Stella Nemzetközi Divatfórum 2003 (február 22-23.)

Ezév februárjában ünnepelte létének 18. évfordulóját a Stella Divatfórum, melyen a divatipar nagyágyúi és ifjú titánjai találkoznak a szépségipar 'egyszerű' művelõivel.


Stella 2003

Nagykorúság - bohémság

Ezév februárjában ünnepelte létének 18. évfordulóját a Stella Divatfórum, melyen a divatipar nagyágyúi és ifjú titánjai találkoznak a szépségipar 'egyszerű' művelõivel. A Budapest Kongresszusi Központ idén is zsúfolt volt az érdeklődőktől, a fodrász és kozmetikus szakma kétszinten, egymást érő standok pultjainál két napon át tájékozódhatott a legújabb eszközökről és alapanyagokról, amelyek elengethetetlen kellékei szépségápolásnak, divatkövetésnek. Habár vásárlásra idén is lehetőség nyílt, a fórum idén is attól volt jó, hogy a szakma képviselői naprakészek lettek a legfrissebb kozmetikai és hajtrendekből.



A Bartók terem ebben az évben is tanulságos elõadásokkal várta a fodrász szakma képviselõit. A témák fõ irányvonala az ellenálhatalan és csábító hajzuhatag megteremtése, valamint a vonzó állapot megtarása volt: ’’A vörös vonzásában’ és a ’Hajgyógyászat új köntösben’ – hogy csak néhányat említsek a beszédes elõadáscímek közül.

A kozmetikus szakma megjelentjeinek sem volt okuk panaszra: szakmai elõadások garmadája közül válogathattak kedvük és érdeklõdésük szerint. Az örök téma, miszerint hogyan maradjunk fiatalok, fügét mutatva a természet, úgyismint a biológia és a fizika törvényeinek, az idei évben is képviseltette magát. Az érdeklõdõk megtudhatták, mit is jelent a rejuvenáció. Magam is részese lehettem ennek a szerencsének, ezért rögtön be is avatom a Kedves Olvasót: nem másról van itt szó, mint a bõrfiatalításról. A kezelés kozmetikai és orvosi módszereinek ismeretével gazdagodhattak mindazok, akik idõt, és hát tegyük hozzá, pént nem sanjálva ellátogattak a rendezvényre. Ha pedig mindezen ismereteket magukba szívták, és még mindig maradt elméjükben szabad kapacitás az újdonságokra, noshát, akkor megismerkedhettek az Ayvr Vedaval is. A lelkes indológusok már nyílván kitalálták – a többieknek pedig elárulom – mirõl is van szó: nem más ez, mint egy különleges masszázstechnika, egyenesen Indiából.

Akinek pedig mindez túlságosan is szakmai ízû lett volna – furcsa is lenne, ha nem, hiszen az elõadások elsõsorban a szakmának szóltak – az sem maradt látnivaló nélkül. A Kongresszusi Központ Pátrai termében egész hétvégén át tartott a szûnni nem akaró csillogás. A nagykorúvá vált gyermekükre büszke szülõk – Simó Tiborné, a Stella Rt. Elnök-vezérigazgatója, valamint Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – megnyitó beszédei után rögtön kezdetét vette a show.

A Stella-Szépítész Sztárfodrász verseny regionális döntõsei a színpadon mérhették össze vágási és fésülési technikájukat. Mindenki átgondolt frizurát hozott, az elkészült munkákat bemutató táncetüdök pedig próbák hosszú soráról árulkodtak.

Ki ne ismerné Kada Szabó Éva nevét? Na jó, segítek: csillagjegyek. Ha még így sem megy, akkor kénytelen vagyok elárulni: idén is divat a hajasztrológia. Mielõtt még bárki félreértené, gyorsan megjegyzem: szó sincs itt semmiféle jóslási technikáról, bár amit láttunk, az tagadhatatlanul boszorkányság volt. A modellek a fodrászzseni hajszobrait viselve a zodiákus tizenkét csillagjegyének allegóriáiként lejtettek a színpadon. Könnyed táncmozdulataiknak, hajukkal harmonizáló öltözéküknek és a fények játékának elegye egyedülálló hatást keltett. Aki nem hisz a sorsban, az sem tagadhatja, hogy amit láttunk, az maga volt a misztikum – és már ez sem kevés.

