Kiosztották az idei év magyar divatoszkárját

Az Uránia Filmszínház befogadóképessége határán táncolt május 10-én este, amikor is a hazai divatszakma apraja-nagyja felvonult a Fashion Awards Hungary 2006 Díjátadó Gála alkalmából.


Fashion Awards Hungary 2006Fashion Awards Hungary 2006 Díjátadó Gála

 

Az Uránia Filmszínház befogadóképessége határán táncolt május 10-én este, amikor is a hazai divatszakma apraja-nagyja felvonult a Fashion Awards Hungary 2006 Díjátadó Gála alkalmából. A divatdíjat harmadik alkalommal szavazza meg idehaza a szakma a szakmának. Hét kategóriában, titkos szavazás útján jut el az aranycsillogású szobrocska azokhoz a divatszakemberekhez, akiket kollégáik a leginkább érdemesnek tartanak a megtiszteltetésre.A patinás mozi Rákóczy úti bejárata előtt piros szőnyeg virít - ez, és a nagy elektronikai cég kaput-körülölelő molinói jelzik, hogy nagy esemény készülődik. Belépve a hallba nyüzsgő tömeg és pezsgő fogad. A meghívottak többsége hisz a toalett fontosságában: ők extrém hajviselettel, és merész ruhakölteménnyel tisztelik meg az estét- dehát divateseményen vagyunk, vagy mi a szösz... A nézőtéren a divatvilág krémje cikázik a széksorok között: a díjátadók és a jelöltek feszült arccal keresnek valamit a székeken. Ja persze! A cetliket kutatják! A névreszólót! A hosszteszek kedvesek és csinosak, de nem kísérgetik a kiemelt vendégeket, elvégre azoknak is van szemük...

Az első hét sor a VIP rész, ide suhan be egy őz kecsességével Epres Panni. A modellek nem szívesen öltöznek ki civilben, játszanak királylányt a kifutón eleget. Panni is farmerkabátot visel, igaz, a sportos felöltő testhez simuló, földig érő estélyit takar, bájos arcán szolíd a smink. Vele együtt érkezik a hosszú, barna hajú Anna, aki sok évvel ezelőtt Ukrajnát hagyta ott Magyarország kedvéért. A 2005-ös Divatolimpián díjat nyert Blue Paprika párosa, Pálffy Szilvia és Szűcs Teréz az oldalfalnál húzódnak meg szerényen. Minden divattervezők mestere, Náray Tamás mentora, Vámos Magda asszony talpig feketében, hosszú, vörös körmökkel díszített kezében pezsgőspoharat tartva, épp a mi sorunkban foglal helyet.

Patrícia és Kristóf, a <a href='/viva-tv.html' title='VIVA TV'>VIVA TV</a> VJ-iA suszternek lyukas a cipője. Koczka, a fodrászok gyöngye, Hajas László egyik legtehetségesebb tanítványa horgolt sapkával a fején szambázik a széksorok között.

És indul a show. A műsorvezetők, Patrícia és Kristóf, a VIVA TV VJ-i elegáns darazsaknak öltözve citromsárga-feketében lépnek a színpadra. Lazák, de korrektek, a műsor első percétől az utolsóig profin pergetik a szót. Elsőként a gála fővédnökét, Baritz Katalin fotóművészt szólítják a színpadra. ’Az én fiatalságomban még név nélkül jelentek meg a fotók.’ - mondja az ősz hajú asszony, akinek 1974-ben volt az első kiállítása, és örömét fejezi ki amiatt, hogy a szakma fiataljai díjátadón ünneplik egymást.

És akkor jöjjön a lényeg...

Epres PanniAz Év Modellje kategória jelöltjei: Epres Panni, Ganna, Göcze Michaela
Az Év Modellje 2006-ban: Epres Panni

12 éve modellkedik, de most 30 évesen több felkérése van, mint amennyi hamvas ifjúságában volt. Bejárta a világ kifutóit, de magánélete miatt néhány éve már csak itthon vállal munkát. Náray Tamás múzsája, és vezető modellje, nélküle elképzelhetetlen egy Náray bemutató. Panni ragyog a színpadon, miközben Kiss Szilárd stylist-tól átveszi a díjat, de amikor beszélnie kell írtó zavarba jön. A bemutatókon megszokott magabiztos szobor, most kislányosan hajladozik a pulpitus mögött: ’Tudom, hogy ezt a díjat nem az elmúlt egy évnek köszönhetem, hanem az elmúlt tizenkét évnek, de nem hagyom abba.’ - jelenti ki nevetve.
 

Az Év Fiatal Divattervezője kategória jelöltjei: Je suis belle (Dévényi Dalma és Kiss Tibor), nanushka, Szilágyi Dóra
Az Év Fiatal Divattervezője 2006-ban: nanushka

Letisztult vonalvezetés, visszafogott színek jellemzik kollekcióját. Fekete, fehér, szürke, néha egy kis barna és bézs. Jellegzetes ruhadarabja a török bugyogóra emlékeztető, extra hosszú ülepű nadrág. Nanushka kollekciói Helsinki-ben, Madridban és Tokióban is kaphatók. A divattervezőnő manapság kiegészítők, és férfiruhák kreálásán töri a fejét. Talpig feketében lép a színpadra, de épp csak addig, amíg átveszi a díját, mert utána már menekül is vissza a zsőllyébe, nem kíván beszélni.
 

