Stella Nemzetközi Divatfórum 2004 (február 28-29.)

Budapesti Kongresszusi Központ ezévben 19. alkalommal nyitotta meg kapuit a Stella Nemzetközi Divatfórum közönsége előtt.


Stella 2004A Budapesti Kongresszusi Központ ezévben 19. alkalommal nyitotta meg kapuit a Stella Nemzetközi Divatfórum közönsége előtt. Az ország egyik legnagyobb divat- és szépségipari fórumának külföldi sztárja 2004-ben a Mátrix képviseletében Dan Csicsai, amerikai sztárfodrász volt. De a sminkesek sem unatkozhattak a kétnapos rendezvényen: A Stella Rt. és a Szépítész Magazin közösen meghírdetett kozmetikus-versenyén is sztárt avattak. A Stella rendezvény papírformaszerű sikerének titka a sokszínűség és a minőség. A szépészet aktualitásairól egy helyen, két nap alatt, 2004. február 28-29-én tájékozódhattak a szakmai és civil érdeklődők. Az csodakészítmények árai a hétvégén barátságosabbakká váltak, a haj–, smink-, és divatbemutatók pedig tobzódtak az ötletekben.



A fórum egyetlen gyengéje a technika. Az ugyanis eddig még nem fordult elő a rendezvény életében, hogy hangosítási problémák nélkül múljon el a hétvége. Ami azért is nagy kár, mert az egyébként színvonalas produkciókat is tönkreteszi, ha torzít, vagy esetleg néma a mikrofon. Lehet indok a rengeteg fellépő és a feszített műsormenet, mégis kár, hogy nem maradhat észrevétlen a technikai háttér, ahogy az a profiknál szokás.

De lássuk a külföldi sztárvendéget, aki egyenesen Amerikából röpült át hozzánk, hogy a magyar fodrászokat is kiokosítsa az aktuális hajvágási és - festési trendekről. A szimpatikus fiatalembertől, Dan Csicsaitól megtudtuk, hogy fodrászcsapatuk különlegessége a nyitottságában rejlik. ’Mi mások vagyunk, mert tudjuk, mit jelent fodrásznak lenni, alapítónk ugyanis egy Arnie Miller nevű fodrász. Mottónk: gondolj egy nagyot, álmodj bátran, és merd megvalósítani az álmaidat.’ Nem hangzik rosszul, ugye? Csak olyan amerikás. A frizurák azonban tényleg jól sikerültek. Amint azt a sztárfodrásztól megtudtuk a 2004-es trendben nincs helye a durva kontrasztoknak. A festésnél tehát a pasztelles átfedés a menő. A mester kétféle színkollekciót mutatott be: az egyikben lágyabb árnyalatok közül válogathatunk, míg a másik kategóriába a vadabb színek tartoznak. Azaz minden maradt a régiben, csak a keveredés csitult: az élénk színekkel illik csínján bánni.

A teremben felszerelt óriáskivetítőkön egy csoda kezdetének lehettünk tanúi, mely a szemünk előtt teljesedett be. Judit, aki 40 éves, vállalkozott az ’ilyen volt-ilyen lett’ típusú játékra. Megunta a középkorú, halványuló nő szerepét, frissebbre vágyott. Dan Csicsai pedig bebizonyította, hogy vágyaink – ahogy Judité is – elérhetők. A vásznon még félénk asszony magabiztos nőként lépett a színpadra, mind színében, mind vágásában megújult frizurával. A látvány önmagáért beszélt, igaz, a reflektorfény okozta megilletődöttség érzékelhető volt. A sztárfodrász ragyogó arccal jelentette ki: ’Ezért lettem fodrász. Saját kezemmel változtathatom meg az embereket, akik ezáltal boldogabbak lesznek’.

A sminkesek sztárkutatása második éve folyik a Stella Divatfórum keretein belül. A zsüriben hazánk neves sminkesei bírálják a produkciókat a következő szempontok szerint: újszerűség, precizitás, technika és összhatás. Az idei téma a cirkusz volt, így láthattunk bohócot, oroszlánidomárt, bűvészsegédet, dizőzt, sőt még kígyót is. A versenykiírás szerint a harminc perc alatt elkészített sminkeket egyperces minishow-ban kellett bemutatniuk a modelleknek. A megmérettetés sztrárja a kígyót megfestő Görög Gabriella lett, az ezüstérmet Jacsó Dolly cirkuszi segédje érdemelte ki, Kazár Szabina bohóca pedig bronzot ért.

A divatkreátorok is bemutathatták legfrissebb álmaikat. Megcsodálhattuk Sellei Gabi ’Fekete mágia’-ját. Titokzatos, nagyvilági asszonyok vonultak fekete, szatén kollekciókban, tűzpiros kiegészítőkkel. Klasszikus vonalvezetésű darabok, az örök nő szimbólumai. A legkevésbé sem polgárpukkasztóan újító kreációk, sokkal inkább a ’20-as éveket idézik. Viselőjüket egyszerre teszik megközelíthetetlenné és  csábítóvá. Fekete Krisztina bőr-szőr kollekciója már sokkal jobban feszegeti a hordhatóság határait. Bőr szíjakból és szőr boákból összeállított darabjai egyszerre idézik a jövőt és a nagyon távoli múltat. Az indiánok büszkeségét vegyítik a földöntúli lények bizarr megjelenésével. Szemkápráztatóan gyönyörű, elegáns és különleges darabok.

A Stella Nemzetközi Divatfórum erre az évre bezárta kapuit. Jövőre azonban minden bizonnyal újra nyitja, hiszen kerek számmal jubilálhat majd: éppen húsz éves lesz.

Képek a Stella Nemzetközi Divatfórum 2004-ről - Budapest Kongresszusi Központ, 2004. február 28-29.


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2004-03-01






ALMAF