Sentiments 200607 Tél divatbemutató a Városligeti Műjégpályán (december 13.)

Merészet és nagystílűt álmodott Joó Beatrix és Kovács Andor, a Sentiments tervezőpárosa, amikor 200607 Téli kollekciójának divatbemutatóját szó szerint jégre vitte


A jégkirálynő éjszakája

Merészet és nagystílűt álmodott Joó Beatrix és Kovács Andor, a Sentiments tervezőpárosa, amikor 2006/07 Téli kollekciójának divatbemutatóját szó szerint jégre vitte: a nem mindennapi rendezvénynek az 1896 óta működő Városligeti Műjégpálya adott otthont. A közönség soraiban sokan nagy hidegre készültek, a fejtetőre húzott kapucnik, a bundákból elővillanó garbónyakak, kesztyűk és sálak legalábbis erről tanúskodtak. A Sentiments divatbemutatója azonban mindekivel feledtette a mínuszokat.



tel, ital, j sz

Dideregni maximum a Finnlandia csinos, hfehr bunds, miniszoknys hoszteszeinek maradt idejk. A nagyrdeműt nemcsak az ltaluk knlt szvmelengető vodka tzestette, a jgplya előterben elhelyezett, leginkbb lmpaoszlopokra emlkeztető fűtőllvnyok is megtettk a magukt. Frtkben lgtak rajta, krle az emberek.

Aki mgsem tallt menedket oltalmukban, dacra minden felszereltsgnek, mg gy is vacogott volna, forr fnkba haraphatott, avagy slt almt, slt gesztenyt csemegzhetett a Horvth Virg jvoltbl, adventi dszbe ltztetett, hfehr abroszokkal bortott asztaloknl. Vagy, ahogy S. Hegyi Lucia is tette, nhny korty finom bor, avagy gőzlgő tea trsasgban vrakozhatott a jgvarzsos divatbemutat nyitnyra.

„Kisebb technikai vis major trtnt, de hamarosan kezdnk!” – a kifutk krl elhelyezett hangszrk Kovcs Andor hangjn tudstanak a ksedelem okrl. A szabadkozst mindjrt tett kveti, mintha varzstsre aludnnak ki hirtelen egyszerre a fnyek.

Isten hozott a Jgkirlynő birodalmban!

Csak az alulrl megvilgtott, ngyzet alak kifut, s krs-krl a puszta jg szikrzik, vakt, valamint a szemkzt lvő, az est idejre mesebeli kastlly lnyeglt Vajdahunyad vrbl szremlik nmi vilgossg.

Sokan riansnak tudjk be az terbe csengő, pattog, recsegő zajokat, holott sz sincs jgzajlsrl, a '60-as veket idző, francia sanzonok kezdődnek effle alfestssel, mintha valban a rgi, nagymamtl rklt bakelitet nyzn a gramofon.

Huszont llegzetelllt jgkirlynő lejt vgig dallamaira, mr azon btrak előtt, akik a fűtőllvnyok oltalmbl lemerszkedtek a kifut kzelbe, ne adj isten, helyet is foglaltak a szlnek kitett brsonyszkek egyikn.

A profizmus nem hőmrsklet krdse

Finnyskodni persze nincs okunk, mr csak szolidaritsbl is illik reszketni egy kicsit. Az első, kiskosztms, napszemveges modellhlgy olyan magabiztossggal bjtatja ki kezt vilgosbarna kabtkjbl, olyan meggyőzően villantja elnk fedetlen vllait, hogy ujjatlan felsőrszt is megcsodlhassuk, mi sem maradhatunk szgyenben mgtte.

Egybknt sincs tl sok időnk a kedvezőtlen hőmrsklettel foglalkozni, az első jgkirlynő nyomban mr sorjznak is a tbbiek. A „mintha jg” sznpadon valdi kis glaműsor zajlik, a bettjelenetekben mg egy fnykpezőgp is elsl, a masint termszetesen modellkz irnytja.