Az Év Sminkese kategória jelöltjei: Gera Anna, Jónás Kata, Titkos Bernadett
Az Év Sminkese 2006-ban: Gera Anna

15 éve van a pályán, és a ma esti szakmai díj természetesen nem az első az életében. Többszörös magyar bajnok, európabajnoki első, és világbajnoki második helyezett. Testfestéssel is foglalkozik, és néhány hazai mozi elkészítésében is részt vett, lásd ’Érzékek iskolája’ Gryllus Dorkával, Kaszás Attilával és Udvaros Dorottyával. A díjat azoknak köszönte meg, akikkel eddig együtt dolgozhatott.
 

KoczkaAz Év Divatfodrásza kategória jelöltjei: Koczka, Snoopy és Gepárd (azaz Tüzes Tamás és Herczeg Csaba, a Hairclub alapítótagjai, akik külön-külön kerültek be a jelöltek közé, de egy ideje csak együtt képviselik magukat)
Az Év Divatfodrásza 2006-ban: Koczka

Testneveléstanárnak készült, de Anyukája hatására elvégzett egy fodrásziskolát. Mesterének Hajas Lászlótz tekitni, akivel együtt részt vett a londoni Royal Albert Hall-ban évente megtartott Alternatív Haj-show-n. kétszeres magyar bajnok. A Megasztár fodrásza.Koczka nem félt a mikrofontól, és ha már a közelébe került, ki is használta az alkalmat: ’Szeretnék eloszlatni néhány félreértést. Először is a nevem Koczka Beatrix. A nagypapámat hívták Koczkának, és az ő tiszteletére vettem fel ezt a nevemet, mert lányként máshogy nem vihettem volna tovább. A másik, amit tisztázni szeretnék, hogy nem vagyok leszbikus.’ A díjat végül annak az embernek köszönte meg, akire ő is olyan büszke, mint amennyire az őrá, az Édesanyjának. Ezen a ponton pedig a beszéd könnyekbe torkollott, és Koczka levonult a színpadról.
 

Tóth Ali & Virág Anikó <a href='/stylist.html' title='stylist'>stylist</a> páros átveszi a díjat Almási J. Csaba divatfotóstólAz Év Stylist-ja kategória jelöltjei: Horváth Eszter, Pintér Judit, Tóth Ali & Virág Anikó
Az Év Stylist-ja 2006-ban: Tóth Ali & Virág Anikó

Az alkotópáros - amely 2005-ben is elnyerte ’Az Év Stylist-ja’ díjat - immáron hét éve dolgozik együtt. A férfidivatról kialakult sztereotípiákat igyekeztek ledöntögetni az FHM magazinnál, de tv-sorozatban, reklámfilmekben, divatbemutatókon és számos hazai lapban megmutatták a stílusukat.
A díjat Almási J. Csaba divatfotóstól vehették át. Feketében voltak, mint a legtöbb díjazott.
 

Perlaki Márton divatfotósAz Év Divatfotósa kategória jelöltjei: Dobos Tamás, Lábady István, Perlaki Márton
Az Év Divatfotósa 2006-ban: Perlaki Márton

A mezőny legifjabbja tavaly is learatta a szakmai babért, a 2005-ös Év Divatfotósa lett, akkor 22 évesen. Érettségi után a fényképezés felé fordult, fotóriporternek tanult, de a divatfotózás lett a szerelme. Tagja a The Room csoportnak, mint sokan a díjazottak közül.A díjat Anda Emília divattervező adta át az alterosan topis cuccban színpadra lépő ifjú titánnak. Márton azoknak köszönte a díjat, akikkel eddig együtt dolgozhatott.
 

Konsánszky Dóra divattervező átveszi a díjat Anry Sós Évától, a <a href='/joy.html' title='Joy'>Joy</a> főszerkesztőjétőlAz Év Divattervezője kategória jelöltjei: Konsánszky Dóra, Náray Tamás, USE unused
Az Év Divattervezője 2006-ban: Konsánszky Dóra

A divattervezőnő a hazai divatiskolák után Párizs iskolapadjait koptatta. A reményteljes kezdetekkor divatújságíróként is dolgozott. Első divatklipjét 2001-ben sugározta a Fashion TV. A legbüszkébb a méltán híres fűző kollekciójára.
A díjat Anry Sós Éva, a Joy Magazin főszerkesztője adta át, akiről megtudhattuk, hogy a VIVA TV-s Kristóffal együtt őt szavazták meg a magyar Paris Hilton-nak.

A díjátadások között Hrutka Róbert és Jamie Winchester, valamint a Neo tették próbára a közönség dobhártyáját, színvonalas produkcióikkal.Nem árulok el titkot, ha megsúgom, hogy a szakmai szavazatok között a HazaiDivat.hu Szerkesztőségének hét voksa is ott szerepelt. És hogy melyik jelöltünk lett befutó? Nos, a hét közül csak egy. De ki bánja? Az összes jelöltnek és díjazottnak meleg szívvel gratulálunk a díjért és az eddigi szakmai teljesítményért.

Fotók a Fashion Awards Hungary 2006 Díjátadó Gáláról - Uránia Mozi, 2006-05-10

További cikkek a témában:

Fashion Awards Hungary 2006 Gála lesz május 10-én az Uránia Moziban

Az Év...

Helyreigazítás -Fashion Awards Hungary 2005

Divatdíjak estéje

Idén is szerda lesz a divat napja

 

További fotók a témában:

Fashion Awards Hungary 2005 Gála


Írta: , Dátum: 2006-05-11


ALMAF