A vm Supermodel 2008 Nemzetközi Tehetségkutató Verseny döntője (június 15.)

2008-ban is sok-sok lány jelentkezett a vm Supermodel elnevezésű Tehetségkutató Versenyre


vm Supermodel 2008

Tízmilliós modellszerződést nyert a 14 éves új magyar 'supermodel'

2008-ban is sok-sok lány jelentkezett a vm Supermodel elnevezésű Tehetségkutató Versenyre, melynek válogatásai Debrecenben, Győrben, Budapesten valamint idén már Szlovákiában és Romániában is zajlottak. A jelentkezők közül a 10 legjobbnak ítélt lány jutott tovább a döntőbe, melynek gáláját 2008. június 15-én nézhettük meg a Symbolban. Az utolsó megmérettetés előtt a 10 legesélyesebb supermodel-jelöltről egy háromnapos felkészítő tábor keretén belül új portfolió készült, beszélhettek már dolgozó, profi modellekkel, neves divatszakemberektől kaptak hasznos tanácsokat a modellkedést illetően, s nem utolsó sorban, találkozhattak a Valentine Model Management meghívására érkező sztárügynökökkel is. A tavalyi győztes, Hajtó Adrienn komoly nemzetközi érdeklődést váltott ki miután elnyerte a vm Supermodel 2007 első helyezését. De vajon ki lesz az új magyar szupermodell? 

Cindy Crawford, Claudia Schiffer és Naomi Campbell nyomában

VM Supermodel 2008Fél órával kezdés előtt érkeztem a Symbolba, ahol ekkor még nyoma sem volt a nagy eseménynek. Nem tulakodott vendégsereg a bejáratnál, odabent sem tapostunk egymás sarkára, már-már családias légkör fogadott. Kezdésig bekukkantottam a backstage-be, ahol már javában sminkelték a lányokat, megkérdeztem, merre vonulnak majd a versenyzők, majd mérlegelve a halottakat a bárpult egy gólyalábú székén foglaltam helyet, onnét, a magasból szemléltem, miképp szállingóznak a kíváncsiak. Nem állítom, hogy a hétórási kezdésre tömve lett a terem emberekkel, de legalább nem kellett véres küzdelmet folytatni azért, hogy lássunk is valamit, mindenki kényelmesen üldögélve szemlélhette végig a vm Supermodel döntőjét. A gálát Pethő Bálint (Valentine Model Management) bevezetője nyitotta meg, majd megtudhattuk, hogy a zsűrit olyan neves, a nemzetközi divatszakmában jártas személyiségek alkotják, mint Michael Lord, a Nathalie Model Mgt. ügynökség vezetője Párizsból, aki egyben a New York-i ONE Model Mgt.-et is képviselte, Giorgio Barbieri a Beatrice Model Mgt. Women division headbookere Milánóból, Pichler Anna topmodell, a Valentine Model Management vezető modellje, Evaan Kheraj, kanadai sztárfotós, Trömböczky Rita, a Metro Magazin főszerkesztője és Luisa Rino, stylist, divatszerkesztő.

Lányok kétszer  

 

VM Supermodel 2008A döntőt egy divatbemutató nyitotta, melyben a versenyző lányok Anh Tuan ruháiban vonultak a zsűri s a nagyérdemű el. Az indulók közt akadt szőkés és feketés hajú, hosszú és vállig erő frizurás egyaránt - egészen rövid hajú és vörös versenyzőt azonban nem láttunk az idei repertoárban. Viszont mindannyian fiatalok voltak, nagyon magasak és karcsúak. A divatbemutató alkalmával megszemlélhettük nem csak az induló modellpalántákat, de az egyébként néhány hete a Fashion Awards keretében Az Év Fiatal Divattervezője címet elnyerő Anh Tuan alkotásait is: vállrész nélküli, mellben húzott, empire szabású rövidke ruháit, nadrágkosztümjeit, selyemfényű hordószoknyáit. Közben képet kaptunk arról is, miként viselkednek a lányok egy bemutatón: hogyan mozognak a kifutón, miképp pózolnak, néznek stb. - bár mint később kiderült tízből nyolcan életükben most először léptek a nagyközönség elé. A háromnapos táborban azonban felkészítették a legalapvetőbb dolgokra őket, így ha nem is vérprofin, de mindegyikük ügyesen teljesítette az első próbát.

