A Divatolimpia 2006 döntője lesz a Művészetek Palotájának Üvegtermében (október 5.)

A Magyar Divat Szövetség immáron harmadik alkalommal hirdette meg országos divattervezőversenyét, a Divatolimpiát.


Divatolimpa 2006Divattervezők olimpiája

A Magyar Divat Szövetség immáron harmadik alkalommal hirdette meg országos divattervezőversenyét, a Divatolimpiát. A beérkezett pályamunkákból a szakmai zsűri 41-et talált méltónak a döntőben való részvételre. A végső megmérettetés 2006. október 5-én 17.00-kor veszi kezdetét, a budapesti Művészetek Palotája Üvegtermében, szakmai közönség előtt. A nagyközönség ugyanitt, a 21.00-kor kezdődő divatbemutatón belépőjegy ellenében csodálhatja meg a Divatolimpia 2006 termését. A pályázók 2006. április 30-ig postázhatták terveiket az MDSZ címére, hogy esélyt nyerjenek az egyenként 500.000 Ft-os fődíj elnyerésére, három kategóriában.



A nevezési kategóriák a következők voltak:
 
Divatolimpia 20061.) ’Tiszta forrás’ - pret-á-porter kollekció
Koncepció: reggeltől estig hordható, variálható szabadidő ruházat, amelynek gondolati alapját a források, ivókutak, gyógyfürdők, wellness programok, illetve a híres magyarországi fürdők és gyógyvizek adják.
Felhasználható anyagok: természetes len, pamut, gyapjú, lánchurkolt kelmék, nyomott áruk, hímzett szádák, gyűrt anyagok, neccek, impregnált anyagok, lycrával kevert textilek.
 
2.) ’Tiszta forrás’ - haute couture kollekció
Koncepció: egy nemzetkzözi etnikum - Peru, India, Afrika, Skócia, Távol-Kelet - folklór elemei.
Felhasználható anyagok: len, muszlin, szőttes, hurkolt anyagok.
Színek: a kiválasztott etnikum színeire legyenek jellemzők.
 
3.) Formaruha
Koncepció: a gazdasági élet - bank, üzlethálózatok, szállodák, vendéglátóhelyek, benzinkutak stb. - szereplői számára tervezett dekoratív, elegáns formaruha, amely jól jellemzi a cég imindzsét és tevékenységét.
Felhasználható anyagok: korszerű, minőségi alapanyagok, amelyek megfelelnek a téma kényelmi, hordhatósági, műszaki - és célszerűségi követelményeinek.
 
Divatolimpia 2006A pályázás feltételei: szakiskolai végzettség (Magyar Iparművészeti Egyetem, Könnyűipari Műszaki Fősikola, magán divatiskola, szakközépiskola) vagy folyamatban lévő tanulmány.

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagjai voltak:
Vámos Magda, az MDSZ elnöke
Nyári Ildikó, MIE iparművész-tanár
dr. Paréjné Tóth Gabriella, iparművész–tanár
Benkő Sándor, fotográfus, az Artfotó Stúdió tulajdonosa
Farkasné Oszkó Erzsébet, szerkesztő-modellező tanár

Ők döntöttek arról, mely pályamunkák juthatnak tovább a következő körbe, melyben a tervezőknek kivitelezniük kellett a papíron megálmodott kollekciójukat.

Divatolimpia 2006A zsűri eztán ismét munkához látott és döntött, hogy a ruhák úgy esztétikai, mind minőségi szempontból megfelelnek-e a papírra vetett terveknek. Az elbírálás végére 41 pályázó maradt a döntőben.

Az így kiválasztott kollekciók egy-egy darabját aztán szeptember 5-én lencsevégre kapták. A fotózáson - melynek helyszíne a Művészetek Palotája volt - tíz fiatal ipar- és képzőművész tanuló, tíz modell, Ipacs Szilvia és Székely Éva sminkmesterek és Ziegler Szonja mesterfodrász dolgozott. A Cél Motors Kft. a Jaguar és a Land Rover magyarországi vezérképviseletének impozáns autómodelljei emelték a modellek szépségét. A fotósok munkáját Benkő Sándor irányította. A 43 képből álló divatfotó sorozatot 2006. november 15-től 26-ig tekintheti meg a nagyközönség a Művészetek Palotája Zászló Csarnokában.  

A Divatolimpia 2006 döntője október 5-én 17 órakor kezdődik majd a Palota Üvegtermében. A nagyközönség az ugyanitt 21 órai kezdettel tartandó divatbemutatón ismerkedhet majd meg a nem mindennapi tervezői kollekciókkal.

Forrás: Dr. Ács Klára, a Magyar Divat Szövetség főtitkára

  Fotók a Divatolimpia 2006 néhány döntősének öltözetéről

További cikkek a témában:

Divatolimpia 2006 - a divattervező verseny részletes pályázati kiírása

Még tíz nap!

Varázsolj hattyút a rút kiskacsából (is)!


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2006-10-02






ALMAF