A Sziget 2008 -1- ik napjának szentelt sajtótájékoztatón jártunk (április 24.)

A dicső múltú Fészek Klub kerthelyiségében adott találkát egymásnak a honi zenészvilág apraja-nagyja


Sziget -1 nap logóSzintén zenész! - Együtt ünneplik a magyar dalt a Sziget -1. napján

A dicső múltú Fészek Klub kerthelyiségében adott találkát egymásnak a honi zenészvilág apraja-nagyja, hogy a szeles csütörtök délelőtt a médiával is megossza Presser Gábor korszakalkotó ötletét: Minden szeptember harmadik vasárnapján a Magyar Dal Napját ünnepeljük a jövőben! A Sziget 2008, felismerve a kezdeményezésben szunnyadó lehetőséget, 2008. augusztus 11-én 7 órás monstrekoncerttel nyitja az idei fesztivált, ahol az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményei csendülnek fel, a megszokottól némiképp eltérő köntösben. Nemcsak közös zenélésekre kerül majd sor, egy-egy dal az új hangszerelésnek köszönhetően lesz megismételhetetlenné – árulta el Gerendai Károly a Sziget Fesztivál főszervezője, aki a HazaiDivat.hu kérdésére a hajógyári divateseményeit illető változásokról is beszámolt nekünk.



Intro

Ákostól, Bródy Jánoson, Bárdos Deák Ágin, Gerendás Péteren, Frenreisz Károlyon át egész Somló Tamásig, Müller Péter Sziámiig bezárólag, szinte perceként érkeznek a zenészek a mediterrán hangulatú belsőkertbe, hogy a híres-neves dalszerzők, és előadók talpa alatt csakúgy ropog a sóder. Aláfestésnek persze ez sem rossz!

A gesztenyefák árnyékában terpeszkedő asztalokon kockás terítő, visszafogott virágdísz feszít, sós és édes sütemény, ásványvíz várja a köré telepedőket. Az ülések mellől pazar rálátás nyílik a pulpitusra is, ahol Gerendai Károly mellett, Jávorszky Béla Szilárd újságíró, rocktörténész, a monstrekoncert szerkesztője, és maga az aranytorkú ötletgazda, a napszemüveges, farmerkabátos „Pici bácsi” foglal helyet.

Zengzetes mentőakció

Tóth Gabi

A tavalyi nagysikerű LGT koncert után, Presser Gábor februárban állt elő ötletével, melyet a magyar nyelvű dal jövőjéért és jelenéért való aggódás szült. Hogy a kultúra részeként tárgyalt könnyűzenét megmentsék a feledéstől, a 2009-es Magyar Dal Napjának előzeteseként a zenészek a Sziget mínusz egyedik napján nyújtják először egymás felé a pengetőt. A szokatlan hosszúságú, 150-200 zenészt mozgósító koncert délután 16.00 órától indul s 23.00 óráig tart majd, a tervek szerint Freddy Mercury kivetítős tolmácsolásában a Tavaszi szél vizet áraszttal kezdenének, mely aztán a továbbiakban is visszatérő motívuma lenne a nagykoncertnek.

Hogy az előadók mellett, a közönség is szép számmal képviselhesse magát a hagyományteremtő eseményen, a 8000 Ft-os napijegy helyett, erre az alkalomra 2500 Ft-ért válthatnak belépőt az érdeklődök. „Ha a szimbolikus összegből mégis többletbevétel származna, abból az elkövetkező jeles napokat szervező nonprofit szervezetet támogatnánk” – ígérte Gerendai.

Jávorszky Béla szerint egy ilyen monstre jelegű ünnepre a megosztott zenésztársadalomban régóta szükség volt. Az úriember helyénvalónak tartotta leszögezni, a hét órás nagykoncert, nem hakni. A produkció folyamatos lesz, átszerelésekre nem kell számítani, a kontinuitást az élvezhetőség érdekében a zenekarok tagjaiból avanzsáló műsorvezetők biztosítják.

Gerendaiék sem állami, sem szponzori támogatásra nem számítanak, a Sziget teljes egészében egyedül állja a kiadásokat, esetleg a szakmai szervezeteket vonják be a 40 milliós költségvetésű, sztárgázsiktól ment szuperprodukció lebonyolításába. Az interaktivitás érdekében, az elmúlt negyven év legnagyobb slágereinek szövegét kivetítőn is nyomon követheti majd a zengő torkú hallgatóság. Mi több, a hagyományteremtő kezdeményezéshez minden bizonnyal dalíró pályázat is csatlakozik majd, melynek győztese, a programban is szerephez juthat.

Trendsziget, vagy nem Trendsziget, mi a módi?

Király Tamás divat-showHazaiDivat.hu: Idén lesz-e divathelyszín a Szigeten?
Gerendai Károly:
Konkrét divatprogramot önálló színpadon nem tervezünk, de azért, hogy a divat ilyen értelemben mégse tűnjön el teljesen a Sziget kínálatából, több olyan ötlet is felmerült, hogy bizonyos helyszínekre emeljünk be divatbemutatókat, ehhez kapcsolódó, akár divatszínházszerű produkciókat.

HazaiDivat.hu: Az esetleges divattervezők személyéről lehet már tudni valamit?
GK:
Most még azért nem tudok neked erről nagyon konkrét dolgokat mondani, mert nem tartunk ott a Szigetszervezésben, hogy már részletesen összeállt volna a program. Elsősorban a fő irányvonalakat tudjuk, de hogy azon belül pontosan kik lépnek fel, hol, mikor, jelen pillanatban nem tudom megmondani sajnos.

HazaiDivat.hu: Mi az oka, hogy a Trendsziget, úgy mint igazi divathelyszín, megszűnt?
GK:
Igazándiból két oka van, az egyik, hogy sajnos a hozzáfűzött reményeket igazából nem váltotta be, másrészt pedig azt láttuk, hogy a Szigeten a divat nem a hagyományos értelemben fontos. Vagyis a Szigetnek saját divatja van. Ha megnézed, akkor a fiatalok iszonyúan adnak arra, mit vesznek fel, mindenféle extrém dolgokat akár, de az érdeklődésük fókuszába mégis inkább a hagyományos kulturális programok kerülnek, a koncertek, mindenféle előadások, melyek mellett a divat inkább a hétköznapok részévé vált a színpadon, nem pedig program formájában kíváncsiak rá.

További cikkek a témában:

Divatbeszélgetés Bárdos Deák Ági, énekesnővel

Mindent a Sziget Fesztiválról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2008-04-29






ALMAF