Zoób Kati, divattervező

Törékeny, apró nő, tele energiával. Másképp nem is bírná azt a mennyiségű munkát, amit napról-napra kollekcióiba fektet.


Zoób KattiAkinek a sorsa az, hogy divatot tervezzen

Törékeny, apró nő, tele energiával. Másképp nem is bírná azt a mennyiségű munkát, amit napról-napra kollekcióiba fektet. De a siker erőt ad, Zoób Kati pedig mára a legnevesebb hazai divattervezők közt tudhatja magát. 2005-ben a divatszakma - pályatársak és divatújságírók - szavazatai alapján ő lett Az Év Divattervezője (Fashion Awards Hungary díj), pedig a televíziós jelmeztervezéstől a divat világáig csak Kati számára volt egyértelmű az út, az elején a környezete, a családja egészen másképp látta.’Amikor elkezdtem ruhákat tervezni, a családomban mindenki úgy tett, mintha nem vennék észre, mit csinálok. Egy kicsit bolondnak tartottak. Aztán amikor berobbantam a divatvilágba, és hirtelen sikereim lettek, elkezdtek úgy viselkedni, mintha mindig is támogattak volna. Nekem pedig nem volt más dolgom, mint úgy tenni, mintha nem venném észre a pálfordulásukat.’ - meséli Zoób Katti.  

Zoób Katti televíziós jelmeztervezőként kezdte, többek közt Süsü, a sárkány menyasszonyának szoknyája is az ő keze munkáját dicséri. Ezt követte egy varrócsapat összeválogatása, akikkel tévés és filmes produkciókhoz készítettek jelmezt.

 

’Amikor rádöbbentem, hogy egy csapatért vagyok felelős, mert tőlem függ, hogy nekik lesz-e fizetésük, vagy nem, akkor végiggondoltam a helyzetünket, és arra jutottam, hogy ez a tévés-filmes munka túlságosan bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetben tart minket. Ezért azt mondtam a többieknek, hogy mutassuk meg, mit tudunk mi így, együtt. Ekkor készült el az első kollekció.’

 

Mikor Zoób Katti nagyjából 15 évvel ezelőtt berobbant a hazai divatvilágba, már jóval túl volt a harmincon. Hogy miért csak ekkor indult el egy mostanra virágzó karrier? A divattervezőnő szerint a kor és a környezet okolható a késői startért.

 

’Az én vidéki szüleimnek nagyon rosszul esett volna, ha én annak idején azt mondom nekik, hogy divattervező szeretnék lenni. Az én gyerekoromban a divat valami bóvli dolgot jelentett. Magasztosat, de bóvlit. Aztán később a családom sem igazán támogatott ebben, és bár lassan efelé haladtam, ez nem volt egy tudatos választás.’

 

Az első divatbemutatóval Zoób Katti hirtelen a hazai divatvilág egyik meghatározó személyiségévé vált, és ma már nemzetközi szinten is jegyzik a nevét. Lelkesen, gyakran a kimerülésig dolgozik, de láthatóan rátalált önmagára.

További cikkek a témában:

Divatdíjak estéje

Az Év Divattervezője Díj Zoób Kattié

Zoób Katti portré a Szemlén

További fotók a témában:

Fotók Zoób Katti, divattervezőről


Írta: Laura , Dátum: 2006-03-29


ALMAF