Kovács Imre Katával, a Zsolnay - KATTI ZOÓB 2007 ékszerek...

Hogy az eozin egy különleges porcelán, a KATTI ZOÓB 2006. novemberi bemutatója óta tudjuk.


Zsolnay-Katti Zoób 2007Ha az eozin mesélni tudna...

Hogy az eozin egy különleges porcelán, a KATTI ZOÓB 2006. novemberi bemutatója óta tudjuk. Vöröshajú modelljei az eozin csecsebecséken túl más ékszert nem is viseltek. Ám arról, hogy a Zsolnay manúfaktúra műhelyében születő, Hajda Gáspár ötvösmunkáját dícsérő alkotások miként kapnak mesés mázborítást, akkor nem szóltunk. Pedig a porcelánfestőknek is oroszlánrésze van abban, hogy a Zoób Kati által papírra álmodott medvefogak és rózsamotívumos négyszögek a redukciós égetés végeztével teljes pompájukban ragyognak, és méltó darabjaivá válnak a Zsolnay-KATTI ZOÓB kollekciónak. Az ékszerpiac színe-javát felvonultató 4. HUNGORO BUDAPEST Nemzetközi ékszer, drágakő, óra szalon és luxuscikkek kiállításon szinte egymást érték az aprócska standok. Mesés kirakataik közt bóklászva, mondhatni véletlenszerűen bukkantunk a Zsolnay manufaktúrát képviselő porcelánfestőkre. Kovács Imre Kata a pult előtt állt, míg kolleganője az előtte fekvő kis asztalkára hajolva, épp a KATTI ZOÓB csecsebecséket festette.Elnézve szorgos munkáját, ahogy ecsetével pontról-pontra, vonásról-vonásra követte a  porcelánra írt motívumokat, kicsivel közelebb kerültünk a kézműves remekek születéséhez. Hát még, hogy a rövidke bemutatót Kovács Imre Kata szakavatottként kommentálta is.

MZ: Hogy képzeljük el egy porcelánfestő munkáját? 
Kovács Imre Kata:
Az asztalkán látható ékszerek többféle fázisban vannak. Vannak egyszer így, simán, ahogy megkapjuk őket, van, hogy mázasan fel vannak rajzolva, máz van rajtuk, és utána, amit éppen most látunk, az a kirajzolás folyamata, aztán színezve lesznek és végül még egyszer égetve. Gyakorlatilag így készülnek az eozin ékszerek.

MZ: Nem egy laza, gyors munka...

KIK:
Nem. Ami az illeti, eléggé lassan készülnek az ékszerek. Egy ilyen nyaklánc medáljának az elkészítése olyan két-három órát vesz igénybe. Nem lehet elkapkodni, még akkor sem, ha hatan csináljuk, ahogy egyébként tesszük.

Zsolnay-Katti Zoób 2007

MZ: Sok a fekete ékszer...
KIK:
Kati kívánsága szerint ugye a fekete és a fehér a domináns színek. Az, ami most, natúr állapotában kéknek látszik, az majd a redukciós égetés során lesz fekete, a rózsamotívum, pedig, ahogy most is, marad fehér. De ugyanez visszafelé is megvan, tehát valamelyik ékszernek fekete, valamelyiknek pedig fehér a lógója. Van egy-két zöld alkotás is, ez pedig - mutat az asztalkán fekvő egyik csodára - fekete alapos lett, a virág pedig sárga, mert Katti kifejezetten így kérte. Amit ő kér, mi azt csináljuk. Nincs apelláta. Végül ezekből a megfestett, kiégetett porcelánokból különböző kiegészítők lesznek, láncok, övcsattok. Ez, amit most a kolléganőm fest, épp a láncnak egy része.

MZ: Úgy hallottuk minden évben bővül majd a Zsolnay-Katti Zoób ékszerkollekció. A 2007-es évre vannak már tervek?
KIK:
Hát, nem tudom, mi most ezt csináljuk szeptember óta, a következő kollekció pedig... hát, Zoób Katinak biztos van róla elképzelése, de mi még nem tudunk konkrét részleteket.

MZ: Az ékszerek fogadtatásáról lehet tudni valamit?
KIK:
Mi, akik csináljuk, nem igazán tudunk ilyesmit. Azt mondhatom, hogy most volt Londonban egy kiállítás, amin megjelentünk vele, illetve Zoób Kati divatbemutatóján is az eozinékszereket használtuk kiegészítőként, a közönségnek tetszett és a kereskedők is elég bizakodóak. Tehát van kereslet, igen. Szeretnénk is, ha folyamatosan lenne, mert nagyon szeretjük csinálni őket. Ezek az ékszerek nem csak szépek, különlegesek is, ilyet idáig még nem nagyon készítettünk.

MZ: Hogy lesz valakiből porcelánfestő?
KIK:
Én 10 éve vagyok az eozinfestékeknél, de a mai napig tanulok. Holnap is lesz egy óránk, mindig van valami új. Ez nem olyan, hogy beülünk egy iskolába és megtanuljuk a szakmát, mit tudom én, két év alatt, hanem fokozatosan sajátítjuk el az újdonságokat. Állandóan képezzük magunkat tovább és tovább. Már lassan 20 éve vagyok a porcelánfestő szakmában, de a mai napig tanulok valami újat - mondja végezetül Kovács Imre Kata.

Mai, mindenkit mindenkivel versenyeztető világunkban a konklúziót is félve mertük csak levonni: nemcsak a jó papokra áll a holtig tanulás metódusa, de bizony a kézügyességgel, szorgalommal jócskán megáldott, tehetséges porcelánfestőkre is...

Képek a Zsolnay-KATTI ZOÓB 2007 kollekcióról

Képek a  Zsolnay - KATTI ZOÓB 2007 Tavasz/Nyár és 2007/08 Ősz/Tél nagybemutatóról - Magyar Telekom Székház, 2006-11-18


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-27


ALMAF