A XXIII. Stella Nemzetközi Divatfórum (Stella 2008) 1. napján jártunk (február 23.)

Immár 23. alkalommal nyitotta meg kapuit a Stella Nemzetközi Divatfórum, ahol a hazai és külföldi szépségiparban dolgozók számos hasznos információval gazdagodhattak


Fésű, olló, sminkecset

Hajas LászlóImmár 23. alkalommal nyitotta meg kapuit a Stella Nemzetközi Divatfórum, ahol a hazai és külföldi szépségiparban dolgozók számos hasznos információval gazdagodhattak, míg a lelkes „felhasználók” beleshettek kicsit a kulisszák mögé. A Budapest Kongresszusi Központ 2008. február utolsó hétvégéjén érdekes szakmai show-műsoroknak és workshoppoknak adott otthont, a folyosókon felállított pavilonokban pedig többek közt, szépségápolási termékekkel, eljárásokkal ismerkedhettünk meg, valamint a sminkelés és frizurakészítés terén is bővíthettük tudástárunkat. A szépségipar legújabb világtrendjei, látványos műsorokkal kombinált frizura- és sminkbemutatók, vásárlási lehetőség…kell ennél több?



Művészbejáró

Késő délelőtt érkeztem a Kongresszusi Központ épületéhez, s mivel odakinn gyönyörűen sütött a nap, tébláboltam még néhány percet a csarnok előtt a főbejáratnál várakozó embereket figyelve. Szerencsére ismét elkerülhettem a fárasztó tülekedést, ugyanis néhány órával korábban kaptam az információt, hogy a Központ oldalához vezető lépcsősort keressem, s az annak aljában nyíló ajtón kérjek bebocsátást. Megfogadván a tanácsot le is araszoltam a mélybe, aholis hatalmas betűk hirdették, hogy a művészbejárón léphetek a Divatfórum területére. Természetesen azért most sem kerülhettem ki a marcona őröket, akik nem csak feltartóztattak, de váltig állították semmilyen lista nem létezik, amely igazolná jogos ittlétemet. Némi erősködés után azért előkerült egy paksaméta aljáról az a bizonyos papíros, amelyen ékes, nyomtatott betűkkel ott állt a nevem, feljogosítva egy banánzöld csuklószalag felcsatolására, s a szabad belépésre.

Stand-art

Odabent nem éppen standard módon sorakoztak egymás mellett a fehér standok, sőt mi több, már-már művészien eklektikus hatást keltett a látvány. Akad itt alapszintű, egyszerű, fehér pavilon és egészen kiplakátolt, több standot is egybenyitó monumentális megakiállító egyaránt, s nem csupán külcsín tekintetében volt széles a paletta, de a belbecs, azaz a kínált termékek is egészen széles skálán mozogtak. Megcsodálhattuk a hiperhatékony hajsimítók bemutatóját, megismerkedhettünk az újfajta, UV mentes barnulási lehetőséggel, amely segítségével percek alatt napcsókolta hatásúvá válhat a bőrünk, kóstolhattunk salátát, vehettünk natúrkozmetikai termékeket, de akár mágneses hatású karkötővel vagy egy egyszerű köves fülbevalóval is meglephettük magunkat. A standokkal és emberekkel zsúfolt folyosóról sorban nyíltak a Bartók, Lehár, Pátria stb. névre keresztelt termek, a különféle bemutatók, haj- és sminkshow-k helyszínei. Mielőtt azonban bármely terem elnyelhetett volna, megpillantottam Hajas Lászlót, akit elragadva a vele fényképezkedni vágyók népes tömegétől az általa képviselt hajdivatról kérdeztem.

A frizura szentháromsága: natúr, elegáns, extrém

Ekhó: Mi a legújabb trend a frizurák terén?
Hajas László: Általában nem beszélek trendekről. Ami számomra a legfontosabb egy frizura kialakításánál, az maga a vendég egyénisége. Ha mégis konkretizálni akarjuk kicsit a hajviseleteket, akkor is csak három típuson belül tehetjük ezt meg. Meglátásom szerint ugyanis három vendégtípus, három stílus létezik, ezek olyanok, mint a három alapszín, ezeken belül azonban számos lehetőséggel élhetünk.

