Orémusz Emese sminkessel, a Théba Művészeti Akadémia egykori hallgatójával beszélgettünk

„Azt kérték, hogy legyen szép!” – utal vissza Emese a Stella Divatfórumon 'Éld az életet' címmel bemutatott smink alkotására.


Instant sminkes portré

smink„Azt kérték, hogy legyen szép!” – utal vissza Emese a Stella Divatfórum -on 'Éld az életet' címmel bemutatott smink alkotására. A western lokáljának madame-ja, az arany-piros csillámokkal, strasszal díszített sminkfantázia elsősorban azért készült – mondja a jó kedélyű, magas, barna lány – hogy demonstrálja, hogyan tudnánk kicsit tüzesebbé tenni a mai, sokszor szürke megjelenésünket. Hogy modelljének strucctollas legyezőjét hányan, hányan nem irigyelték meg a közönség soraiban helyet foglaló hölgyek közül, nem tudom, de abban biztos vagyok, Orémusz Emesétől mindnyájuknak van mit tanulnia.



MZ: Azoknak, akik most csöppennének ebbe a szakmába, miért ajánlanád a Théba Művészeti Akadémiát?
Orémusz Emese: Azért ajánlanám a Thébát, mert ebben az iskolában több szak van. Amikor én idejártam, mint sminkes, Mátrai Sándor smink- és maszkmester volt az oktatóm, aki tényleg egy kiváló tanár. Amellett, hogy a szakmában nagyon híres és elismert, több filmbe is magával vitt, így aztán megtapasztalhattam, hogy is zajlik egy profi forgatás. De mivel a Thébának több szakága van, amik nagyjából egybe is függenek, ezért amikor a rendezőknek kisfilmet kellett csinálniuk, csapatba álltunk. Nekünk sminkeseknek jó lecke volt, hogy lássuk, a profi forgatással szemben, hogy is zajlik egy kisfilm forgatás. A Thébában tényleg sokat lehet tanulni, visszatérve Mátrai tanárúrra, ő minden trükköt átad, ami csak a szakmában létezik, tanuljuk a frizurakészítést, a sminkelést és a maszkolás technikáit is. Nagyon színes és változatos az oktatási program. Ha valaki elvégzi az iskolát, az tud is vele mit kezdeni, főleg, ha az ember még tehetséget is kapott hozzá.

MZ: Melyek voltak azok afilmek, produkciók, ahová Mátrai tanárúr magával cipelt?
OE:Sminkesként dolgoztam a Rap, Revű, Rómeóban, a József és testvéreiben, Erdőss Pál filmrendező Üvegpart című filmjében. De emellett elég sok reklámban is közreműködtem.

MZ: Mik a terveid a jövőre nézve?
OE: A sminkelés mellett fodrász iskolát is végeztem, mert régi, dédelgetett vágyam, hogy színházban dolgozhassak. Egyszer jártam a kulisszák mögött és az a világ amellett, hogy teljesen lenyűgözött, mintha magába is szippantott volna. A jövőre nézve tehát, a színház a legnagyobb tervem.

MZ: Milyen a divatos smink 2007. tavaszán?
OM: Sminkszínekben az arany és a lágy színek, a bőr tónusához közel álló pasztell termékek dominálnak majd. A szájnál nemigen használunk már kontúrceruzát - leszámítva a sminkfantáziákat, mert ott ugye nagyjából mindent szabad -, hanem inkább szájfényt. Visszajön a természetesség.


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-02






ALMAF