VM Supermodel 2008Másodszorra mindannyian ugyanolyan fehér, bordás mintázatú topban és kávébarna minisortban, natúr sminkben és kiengedett hajjal vonultak fel. Sorban, egyesével érkeztek a lányok ismét a kifutóra, s közben megtudhattuk róluk, hogy ki hány éves, honnét való, s milyen méretekkel rendelkezik - következtetésképp elmondhattuk, hogy a mezőnyt 14 és 20 év közötti lányok alkották, mind 172 cm felettiek, maximum 62-es derékbőséggel. A második blokk után következett a döntéshozatal, így míg a zsűri visszavonult megvitatni az eredményt, addig mi a terem oldalfalain elhelyezett sík Tv-ken megnézhettük a táborban a lányokról készült profi fotókat. Aida, Monika, Vivienne, Manuela, Barbara, Lilla, Laura, Edina, Helga és Dorothy fekete/fehér képekről és színesekről, portréfotókról és fürdőruhásokról nézett vissza ránk.

 

A döntés…

 

Tíz, talán tizenöt percig kellett várnunk az eredményhirdetésre, amely során kiderült, ki mondhatja magát 2008-ban a vm Supermodel győztesének. Ezen a versenyen azonban nem csak elsőnek vagy dobogósnak érdemes lenni, mert már az ötödik helyezett is egy 1 milliós modellszerződéssel gazdagodik…a díjak innentől kezdve pedig egyre csak nőnek.

A verseny végeredménye szerint:

5. helyezett megosztva: Edina – 17 éves, 177cm magas, 80/60/90 és Laura – 20 éves, 179cm magas, 84/60/90 (1-1 milliós modellszerződés)
4. helyezett: Dorothy – 20 éves, 177cm magas, 81/59/89 (2 milliós modellszerződés)
3. helyezett: Barbara – 17 éves, 175cm magas, 81/61/89 (3 milliós modellszerződés)
2. helyezett: Vivienne – 15 éves, 180cm magas, 86/62/90 (5 milliós modellszerződés)
1. helyezett: Helga – 14 éves, 176cm magas, 80/62/90 (10 milliós modellszerződés)

Az eredményekről Pethő Bálinttal, a Valentine Model Management vezetőjével beszélgettünk.

VM Supermodel 2008HazaiDivat.hu: Mióta rendezitek meg a vm Supermodel Nemzetközi Tehetségkutató Versenyt?
Pethő Balázs
: Idén másodjára vehetnek részt a lányok ezen a versenyen, amelynek célja, hogy olyan modelleket fedezzünk, illetve készítsünk fel, akik később a nemzetközi piacon tudnak majd dolgozni és képviselni minket.

HazaiDivat.hu: Ezek szerint csak külföldre külditek a lányokat, itthon nem is dolgoztok?
PB
: Valóban a nemzetközi piac a fő célcsoport, Magyarországon csak elvétve és csak direkt munkákat vállalnak a mi lányaink. A zsűri soraiban is milánói és New York-i szakemberek ülnek, így tudtuk, olyan lány fog győzni, akiről ők úgy gondolják, hogy van jövője nemzetközi viszonylatban is. Épp ezért semmiképp sem fordulhat elő, hogy csak mi hisszük valakiről, kint is megállná a helyét. Itt és most, egy nemzetközi zsűri döntése alapján választották ki a győztest, egy olyan lány személyében, akivel ők akarnak és tudnak is külföldön dolgozni. A jelenlegi 42 modellünkből 34 most is külföldön van, azt a nyolc lányt pedig, akik pillanatnyilag itthon tartózkodnak, láthatjuk a közönség soraiban, eljöttek, hogy megnézzék a versenyt.