E: Melyik ez a három vendégtípus illetve stílus?
HL: Naturális, nőies-elegáns és extrém. Ezeken belül természetesen számtalan variáció lehetséges, de például egy naturális típusnak nem vághatom le extrém módon a haját, mert szegény sírva fakad, míg egy vagány vendég számára egy egyszerűbb frizura szintén nem megfelelő, mondhatni édes kevés. De ha a göndör hajat nézzük, ott is, az egyik vendégnek lágy hullámokat, míg a másiknak vad loboncot készítek, a színeket szintén ezek alapján kell kiválasztani.

E: 2001-ben a Wella legújabb trendet meghatározó csapatának voltál a tagja
HL: A Wellánál ez azért jelentett egy nagyon jó lehetőséget, mert világviszonylatban közvetíthettem a gondolataimat, a nézeteimet. Ez egészen más dimenziókat nyit meg az ember előtt. A Wella mellett a L’Oréal rendezvényén is nagy visszhangot váltottak ki a „munkáim”. Két modellel dolgozhattam összesen, rajtuk keresztül kellett megmutatnom, mit tudok, mégis hatalmas sikerem volt, sőt a visszajelzések szerint a bemutatók közül az enyémet tartották a legigényesebbnek.

E: Létezik jellegzetes Hajas-stílus, technika, amely minden frizurádban megjelenik?
HL: Minden fodrásznak megvan a maga stílusa, amely megjelenik a frizurákban. A Hajas-stílusra leginkább talán a precizitás jellemző. Nálam nincs olyan, hogy valakivel húsz perc alatt végzünk, mert mindenkinek az egyéniségére szabottan készítjük el a frizuráját, és ehhez idő, figyelem és a már említett precizitás szükséges.

E: Eszerint nem is a vendég dönti el, hogy milyen hajjal távozik?
HL: A vendégeim általában megbíznak bennem, a szaktudásomban, s valóban rám hagyják a döntést, a frizurát illetően. Természetesen azért olyan vendég is akad, aki határozott elképzelésekkel érkezik, ő azt kapja, amit kér…

E: Akkor is, ha tudod, hogy amit kér, az nem épp a legelőnyösebb a számára?
HL: A hajmeresztő ötletekről persze megpróbálom lebeszélni a vendéget…és nem is nagyon emlékszem olyan esetre, amikor ne sikerült volna jobb belátásra bírnom valakit. Ha azonban akadna olyan illető, aki hajthatatlan, akkor elkészíteném neki, amit kér. Elvégre, ha ő úgy gondolja, hogy azzal a hajjal érezné jól magát…

E: Emlékszel olyan frizurára, amely még számodra is túl extrémnek tűnt, amikor meghallottad a kérést?
HL: Nem, számomra nem létezik túl extrém frizura.

E: És a hírességek?
HL: A hírességek szakmai katalizátorok. Általuk lehet nagyon jól népszerűsíteni mindent, a különféle hajdivatokat is. Persze az ő esetükben sosem könnyű a váltás, mert például, ha a televízióban dolgoznak arról, hogy milyen a hajuk, nem csak ők döntenek. Számos sztárvendéggel dolgoztam már – Jakupcsek Gabi, Lilu, Stohl Andris – és állíthatom, mindegyiküknek engedélyt kellett kérnie a változtatás előtt…vagy épp a TV követelte ki tőlük a változást…

A beszélgetés után nem sokkal a színpadon is tanúi lehettünk Hajas László „Autentikus kollekció”-ra keresztelt bemutatójának, ahol az autentikus kifejezést eredeti, igazi, valódi jelentésében használták, illetve a tökéletes precizitás szinonimájaként. A három blokk, a három alaptípushoz tartozó (naturális, elegáns, extrém) hajvágási, színezési lehetőségeket mutatta be. Így tanúi lehettünk 5 naturális, 5 elegáns és 5 extrém frizura elkészítésének, amelyeket a Hajas-fodrászok a színpadon jellemeztek a közönségnek. Az első 5 modell természetes színű, általában középhosszú, formájában is szolidabb frizurát kapott, az elegáns blokkban már megjelentek a kissé vadabb színek, vörös melírcsíkok és a formák is változatosabbá, néhol asszimetrikussá váltak, sőt egy göndörített, igazán modern kontyot is láthattunk. Az extrém csoportban a lányok zöme egészen rövid hajat viselt, amelyeket leginkább a kontrasztos, vad színek és merész vágások jellemeztek.

