A Design Hét 2010 sztárvendége Paola Navone designer (október 8.)

A Design Terminal Nonporfit Kft. és a Roomba Home Culture közös vendégeként, a Design Hét 2010 sztárvendégeként 2010. október 8-án Budapestre érkezik a kortárs design egyik legizgalmasabb


Paola NavoneA Design Terminal Nonporfit Kft. s a Roomba Home Culture kzs vendgeknt, a Design Ht 2010 sztrvendgeknt 2010. oktber 8-n Budapestre rkezik a kortrs design egyik legizgalmasabb figurja, az olasz szrmazs művsz s zig-vrig vilgpolgr Paola Navone. Igazi utaz ő, aki egyfajta XXI. szzadi nomdknt – testben s llekben – egyarnt otthon rzi magt Eurpban s Kelet-zsia szmos pontjn, s akinek munkit a klnfle kultrk, a dinamikus formk s a nőies lgysg elegye hatjk t. Paola Navone egybknt nem előszr utazik Magyarorszgra. A '90-es vekben tbbszr vendgeskedett mr a fővrosban egy itt lő s dolgoz r bartjnl. Ennek a korszaknak az emlkt őrzi a Baxter Budapest nvre keresztelt, klasszikusan nagyvonal kanapja.Navone <a href='/budapest.html' title='Budapest'>Budapest</a> kanapAz ptsz diplomval rendelkező formatervező, lakberendező, dekoratőr s kurtor plyja arculat- s killtstervezőknt indult, majd a Modo (Divat) magazinnl a divat folyamatosan vltoz sznes forgatagba kerlt. A kvncsi, ksrletező kedvtől hajtott Navone itt tallkozott Alessandro Mendinivel, a designt j alapokra helyező Memphis csoport egyik meghatroz egynisgvel. A '80-as vekben valsgos ellenkultraknt rtkelt mozgalom tagjaknt olyan jelentős gyrtkkal dolgozott egytt mint az Abet Laminati, az Alessi s a Knoll International. 1985-től az Unido s a Vilgbank munkatrsaknt sokszor megfordult a Tvol-Keleten, amelynek magvalragad trgyi vilga a ksőbbiekben komoly hatst gyakorolt munkira.

A termszetes anyagok rusztikus jellege, s a kzműves technikk esetlegessge sztnzte arra, hogy olyan kollekcikban kezdjen gondolkodni, amelyek nagyipari keretek kztt zajl gyrts mellett is kpesek az emberi kz rintsnek utnozhatatlan nyomt megőrizni. Ebben a trekvsben első partnere Giulio Cappellini volt, akivel kzsen megalaptottk a komplex letrzst knl, specilis termkekre szakosodott Mondt.

Karrierje a '90-es vek derektl mg nagyobb lendletet kapott, hiszen a mobilik mellett zletbelsőket, komplett cgarculatot, sőt kszerkollekcikat is tervezett. Sokoldalsga ellenre munkja fkuszt tovbbra is a btorok s lakberendezsi kiegsztők megformlsa jelenti. A Driade szmra szmtalan kiegsztőt tervezett a fm virgcserepektől kezdve, az egymssal kombinlhat kermiakszleteken t, evőeszkzk s textilek hossz sorig bezrlag. A neves Gervasoni megbzsnak eredmnyekppen szletett meg a Tiger, majd a ma is folyamatosan bővlő Otto szria, amelynek egyszerű vonalakkal megrajzolt, mgis szofisztiklt darabjaival kpes volt jrartelmezni a meglehetősen sematikuss vlt rattan btor kategrijt is.

Navone minden esetben az ltala kivlasztott anyagbl indul ki, s clja a lehető legszokatlanabb kombincik kiksrletezse. A termszetes matrik mellett termszetesen olyan, jl kiszmthat tulajdonsgokkal rendelkező szintetikus anyagokat is előszeretettel hasznl, amelyekből jszerű vgeredmny hozhat ltre. Legjobb darabjai napjaink vezető mrkinak katalgusaiban szerepelnek, a Casamilannak tervezett fotelektől kezdve, az Egizia szmra kszlő asztalneműkn t, az Emu kerti btoraiig.

Az utbbi vekben egyre szorosabb szlak fűzik az exkluzv btorokat knl olasz Baxterhez. Az rzkisget sugall, tapintsra ksztető finom anyagokat felvonultat kollekcik egyszerre hoznak jat s nylnak vissza a trzsi metdusokhoz. Az izgalmas darabok elementris energit sugroznak, s az elmlt nhny vben j sznnel s tartalommal gazdagtottk a kortrs design palettjt.

A ltogats alkalmbl a Roomba Home Culture tfog vlogatst rendez, amely a fesztivl teljes ideje alatt ltogathat, valamint a Design Ht Budapest 2010 kiemelt esemnyeknt az rdeklődők meghallgathatjk a művsznő előadst is a Moholy Nagy Művszeti Egyetem Auditriumban.

Forrs: Design Ht


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2010-06-30


ALMAF