A KATTI ZOÓB 2007 TavaszNyár és 200708 ŐszTél nagybemutatója a Zsolnay manufaktúrával karöl

A magyar divat nagyasszonya, Zoób Kati esti gyönyörködésre invitálta ezer barátját.


Kislányos sikk

A magyar divat nagyasszonya, Zoób Kati esti gyönyörködésre invitálta ezer barátját. Na jó, ez így túlzás, nem volt mind barát, de az ezer és az invitáció stimmel: a nagyestélyis tömeg szigorúan csak a Zoób Katti divatháztól kapott meghívóval léphetett be a T-Com Székházba (ex Matáv Székház), hogy megcsodálhassa a divattervezőnő évi egyszeri nagybemutatóját. A nézőtérre belépve úgy tűnt, mindenki eljött, és nem is hiába: a Zsolnay porcelánokból épített, díszes medvefog ékszerek, és a sötétlilában, szentjánosbogár-zöldben, aranyban-ezüstben szikrázó, fényesen csillogó kelmék egy sikkes, játékos jövő szezonról meséltek.



Kislányos arcú, rézvörös haját sietve feltűzőtt lányka lép a kifutóra. Arca csupa huncutság, szemében mosoly fickándozik. A rajta feszülő, valószínűleg sokszázezret érő ruhát éppúgy nem veszi komolyan, mint saját magát, mégis egy hercegkisasszony eleganciájával mulat az őt csodálókon. Zoób Katti modelljeivel öltözködéskultúrát tanít, vagy ha van ilyen tantárgy, hát ruhaviselést: ’a kelme van értünk és nem fordítva’ - mondja, és hozzáteszi: ’csak játékosan, de azért elegánsan - ennyi a recept’.

Az egyébként ismert modellarcokat előszőr idegennek látom: kollégám is odasúgja: ’ezek külföldi modellek?’. Pedig dehogy. Az egyenvörös paróka csupa ismerőst rejt: a kifutón lépdel a Topmodellből nemrég kiesett Papp Valentina - légies és könnyed, végtelen hosszú karjai szalagként díszítik ruháját és ott menetel Ganna is, akit a Fashion Awards 2006-on a szakma az Év Modelljének jelölt (Epres Panni kapta végül a címet). A paróka ne tévesszen meg senkit: nem precíz kontyról, nem irreálisan tökéletes hajkölteményről van szó, hanem olyan könnyedén feltűzött, ’épphogycsak elkészültem’ frizuráról, amit az ember egy kávéházi csevejhez rittyent magának: sikkes, de időt sporoló. Pret-á-porter frizurák, amit Zoób Katti is megerősít a divatbemutató utáni sajtótájékoztatón: ’Ezek a modellek a nemzetközi piacra készültek. Ezért félretettem az haute couture álmodozást, és a professzionális pret-á-porter irányvonalain keretesztül igyekszem megmutatni magam.’

A kollekció két fő motívuma a lágy esésű, könnyed anyagok és a csillogó, színjátszó hatás. A 2007 Tavasz/Nyári és a 2007/08 Ősz/Téli szezonban is teret kap majd a már most is főtrendszín lila, annak is inkább a mély változata. De trendben marad a színtelen elegancia: a fekete, a fehér és szürke is. Ott van a fősodorban a zöld, amely már a 2006/07 ősz/téli szezonban elindult hódító útjára, és a fémes csillogás, az ezüst, de főleg arany kelmék sem hagyják annyiban: nem csak a mostani, de az eljövendő szezonban is helyet követelnek maguknak a gardróbokban.

Ha haute couture-t nem is, merészséget azért láttunk a divatbemutatón. Ott volt példának okáért a sellő lány: teshez simuló, apró téglalap pikkelyekből álló, olajosan színjátszó ruhája a földet súrolta, de anélkül is túlzizegte a zenét - amely egyébként tökéletesen simult a látottak alá. De merész kiegészítő a szentjánosbogár módjára zöld és csillogó, kitinpáncél keménységű csokornyakkendő - nőknek. Jelezvén, hogy a metroszexualitás sem megy ki a divatból az aktuális szezon lezártával. És akkor a Zoób Katti által tervezett, és a Zsolnay manufaktúra mesterei által elkészített óriás gyöngysorokból, vagy medvefog-formákból fűzött nyakékekről még nem is szóltunk.

Zoób Katti markáns karaktere az eljövendő szezonra kislányosan sikkessé érett. Ezt jelezték a rózsa motívummá szelídült Zoób Katti logók is a ruhák ingujján, derekán, farzsebén. És hogy mi se maradjunk le a divattervezőnő személyiségfejlődése mögött, keressük meg magunkban a hajdan-volt hatévest, hiszen híres gyermekpszichológusunk, Ranschburg Jenő tanárúr szerint sosem vagyunk annyira nők (és uraim, figyelem!, sosem vagyunk annyira férfiak), mint hatéves korunkban.

Képek Zsolnay - KATTI ZOÓB 2007 Tavasz/Nyár és 2007/08 Ősz/Tél divatbemutatóról - T-Com Székház, 2006-11-18
  További cikkek a témában:

A Zsolnay - KATTI ZOÓB 2007 Tavasz/Nyár és 2007/08 Ősz/Tél divatbemutató sajtótájékoztatója (november 18.)

Zoób Katti, divattervező

Divatdíjak estéje

Az Év Divattervezője Díj Zoób Kattié

Zoób Katti portré a Szemlén

További fotók a témában:

Zoób Katti fotógaléria


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2006-11-26






ALMAF