Az új bubi by Beckham

Pontban délben ültem le a Bartók terem második sorába, hogy ott bepillantást nyerjek Szabados Irene munkájába, valamint megcsodáljam legújabb hajremekeit. A show egy klasszikus divatbemutatóra emlékeztető bevonulással kezdődött, azaz modell alkatú lányok, különböző, nagyon élénk színű cicanadrágban, eltérő fazonú felsőkben lejtettek a kifutóra. A ruhák mellett természetesen a frizurák sem szorultak háttérbe. Láthattunk a modellek közt szőke, új stílusú bubit, amely a fejtetőn púposan tornyosult, a halántéktól indulva pedig egy-egy egészen hosszú tincs ereszkedett az állvonal alá. De elénk toppant lángvörös hosszabb hajviselet és egészen rövid fazon is. A felvonuló lányokat Szabados Irene követte, aki kézen fogva vezette a színpadra modelljét, hogy ott mindenki szeme láttára alkosson új frizurát számára. Míg Irene szorgosan dolgozott, vissza-visszalejtettek a lányok, s a mesterasszony mindegyikről szólt néhány szót. A színpad mögötti kivetítőn lépésről lépésre nyomon követhettük, miképp születik meg az új hajköltemény Irene keze alatt, a legfrissebb trend mintapéldánya: a Beckham bubi.

E: A színpadon láthattuk, hogy egy új bubi frizurát készítettél a modellednek. Mondhatjuk, hogy ma ez a trend?
Szabados Irene: Igen, ez a legújabb divat, amit végül is Victoria Beckhamnek köszönhet a világ - legalábbis ennek a frizurának a népszerűsége és elterjedése mindenképpen az ő nevéhez köthető -, illetve ennek a frizurának a hosszabb, vállig érő változata is nagyon divatos. Ez voltaképp egy megújult bubi, amelynek jellegzetessége, hogy hátul egészen rövid, a fejtetőn púpos, az első tincsek viszont egészen hosszúak. Tavaly még a fokozatosra nyírt, elöl rövid, lefelé pedig egyre hosszabb haj számított a legdivatosabbnak, mostanra azonban drámai módon megrövidültek a frizurák. Ez a hirtelen váltás azoknak is felkeltette az érdeklődését, akik már hosszabb ideje képtelenek voltak eldönteni, mit is kezdjenek a hajukkal, mert ugyan változtatni akartak, csak nem tudták merre induljanak. Sőt olyan vendégem is akadt, aki sosem akart magának rövid frizurát, de ebbe a bubiba egyszerűen beleszeretett, és meg is csináltatta magának.

E: Eszerint nem is ajánlod most már a hosszú hajat a vendégeidnek?
SzI: Ha a vendég új, akkor valamiféle változás miatt keres meg engem. Például egy nagyon hosszú hajú hölgy esetén, aki általában még copfot is viselt, végigvesszük az állomásokat. Nála nem biztos, hogy célravezető a drasztikus váltás, bár sokszor az is eredményes. Elsőként meg kell tudnom, mit nem szeret a mostani frizuráján, például már nem tudja befésülni, kezelhetetlen, ami gyakran előfordul, ha valaki folyton összeköti a haját - ilyenkor egyébként már teljesen mindegy, hogy hosszú vagy rövid a frizura, mert úgy sem tud mit kezdeni vele. Miután a vendég elmondta a panaszait, én felvázolom, hogy mi az aktuális divat, ő pedig eldöntheti, melyik frizurát választja ezek közül. Tulajdonképpen, ha valaki mindenáron hosszú hajat szeretne, de az övé erre már nem nagyon alkalmas, erre is akad megoldás: levágjuk bubisra, majd hajbetoldás segítségével kissé meghosszabbítjuk, ez így egy köztes megoldás. Ha valaki olyan frizurát kér tőlem, ami már nem trend, akkor megmondom neki, hogy ez már divatjamúlt, nem akar-e helyette mást, és természetesen alternatívákat is felvázolok neki.

