A Dior és Francesco Smalto 200607 ŐszTéli, budapesti divatbemutatójának backstage-e

A helyszínre érkezve még nem sejtem, hogy az üzlet előtti padon ücsörgő, dohányzó, pezsgőző, jóképű fiúkból hamarosan fess urak lesznek


Miből lesz a cserebogár?

A helyszínre érkezve még nem sejtem, hogy az üzlet előtti padon ücsörgő, dohányzó, pezsgőző, jóképű fiúkból hamarosan fess urak lesznek, hogy a Dior-Smalto divatbemutató keretében belőlük formálódnak majd, - természetesen a hölgyek mellett - az est fénypontjai. Egyelőre állok előttük karba tett kézzel, nem a don juanok szépségét, a bejutás lehetőségeit latolgatva. Még akkor sem válik világossá a szituáció, amikor átverekszem magam a marcona, de fess biztonsági emberek láncolatán. Egyelőre a csöppnyi galériára összpontosítom minden figyelmemet, ahol a Topmodellből már jól ismert Josh, ezúttal a koreográfia felelőse, téblábol szürke öltönyében. De ott van Csirik Erzsébet is, a kétszeres világbajnok sminkmester, „kozmetikus, aki make-upok készítésével is foglalkozik, versenyre készít fel tanítványokat” – jegyzi meg szerényen magáról, aki a jeles esemény alkalmából, a lányok hibátlan make upjáért felel.



Csak a hölgymodellek nincsenek sehol, egyelőre. Háromnegyed hatkor érkeznek, egy kis belvárosi séta után, frissen, fitten, kipirulva. Farmerszoknyában, farmernadrágban, és a mostanság igencsak divatos, ugyanakkor a múltat idéző, rövid állású, kötött ruhában szaladgálnak le-fel, galéria-földszint, színfalak mögötti világ-mosdó. Menetközben egy-egy pezsgőspohár is kerül a kezekbe. Nem hiába, oldani kell a feszültséget, ami ilyenkor, félre gyakorlottság, megszokás, divatbemutatók előtt jogosan ébredhet az emberben...

Az öt-hat négyzetméteres galérián nagy a tumultus. Ahogy a készülődés a tetőfokára hág, nemcsak lányok, fiúk zsúfolódnak össze egymás hegyén-hátán, de az üzlet vezetői, tulajdonosai, a divatbemutató szervezői is percenként kukkantanak fel, ellenőrizni, rendben folynak-e az előkészületek. Aggódásra nincs túl sok okuk, túl vannak már egy kora esti divatbemutatón. A lányok sminkben, tökéletes frizurával érkeznek a szalonba, a fiúk alapozása is legföljebb csak igazításra szorul. Mégis fontos, hogy a második előadás se rutinból menjen le.

A regálokon, melyek egyúttal paravánként is szolgálnak, odalentről ne lehessen fellátni, már kikészítve sorakoznak a ruhák, az apró helyiségben tükör is van, hogy a szégyenlősnek egyáltalán nem nevezhető modellek, mielőtt kifutóra lépnek még egyszer, utoljára ellenőrizhessék toalettjüket. Csirik Erzsébet, mint egy gondos anyuka, mindenkiért oda van, mindenki helyett izgul, lányokat, fiúkat, már aki rászorul, egyaránt istápol, védőszárnyai alá vesz. Elölről-oldalról látni kívánja az elkészült sminkremekeket, vérbeli profiként, már-már megszállottként ellenőriz. Igazi perfekcionista, de nemcsak önszántából ügyel a részletekre. Meg kell, hogy feleljen a Párizsból hozott, francia mintáknak. A Dior háztól kapott sminksablonoktól, bár a make upokba óhatatlanul belecsempész egy kicsit saját stílusából, nem szabad túlságosan eltérnie.

Oda se a hét lakat alatt őrzött titkoknak, már ami a trendi, szemhangsúlyos sminkek elkészítését illeti. Az elsősorban a Diornak dolgozó Csirik Erzsébet a HazaiDivat.hu olvasóinak egy kevés bepillantást mégiscsak enged a munkafolyamatokba. Önjelölt, otthoni Diorosok, tehát figyelem! A szemek esetében a fekete körsatírt pirossal, naranccsal és arannyal illik kombinálni, a járomcsontokra pasztell arcpír kerüljön. A sminket egy nagyon pasztell száj és egy nagyon karakteres szemöldök, ami egy picit geometrikus formát vesz föl, varázsolja lélegzetelállítóvá. Tessék próbálkozni!

Bár az kétségtelen, hogy a mesteri munkához nemcsak gyakorlatra, időre is szükség lesz. Így volt ezzel Csirik Erzsébet is, akinek bár hihetetlen gyorsan kellett dolgoznia, alig három óra alatt készült el az extrémitásba hajló, látványos alkotásokkal, nekünk bevallotta, szíve szerint minden modellre egy teljes órát szánt volna. A hat lány esetében ez nem kevesebbet, hat órát vett volna igénybe. De nekik már négyre, az első divatbemutató időpontjára teljes harci díszben kellett tündökölniük.

Lányok, fiúk délelőtt 11 órakor érkeztek, tudtuk meg a csinos Miklós Glóriától és barátnőjétől, aki fáradtságra panaszkodva, előző nap bulizott, még a nevét sem volt hajlandó elárulni. Egy házi bemutató nem igényel olyan nagy felkészülést – avatott a kulisszatitkokba a beszédesebb modell, Glória, akinek bár nem kifejezetten vágnak stílusába a Dior öltözékei, „túl komolynak tartom őket” - árulta el mosolyogva, „de azért” – tette hozzá, Dior az Dior alapon – „szívesen hordanám őket.”.

Glória és pályatársa, nemcsak a mini  interjú során, a divatbemutatón is tartották egymásban a lelket. Az esemény kezdetekor magabiztosan ereszkedtek lefelé a galériáról, híven ígéretükhöz. Beszélgetésünk végén, aggódásomra szinte kórusban jegyezték meg: „Ne félj, nem lesz gond, megszoktuk!”.

Tényleg nem volt. Hála a francia eleganciának, az átváltozás is tökéletesre sikerült. Lányok? Fiúk? Ugyan! Helyettük Dior hölgyek, Smalto urak.

 

Képek Dior és Francesco Smalto 2006/07 ősz/tél divatbemutatójáról - Fidji Couture Szalon, 2006-11-25

 

További cikkek a témában:

Dior és Francesco Smalto 2006/07 tél divatbemutató a budapesti Fidji Couture Szalonban (november 25.)

 

Christian Dior és Francesco Smalto 2006/07 tél exkluzív divatbemutató lesz (november 25.)

 

 

 

 

További fotók a témában:

 

Christian Dior - Fidgi S.J.Galiano divatbemutató - Budapest - 2003 tél

 

Francesco Smalto Paris - Budapest - 2003 tél 


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-30






ALMAF