Az idei Stellán a legújabb divat szerinti frizurák színpadi festésére és vágására a Goldwell mesterfodrászai kaptak lehetõséget, amit nem is hagytak kihasználatlanul. A hódító vörösek és a bódító szõkék Bakó Gábor és táncosai felvezetésésvel vonultak végig a kifutón. A hatás nem maradt el. A tánc és a divat összekapcsolása egyre trendibb, és nem is ok nélkül. Ami szép az, szép, és ami hatásos, az hatásos, legyen az egy ravaszul levágott hajkorona, vagy egy mesterien kimunkált mozdulat. A kettõ együtt pedig... - el tudják képzelni: hátborzongató. Sokat megtudhattunk továbbá Krizsán Gyõzõ gyermekkoráról és világlátásáról is, de aki a legtrendibb hajvágásra volt kíváncsi, az sem csalódhatott.

Aki eddig azt gondolta volna, hogy a L’Oreal Professional nem tette tiszteletét a 2003-as Divatfórumon, az nagyon téved. Olyannyira ott volt, hogy több meglepetéssel is készült. Az egyik maga Zsidró Tamás volt. A mesterfodrász, átigazolása után ezen a rendezvényen állt elõször színpadra új csapata mezében és a tõle megszokott kisfiús bájjal köszönte meg a szivélyes fogadtatást a L’Oreal csapatának. A másik meglepetés a Való Világ 1-ben megismert Györgyi volt, aki Zsidró Tamás alkotását emelt fõvel viselve, talpig ezüstben vonult végig a kifutón. Így lett a két meglepetésbõl meglepi a négyzeten.

Az idei kétnapos bemutató folyamot Vámos Magda, Eötvös díjas divattervezõ show-ja zárta. A tõle megszokott egyedi hangulatú bemutatón ízelítõt kaphattunk abból, mit is vesz fel idén nyáron a magára valamit is adó hölgy/úr (a megfelelõ aláhuzandó). A tanulság: erõteljesen érvényesül a keleties hatás, de aki a lágy esésû kelmék helyett inkább valami vadabbat választana, azt is elkényezteti az idei divat - nincs más dolga, mint militariba bújni és katonás könnyedséggel korzózni a város forgatagában.

A rendezvény meghívott vendégei, és azok a szerencsések, akik – pénzügyi problémáik nem lévén – gondtalanul hódolhatnak divat iránti szenvedélyüknek, nameg a csókos újságírók a nagykorúság tényét méltató pohárköszöntõ után megcsodálhatták az Art’z Modell és a Monarchia Haute Couture bemutatóját is, mely az egész hétvégés eseménysorozat közepén, szombaton este került megrendezésre. A modellek exkluzív, egyedi tervezésû alkalmi és estélyi ruhák kollekciójában vonultak a kifutón, igazi báli hangulatot teremtve.

Aki szerint a divatvilág felszínes, a divatbemutatók pedig nem többek hiúság vásárainál, az nem jár messze a valóságtól. Csak éppen azt felejti el, hogy mindez – ha tisztában van a rendeltetésével - nem is akar több lenni, csak mélyvörös rúzs, ezüstös szemhéjpúder, csillogó szatén, libbenõ selyem. És hogy mindez akkor mégis mire jó? Arra, amit ad: képviseli és megmutatja, hogy igen, létezik, csak érezz rá, csak hagyd hogy megérintsen az, amit mélázó mosollyal csak úgy emlegetünk ’az élet könnyed, napos oldala’.

Képek a Stella Nemzetközi Divatfotó 2003-ról - BKK, 2003-02-22től 23ig
Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2003-02-24






ALMAF