E: Előfordult már, hogy valaki olyan frizurát kért tőled, amit nem voltál hajlandó elkészíteni?
SzI: Igen. Nem készítek olyan frizurát, ami – mondjuk így – elcsúfítja a vendéget, tehát ami nem illik az adott karakterhez.

E: Ilyenkor mit mondasz? Egyszerűen azt, hogy nem vágod le?
SZI: Inkább azt, hogy nem tudom levágni. Ezt egyébként fodrászként kötelességemnek is érzem: nekünk, fodrászoknak kötelességünk a divatra nevelni az embereket! Ha bemész egy ruhaboltba, ott is csak azok közül a – remélhetőleg divatos – darabok közül válogathatsz, amik a vállfán lógnak. Kérhetsz te lódenkabátot is, ha nem divat és nincs a boltban, hiába kéred. El lehet persze menni olyan fodrászhoz, aki bármit vállal…ez is mindenkinek szíve joga. Nem ritka, hogy az emberek otthon festenek, netán dauerolnak, pedig ez is egy komoly szakma, amihez érteni kell.

E: A fazon mellett milyen színeket javasolsz most?
SzI: Mindenképpen a formát kiemelő színeket. Nem csupán az a fontos, hogy szőke vagy vörös, hanem az is, hogy a vágást erősítse a választott szín. Ennél a bubinál nagyon előnyös, ha közepénen, fültől fülig egy széles csíkban világosabb árnyalatú a haj. Ez egy fénysáv, majdnem glóriahatású, ami nagyon szépen kihangsúlyozza a formáját, és optikailag megemeli a fejbúbnál a frizurát.

E: Láthattunk a bemutatón egészen vad színeket is. A hétköznapi embereknek is ajánlod ezeket?
SzI: Nagyon ritkán vannak ilyen igények. Mivel az emberek többsége dolgozik vagy tanul, ezért általában nem akarnak ilyen extrém színeket, és mivel ezt tudom, így külön nem is szoktam ajánlani. A modelleknél más a helyzet, ők be tudnak vadulni, és ezt nagyon élvezem, mert sokszor ők maguk találják ki, hogy milyen legyen a frizura és ezek az ötletek általában jók is, mivel folyton követik a divatot. A hosszabbítási technikának köszönhetően pedig azt sem kell megvárniuk, amíg újra megnő a hajuk.

E: Még mindig divatos az a fajta hosszabbítás, amikor egész hajkoronákat illesztenek a nők fejére?
SzI: A szórakoztató- és táncos iparban még divat, de egyébként már nem. Inkább a kisebb toldások jellemzőek. Ha például bejön hozzám egy rövid hajú hölgy és azt mondja, szeretne egy új bubi típusú frizurát, minden további nélkül el tudom neki készíteni. Egy kicsit meghosszabbítom a frufrut, elöl a két lógót és már kész is. Egyébként Victoriának is toldva van a haja a halántékánál…

E: Sosem nyúlsz vissza egy régebbi hajviselethez, ha mondjuk, a karakter úgy kívánná?
SzI: Én mindig egyben nézem az embert, voltaképp sziluettet tervezek. A fejen lévő szőrzetet igazítom a testhez, az egyéniséghez, de a divat határain belül. Nálam egy megbeszélés előzi meg a tetteket, ahol sok minden kiderül a vendégről, majd jöhet a frizura kiválasztása egy adott és divatos hajkollekcióból. Én így dolgozom, mert felelősséget érzek az emberek és a hajdivat iránt…

Aki ellátogatott az idei Stella Nemzetközi Divatfórumra, az egészen biztos, hogy számos új információval gazdagodott. A standok kimeríthetetlen ötletességgel csalogatták magukhoz a nézelődőket, akik lenyűgözve figyelték a készülő frizurákat és sminkeket, a színpadokon pedig nívós bemutatókon kémlelhette ki a szakmai és laikus nagyérdemű, mi fán terem az idei trend.


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-02-29






ALMAF