HazaiDivat.hu: A verseny előtt egy felkészítő táboron vettek részt a jelöltek. Mi történt velük ez alatt a három nap alatt?
PB
: Itt egy nagyon komoly szakmai stáb készítette fel a lányokat erre a gálára, s a legalapvetőbb tudnivalókra, amikkel egy modellnek tisztában kell lennie. Ezen kívül Magyarország 7-8 vezető divatfotósa csinált róluk képeket, amelyek alapján elkészültek a profi portfoliók. Ezzel akár azonnal elindulhatnak dolgozni, mert valóban nemzetközi szintű képanyagok. Tehát képzés és tesztfotózás zajlott ebben a három napban, amelynek végére majdnem profi modellek váltak a lányokból. Gyakorlatilag így ők azonnal elindíthatóak külföldre, az már egy másik kérdés, hogy az iskolával és egyéb elfoglaltságokkal hogyan lehet összeegyeztetni az utazást, de a jövő héten összeülünk a szülőkkel és ezt is megvitatjuk közösen.

VM SupermodelHazaiDivat.hu: Hogyan, honnan válogattátok össze a tíz döntőst?
PB:
Két hónapig folytak a válogatások, tíz itthoni nagyvárosban valamint Szlovákiában és Romániában. Mindig meghirdettük a helyi médiákban az eseményt, majd többnyire bevásárlóközpontokban folytak a válogatások, aminek eredményeképp körülbelül 200 lányt néztünk meg. Minden jelentkezőt lefotóztunk és lemértünk a helyszínen, majd kiválogattuk őket és a legesélyesebbek képeit kiküldtük elővéleményezésre külföldi ügynökségekhez. Így, a nemzetközi álláspontokkal együtt döntöttük el, kik vegyenek részt a mai gálán.

HazaiDivat.hu: Nem csak profi modelleket vártatok a válogatásokra, hanem teljesen kezdőket is?
PB:
A tíz lányból ketten modellkedtek már korábban is, a többieknek soha, semmi közük nem volt még ehhez a szakmához. Meglátták a hirdetésünket vagy épp a plázában jártak, és úgy döntöttek, kipróbálják magukat… Illetve Helga, aki meg is nyerte a 2008-as versenyt, még csak ilyen válogatáson sem vett részt, őt én magam szólítottam le az Örs vezér téren. A metró aluljárójában láttam meg, egy héttel a verseny előtt. Nem is nagyon akart indulni, úgy telefonáltam a szüleinek, s szinte könyörögtem, hogy vegyen részt Helga a versenyen, mert hittem benne, hogy neki van jövője ebben a szakmában.

HazaiDivat.hu: Ő volt a legfiatalabb a döntősök között?
PB:
Igen, 14 éves.

VM Supermodel, a győztesHazaiDivat.hu: Nem túl fiatal még?
PB:
Nem, sőt ez a legjobb kor, ha valaki el akarja kezdeni a modellkedést és valóban komolyan akar foglalkozni vele. Előtte nem túl ideális, mert nehézkes a kiutazás külföldre, de utána sem marad már sok idejük, mert a neves ügynökségek 18 év felett már nagyon ritkán foglalkoznak kezdőkkel. Mi ráadásul a legnagyobb nemzetközi cégekkel állunk kapcsolatban, és nem az a célunk, hogy eldolgozgassanak a lányok kint néhány évig, hanem a következő Kate Mosst keressük, s csak a 14-16 év között elindított lányoknál várható ilyen karrier. Valójában az igazán nagy munkák 17-18 év között realizálódnak a modelleknél, de éppen ezért, mire elérik ezt a kort jobb, ha már profiként állnak az ügynökségek elé, s nem akkor kezdik el tanulni a szakmát, amikor már a nagy kampányokat kéne csinálniuk. Természetesen mindig akadnak kivételek, de szerintem, ha 18 éves korára már 3-4 év tapasztalattal, címlapfotókkal, referenciákkal rendelkezik egy modell, az behozhatatlan előny azzal szemben, aki csak 18 évesen indul el a pályán, nulláról.

 

Fotók:

 

vm Supermodel 2008 modellverseny döntő - Symbol, 2008-06-18

 

További cikkek a témában:

 

Sió Miss Balaton 2007 szépségverseny döntő (augusztus 3.)

 

Hajtó Adrienn, modell, a vm Supermodel 2007 modellverseny győztese

  Mindent a vm Supermodelről a HazaiDivat.hu portálon
Írta: Ekhó , Dátum: 2008-09-15


ALMAF