók másképp

A Sentiments tervezőpárosától nem idegenek a rendhagyó elképzelések sem. Leleményüket többek között már a Dovin kortárs képzőművészeti galériában is megismertették a nagyérdeművel, ahol kifutó híján, modelljeik ott és akkor a közönség soraiban lejtettek föl-alá a pazar ruhakölteményekben, melyeket mindent a kéznek alapon, nemcsak nézni, de akár könnyű szerrel meg is lehetett tapintani.

Vagy ott volt a „Rózsák estéje” a Művészetek Palotájának Üvegtermében, ahol is, minden, de minden élő és mozgó, a virágszálak királynőjének méltán tartott teremtménynek rendelődött alá, és ahol nem csak profi modellek, de transzszexuális és transzvesztita előadóművészek is a telerózsázótt kifutószőnyegre léptek. Ezt a most már mindenképp megbonthatatlan sort látszott folytatni a „Jégkirálynők Éjszakája” is a Városligeti Műjégpályán.

„A Nőknek, akik viselik az érzelmeiket”

A Városligeti Műjégpálya sokak által rendszeresen látogatott, fehér kupolás, impozánsnak impozáns, ámbátor - félve jegyzem meg - egy restaurálásra talán mégiscsak rászoruló épületében vagyunk. A korcsolyázó nagyközönség előtt ezideig szigorúan zárva tartott, grandiózus szalonterem ajtaja tárul szélesre előttem, ahogy az emberáradatban Joó Beatrix után kutatok. A divattervező előtt padokra hajtva sorakoznak az est színpompás, haute couture ruhakölteményei, lassan öltöztetni fog. De addig is, abban a mindössze néhány másodpercnek tűnő pillanatban, míg a modellek sminkjén, frizuráján igazítanak a szakemberek, lelkesen válaszol kérdéseimre.

Hogy mi inspirálta a „Jégkirálynő éjszakája” fantázianévre keresztelt kollekció egyes darabjait? - Beatrix cseppnyi töprengés után már hadarja is a választ. Az inspiráció nálunk általában a szlogenünk értelmében szokott zajlani – mondja. A Sentiments szlogene pedig - folytatja, ha valakinek netán tán még ne csengene ismerősen - a következőképpen hangzik: A Nőknek, akik viselik az érzelmeiket.

Mint Joó Beatrixtől megtudtuk, a tervezőpáros minden ruháját a nőiesség és az egyediség jegyében kreálta, álmodta kifutóra. „Mi egyáltalán nem ragaszkodunk ahhoz, hogy trendeket képviseljünk – jegyezte meg - huszonöt öltözetet fogunk ma este bemutatni, többnyire ruhákat.” „Mind a huszonöt más lesz” – ígérte még, s hogy meg is tartotta fogadalmát, arra a '60-as éveket megidéző, jégmesébe zárt divatbemutató szolgált kézzelfogható bizonyítékul.

„Abszolút Sentiments-esek”

A nagyérdemű elé tárt palástszerű kabátkák, az haute couture jegyében fogant meseszép estélyik, báliruhák nemcsak az úgynevezett Sentiments-érzést hivatottak kifejezni, arra is beszédes példát statuáltak, mennyi jó sülhet ki abból, ha két ellentétes, tehetségét különbözőképpen megcsillogtatni kész karakter, tervezőfenomén összefog. „Én is, és az Andor is más-más stílust képviselünk, mégis együtt dolgozunk, így ez a két dolog egyesül a ruhákban is, tehát a két ember személyisége tükröződik a kollekció darabjaiban, együtt és külön-külön is.” – foglalta össze álláspontját Joó Beatrix.

De nem csupán a szokatlan helyszín megválasztásában, az anyagok színének tekintetében is merészség jellemezte őket. „Mindenféle szín előfordul, a ruhák közt akad barna, türkiz, arany, minden, de minden, amit jégkirálynők csak viselhetnek. Mondjuk úgy, a színek tobzódása jellemzi a téli kollekciót.” – árulta el a divattervező. Fazonok és formák tekintetében pedig, az ő szavait ismételve, mi is csak annyit mondhatunk: „abszolút Sentiments-esek”.

Ha lazítás nem is, egy kicsi luxus, kényeztetés időnként tényleg mindenkinek jár! Aki Karácsonykor, Szilveszterkor igazán pazar ruhakölteményben kívánna pompázni, avagy szürke hétköznapjait avatná (jég)királynőivé, nosza, látogasson el Beatrixékhoz. Az ajtó (nemcsak előttem) nyitva áll!


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-23






ALMAF