Philip Treacy, kalaptervező

Philip Treacy újjáélesztette a kalapokat, a meghökkentő, nyomott mintás felületektől, az óriási tollékekig bátran mindent felhelyez a fejre, még akár madárkalitkát is.


Philip TreacyA kalapkirály

Philip Treacy újjáélesztette a kalapokat, a meghökkentő, nyomott mintás felületektől, az óriási tollékekig bátran mindent felhelyez a fejre, még akár madárkalitkát is. Az extrém barokk alkotások óta, amikor egész életképeket és hajókat építettek az amúgy is jelentős frizurákba, az évszázadokig legfeljebb méreteiben néha-néha megszaladó kalapok újra bármilyen formát ölthetnek. Az ír származású tervező szerint legalábbis...Termékeny gyerekkor

Treacy 1967-ben született egy apró Nyugat-Írországi faluban és nem pazarolta az időt, korán munkának látott. "Hat évesen kezdtem el varrni. Emlékszem, az osztályban a fiúk famunkát, vagy valami hasonlót csináltak, a lányok meg varrtak. Én megkérdeztem a tanárt, varrhatnék-e a lányokkal együtt és a tanár beleegyezett, ami meglepett, mert elképesztően szigorú volt és jó eséllyel kaphattam volna egy fejbekólintást az engedékye helyett. Elkezdtem ruhákat és kalapokat készíteni a nővérem babáinak. Anyám libákat, fácánokat és kacsákat tartott otthon, így mindenem megvolt a kalapkészítéshez.

"Amikor Philip találkozik Isabellával"

Első stúdióját Isabella Blow házának alagsorában rendezte be. Isabella, a Tatler magazin divatszerkesztője volt Treacy első megrendelője is, az esküvői fejdíszét készíttette vele. Kapcsolatuk később is meghatározó marad, az Isabellának készített kalapokból még kiállítást is rendeznek "Amikor Philip találkozik Isabellával" címmel.

Isabella mutatta be Karl Lagerfeldnek is. "Még csak 23 éves voltam, éppenhogy végeztem az iskolával, azt sem tudtam akkor most Mr Lagerfeldnek hívjam, vagy mi. Teljesen zavarban voltam, de Isabella tökéletesen önmaga volt. Simán besétált a Chanelhez és azt mondta: Akkor egy kis teát kérnénk."

"1991-től 10 évig tervezett kalapokat a Chanelnek, első sikere a madárketrec volt, ami Linda Evangelista fején felkerült a brit Vogue címlapjára. Ekkor nyerte el először az Év Brit Tervezője díjat, amit később még négyszer megkapott.

Ha egy üzlet beindul...

1993-ban tartotta az első divatbemutatját, csupa fekete kreációval, a kor szupermodelljei, Naomi Campbell, Kate Moss, Christy Turlington közreműködésével, akik mind egy ajándék kalapért vállalták a munkát.

Első üzletét az Elizabeth Street-en nyitotta, 1994-ben, az üzlet a legváltozatosabb vevőkört vonzza, a kalap árát összespóroló fiatal lánytól, a minden nyáron 20 couture alkotást rendelő öregúrtól, aki ezzel szórakoztatja a yachtján a hölgyközönséget.

"A kalap mindenkié. Mindenkinek van feje, ami magában hordozza a kalap viselésének lehetőségét." - vallja Philip Treacy. 2000-ben meghívták az Haute Couture szindikátusba, az ekkor készített orchidea kollekció volt az első, csak kalapokra épülő Haute Couture bemutató.

Homage a Andy Warhol kollekciójának egy része világszerte elérhető, a vízhatlan kiegészítőket Warhol legismertebb szitanyomatai díszítik, a kalapokra nyomott életnagyságú Jackie és Marilyn Monroe arcok kétfejűvé teszik a viselőt, de az egyik fej, az Monroe-é!

Treacy jellemzően 3 dimenziós kreativitását más feladatokra is kiterjeszti, üveg- és bútortervezéssel is foglalkozik.

"A tökéletességre törekszem, szeretek olyan darabokat készíteni, amiket az emberek imádnak hordani."

Péter Anna

Forrás: FASHION for women divatmagazin 2006/április


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2006-05-12


ALMAF