Budapesti Divatiskola Profil


Budapesti Divatiskola Profil A Budapesti Divatiskola (korábban Rosemari Divatiskola) 1945 után az első magánkezdeményezésre létrejött Divatiskola, melynek alapjait 1985-ben a legkiválóbb divatszakemberekkel összefogva Rose Gáborné rakta le. A divatiskola az Iparművészeti Főiskola iparművész - tervező képzése mellett hiányt pótolt a magyar oktatási rendszer palettáján, mint az egyetlen ilyen jellegű középfokú képzés. Úttörőként dolgozta ki a divat-stílustervező oktatás államilag elfogadott tantervét, amelyet az azóta alakult más hasonló iskolák is átvettek. Divatiskoláról lévén szó, tantervünket azóta is mindig továbbfejlesztjük, és a napi "divat"-hoz igazítjuk. Igyekszünk mindig frissen, naprakészen adaptálni minden újdonságot.Az iskola célja, hogy fejlessze a hallgatók tudását, ízlését, rajzi kifejező képességét, elősegítse saját formavilágának kialakulását, és a mindenkori divat adaptálásának készségét.

Iskolánk fő erőssége, a kitűnő tanári testület, amely oktatásunk minőségének záloga, a különböző korosztályú elismert és sikeres iparművész- és művészettörténész tanárok, valamint a ruhaipar műszaki szakembereinek együttműködésével valósul meg. A Budapesti Divatiskola hallgatói első kézből kapnak tájékoztatást az új szín-, alapanyag és formatrendekről Bajczár Éva iparművész tanárunktól, aki Magyarországot képviseli az INTERCOLOR-ban.

Az iskola hallgatói sikerrel szerepelnek pályázatokon, divatbemutatókon.

Az iskola fakultatív tanulmányutakat szervez divateseményekre, szakvásárokra, bemutatókra, kiállításokra. Iskolánk több alkalommal vett részt már Párizsban, Milánóban, Londonban, Düsseldorfban, Brno-ban és Bécsben különböző divatprogramokon.

Emelt szintű Divat- és stílustervező képzés:

Az oktatás időtartama: hároméves, esti képzés.

Célunk, hogy hallgatóink tanulmányaik során megszerezzék az öltözködéssel, és a stílustervezéssel kapcsolatos szakmai ismereteket; az egyre összetettebb feladatok elvégzésével eljussanak a különböző kollekciók megtervezésétől, a kivitelezésen keresztül, a divatbemutató megszervezéséig.

A ruhatervező képes megadott témában kollekciót tervezni divatbemutatóra, egyéni megrendelésre vagy egyéb üzleti megbízásra. Képes terveit rajzban, érthetően megjeleníteni, hasznos, ha a kivitelezésben is jártas.

A stílustervező (stylist) általában személyeket öltöztet a megbeszélt alkalomhoz, megfelelő stílusban, attól függően, hogy a megbízó a megjelenésével mit akar kifejezni, képviselni. Stylistok dolgoznak divatfotózásnál és a médiában. A tervezői és a stylist munkához nagyfokú kreativitásra, és empátiára van szükség. A stylistnak jó emberismerettel és jó kommunikációs készséggel kell bírnia. Korszerű műveltségre és a művészeti ágak ismeretére van szüksége.

Ismernie kell a kor divatirányzatait - nemcsak az öltözködésben - de a ruházatnál, az új alapanyagokat, szín- és formatrendeket.

Lehetőségeihez képest törekedjen a nemzetközi divat szakkiállításokon való részvételre, így lépést tarthat a következő szezonok előrejelzésével, ahol feltöltődhet, inspirációs forráshoz juthat.

"A tervező feladata, hogy megérezze a divat változását, amit egy elefántcsont toronyból nem lehet." (Tom Ford)

Vizsgák:

A tantárgyak szóbeli, írásbeli valamint gyakorlati vizsgával zárulnak. Minden év végén vizsgabemutatón adnak számot tudásukról a hallgatók. A sikeresen vizsgázók állami bizonyítványt kapnak DIVAT-STÍLUSTERVEZŐ végzettségről.


Írta: Budapesti Divat , Dátum: 2010-03-11


ALMAF