A Sentiments divatbemutató ünnepi backstage-e (december 13.)

A Joó Betrix és az egykor S.Hegyi Lucia tervezőpartner Kovács Andor, divattervezők nevei által fémjelzett Sentiments 200607 Téli divatbemutatójának rendhagyó helyszíne akadt


(Jég)királynő születik

Sentiments divatbemutatóA Joó Betrix és az egykor S.Hegyi Lucia tervezőpartner Kovács Andor, divattervezők nevei által fémjelzett Sentiments 2006/07 Téli divatbemutatójának rendhagyó helyszíne akadt: a Városligeti Műjégpálya. De backstage-e ennek is van... Érkezésem pillanatában a modellek még odakint állnak az előtérben, a Topmodell-es Papp Valentina vezérletével éppen a cigarettájukat nyomják el, s sietnek az ideiglenesen öltözőnek kikiáltott szalonterembe. Farmert, testhez álló szövetkabátot viselnek, ki-ki az egyéniségéhez mérten alacsonyabb, magasabb talpú, térdig érő csizmát. Így is dekoratívak, hát még a Sentiments lélegzetelállító, haute couture gyöngyszemeiben, melyeket hamarosan felvonultatnak majd a Sentiments 2006/07 Téli divatbemutatóján.



Tükröm, tükröm...

Épp a ruhapróba kellős közepébe csöppenek, így aztán nem faggatom őket, csendben állok és figyelem gyors átalakulásukat. Akad, aki a méretes teremben épp harisnyájával vesződik, mások már előrébb tartanak az öltözködésben, megint mások a helyiség közepén felállított, falnak döntött, aprócska tükörben kívánják ellenőrizni elkészült toalettjüket, sminkjüket, frizurájukat. A szépségüket szikrázó üvegdarab előtt lökdösődés nincs, szigorú sorban állás van. Bizony, ami a fegyelmezettséget, a rendet illeti, nyugodt szívvel tanulhatnánk a modellvilág krémjétől!

Sok haj-cihő, sokmindenért

Hegedűsné Marika, a bájos, ügyes kezű fodrászmester épp csak az imént végzett a lányok frizurájával, melyek, mint mondta, a ruhák szellemében a '60-as évek stílusát tükrözik. Manapság egyébként is szokás a retroérzésre appelálni, „az említett kor divatjának újraértelmezése folyik” – indokolja meg, miért éppen hosszú, kibontott, tupírozott hajkoronák, és feltűzött banánkontyok születtek fésűje alatt.

Az ünnepekre való tekintettel minden olvasónak csak ajánlani tudja e két hajviseletet. „Aki nem szeretné annyira a konty zártságát, elegánsságát hangsúlyozni, az a kibontott hajban találhatja meg a maga stílusát.” – állítja. „Visszafogottabbaknak különös ajánlható az utóbbi forma” – teszi még hozzá – „akár buliba is.”

Majd, mintha csak a közszájon forgó szólás-mondást kívánná megerősíteni, gyakorlat teszi a mestert, engem is gyorsan kezelésbe vesz. Mi tagadás, kapucni alatt szétzilált frizurámra ráfér az igazítás. Míg lobboncommal vesződik nagy-nagy türelemmel, a szakszerű tupírozás fortélyaiba is beavat bennünket.

„A tupírokat célszerű mindig alulról fölfelé haladva kibontani” – tanácsolja – „ellenkező esetben az egész hajzatból egy nagy kóccsomó lesz”. Frizurámat, mint azt a modellek esetében is tette, lakkal tartósítja. „Ha egy kis olajjal, krémmel bekenjük a kezet és úgy végighúzzuk a hajon, semlegesíthetjük a lakk kemény hatását, a kifésülésnél meg különösen segít.”

Javaslatát meg fogom fogadni, de egyelőre nem győzök hálálkodni példátlan kedvességén. (A kapucnit a későbbiekben már akkor sem húznám a fejemre, ha odakint netán tán fülembe húzna, süvítene a szél…).

Átváltoztatva, maskarákról diskurálunk

Így, félig-meddig, magam is megkirálynőiesedve ballagok át a szomszéd asztalhoz, ahol Zalaveczki Viktória sminkmester, a Váci utcai MAC üzletvezető helyettese éppen a fejedelmi make-upokon munkálkodik szorgosan.

„Két fajta sminket készítettünk, mely a kétfajta hajhoz idomul.” – avat a háttérinformációk birtokába. „A tervezők kívánsága az volt, hogy a hatvanas éveket idézze a smink is, ahogy a frizurák terén is erre törekedtek. Gyönyörűszép natúr sminket kaptak a modellek, a két fajta make-up között annyi a különbség, hogy a kontyot viselő lányoknak, akik egyébként elegánsabb ruhákat mutatnak majd be az est folyamán egy teljesen natúr, barna alapszín van a szemhéján. A szemöldökre rá van erősítve, tehát vastagabb, hangsúlyosabb a szemöldök, a szemek cicásan lettek kihúzva, de nem feketével, hanem egy lágy feketével, hogy ne legyen annyira kemény a tekintetük. Gyönyörűszép highlightokat használtunk, ezek olyan pirosítók, amiknek gyönyörű magas fényük van és a száj is piros, de erre raktunk egy kicsit bordósabb szájfényt.

A letisztultabb fazonú, tupírosabb hajakhoz majdnem ugyanez a smink készült, annyi különbséggel, hogy a száj az teljesen natúr, egy hideg rózsaszín árnyalat, és a szem itt egy árnyalatnyival hangsúlyosabb. Fekete tusvonalat használtunk, ugyanúgy cicásan kihúzva, ugyanazt a natúr szemhéjfestéket a szemhéjra, csak a mélyítő vonalat egy icipicit beárnyékoltunk, hogy hangsúlyosabb legyen.” – zárja a varázsos arcsminkek ismertetését.

Csak gyakorlottaknak ajánlott

Látva az elkészült remekeket, hasonló maskarák készítésével otthon, csak az igazán gyakorlottak kísérletezzenek! Mert ha egyszer fodrász és sminkes is elengedik a kezünket, hasztalan a viva '60-as évek, ál(jég)királynők lévén, lehet, hogy szabadstílusú jég-piruettjeinkből nagy-nagy perecelés lesz…


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-25






ALMAF