Trczi Rkk mg a levegőt is gy fjjk, mltsgteljesen, mintha cigarettafstt eregetnnek. Leheletk lgbe emelkedni ltszik. Kecses mozdulataikat a bemutatsra sznt haute couture ruhakltemnyek csak emelni tudjk.

A kirlynő kabtja

A hossz s rvid szvetkabtkkat az adott kor szellemben risi gombok dsztik, de tallhatunk a kollekciban goblen nyomatos felltőket, ezstbehajl broktos csodkat, melyeket rvid, fekete aljjal ildomos prostani.

A kontyos s lazn szabadjra eresztett, tuprozott lobboncaikkal vonul modellek tbbsgben hossz, fldet sprő aljakat viselnek, a Topmodellből ismert Papp Valentina pldul hfehr, tltsz csipkecsodban tndkl, ltzett a hossz csipkekesztyű s a nyakba hurkolt, ugyancsak hfehr kepp avatja jgkirlynőiv.

De a hossz, vvel elltott, prducmints kabtot, mely rzkien kveti a test vonalt, is nyugodt szvvel nevezhetnnk az j remeknek. Ahogy a szőrrel kombinlt bundkat, bőrkabtot sem hagyhatjuk sz nlkl.

Pttyesen, virgosan

Sőt, mi tbb, az előttnk vonul modellek az est sorn azt is bebizonytottk, fekete-fehr pttyes ruhban is lehet valaki elegnsan drmai. A pttyes aljat mg merszen, cskos felsőrsszel passztva is stlusosak maradhatunk.

Ahogy a sznes virgokkal ktett, kifutt seprő, fehr selyemruht barna kisbundval kombinlni, szintn nyerő vlaszts lehet. A jgkk felsőrsz mellett az gő pirosban sz kiskabtka jleső, bizsergető feszltsget teremtett, nemcsak a sznpadon, a nagyrdemű soraiban is. Az arany, barna rnyalataiban pompz, finom minősgű kelmknek sem tudott ellenllni senki.

Sikkes elcsszs

Ami a lbakat illeti, a szőrs bokacsizmk s a hosszabb, ezstben, aranyban pompz lbbelik elmaradhatatlan kellkeil szolgltak a kollekci egyes darabjainak.

Az igazn jgbirodalmi, fejedelmi ruhakltemnyeket persze tűsark topnkkkal hatsos proztatni, mg akkor is, ha ezekben lpdelve jogosan rezzk gy, akrha korcsolya len tncolnnk.

Vigasztalsul jegyzem meg, egy-egy ess belefr, nagy nha mg a kifutn is. Hogy az apr malőrt szemhunys nlkl vettk tudomsul, az mr a modellek profizmust dicsri, az pedig a fldre kerlt lnyt, hogy mintha, mi sem trtnt volna, villmgyorsan pattant tűsarkakra ismt, s folytatta tjt megfellebbezhetetlen akarattal a finl fel.

A trkikzkk Jgkirlynő s Hamupipőke

Az utoljra sznpadra lpő, trkizkk jgkirlynő fejt valsgos koronaknt fdte, takarta a hasonl rnyalat usnka, izgga tllaljnak redőiben legalbb annyi rzkenysg lakozott, mint a dszszemlre kerlt kollekci sszes darabjban.

A fl rcskra jgkirlynőv avanzslt modellek, tn valban a djkiosztst, a szalagoz nnepsget vrtk, legalbbis hasonl ltszatot keltettek azzal, ahogy a divatbemutat vgeztvel mindnyjan a kifut mgtti dobogn sorakoztak fel. Ha ms babrt egyelőre nem is, a tapsokat mindenesetre learattk.

S br Hamupipőke csak jflig lehetett bl szpe, hiszem, a hangulatos estt kvetően, ők lelkk mlyn egy letre sem szűnnek meg jgkirlynők maradni.


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-14






ALMAF