A Stella XXII. Nemzetközi Divatfórum nyitónapja a backstage-ben (február 24.)

Hogy a kulisszák mögötti birodalomban, a rivaldafények felgyulladását rendszerint lázas munka előzi meg, mely a háttérben folyik, kandi tekintetek elől rejtve.


Modellek a folyosón

Hogy a kulisszák mögötti birodalomban, a rivaldafények felgyulladását rendszerint lázas munka előzi meg, mely a háttérben folyik, kandi tekintetek elől rejtve. A kétnapos, ráadásul nemzetközi rendezvény öltözőrengetegét járva, bizton állíthatom, a Stella Divatfórum esetében sincs ez másként. A majdan színpadra lépő modellekkel, sminkesekkel, fodrászokkal zsúfolt, egymásra púpozott, apró termecskék úgy festenek, akárha felbolydult méhkasokra nyitnánk rá a kaptárajtót.



Ha kicsi a terem, nosza, vedd birtokba a folyosót is!

A hosszú folyosósoron végigfutó öltözők ajtaján fehér cédula fityeg, egy-egy sztárfodrász, avagy produkció neve jelzi, melyik szobácskához, melyik branch tartozik. Akad, ahol kulcsra zárt kapukat döngetek, máshol szélesre tárt bejáró fogad, a legmegdöbbentőbbet, mégis Perényi Ádám mesterfodrász csapatánál tapasztalom.

Törölközőbe bugyolált hajkoronákkal, színes turbánokkal gázolnak át a lányok a folyosón, valószínűleg kicsi nekik az a 10-15 négyzetméteres szobácska, amin osztozkodniuk kell. A frizurák szárítását, előzetes formára igazítását is az előtérben végzik el a szakemberek, csak a sminkesek tartják be az íratlan szabályokat, tapodtat sem mozdulnak az aprócska helyiségből, talán mert egyedül az öltözőben található tükör.

 

Frizura

Tóth Ágota is Perényi Ádám modellje lesz, „délután egy óra körül fogok színpadra lépni” – mondja a mosolygós, égimeszelő lányzó, aki már 8 órakor a helyszínen volt.

„Koreográfiát próbálunk, a fodrászoknak a hajakat kell előkészíteni, a sminkeseknek a sminket megcsinálni. Nekem ugyan nem lesz festés, és vágni sem fognak a hajamból, demómodell leszek, csak egy kis szárítás és formázás, más nem történik a frizurámmal, de vannak olyan lányok, akiknek a színezést is most kell elkészíteni, igaz, a nagyrészüknek már korábban befestették a haját.”

Ágota már pattan is a fodrászszékbe, éppen megüresedett egy hely, ha nem akar lemaradni, ki kell használja az alkalmat. Míg ő szépül, én a hajvirtuózt próbálom faggatni, mi történik Ágota hajával pontosan. A hajszárító és fésű láttán persze magam is kitalálhatnám, a fodrászhölgy épp beszárítja a frizurát, én azonban rá vagyok kíváncsi. Hogy szűkszavúan felel, nem a tapintatlanság számlájára írom, bizony a show kezdetéig még rengeteg lánnyal kell végeznie, őt is szorítja az idő.

 

Smink

A sminkesek már a szobából integetnek, máskor. Elfoglaltak ők is, a modellek mintha kifutószalagon érkeznének, vége-hossza nincs a csinos hölgyáradatnak.

Néhány szobával odébb megyek, hátha nagyobb szerencsével járok. A sminkes hölgy épp az egyik ecsetet tisztogatja, gondolom, jó úton haladok, ebből még nyilatkozat lesz. Tévedek.

"Az ügyvezető urat kérdezd, ő majd megmondja válaszolhatunk-e, addig csücsülj le" – tanácsolja szívélyesen. Helyet foglalok. Közben majdnem lealapoznak, az elősminkelésért felelős hölgy nem hallhatta, mi ügyben jöttem - feltételezem.

 

Várakozás közben a félig sminkelt lányokat nézem, a falatnyi fekete ruhákat, melyek a regálokon pihennek a modellek színrelépéséig. Hallgatom az öltözőben rekedt rokonok  beszámolóit, smsen érkezik a hír a hat éves kislányról, aki halott édesanyjával töltött majd öt napot. Az információ mindenkit lesújt, modellt, fodrászt, sminkest egyként.

Töprengek a két világ közötti különbségen. Fájdalommal veszem tudomásul, hiába, az élet a kulisszák mögött sem áll meg, a valóság, ilyen vagy olyan formában, csak-csak beszüremlik a modellöltözőkbe is.

 

Hívatlan vendég

Végre-valahára az ügyvezető is megérkezik, jól szituált, kedves, középkorú úr, még kezet is fog a hívatlan vendéggel. Szépen, szabatosan tudatja velem, hagyjam el a helyiséget, láthatom mennyi a munka, ne zavarjam az embereit. Tudomásul veszem, hogy sok a teendő, szerencsét, sikert kívánok, mielőtt odébbállnék.

       

Végezetül még egyszer, utoljára körbehordom a tekintetem a folyosón, ahol a modellek szinte egymást tapossák. A helyzet a nap folyamán, mit sem változik. Csak az arcok cserélődnek. Hiába megy el két modell, aki már végzett a szerepléssel, érkezik a helyére nyolc újabb. Munka van, munka, megállás nincs. Reménykedem, hogy holnap más, könnyebb lesz minden…


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-03






ALMAF