Tisza cipő

Az egyik legsikeresebb magyar cipőmárka, a Tisza cipő története akkor kezdődött, amikor Thomas Bata az 1930-as években cipőgyárat akart építeni valahol Magyarországon.


Tisza cipőEgy patinás cipőgyár

Az egyik legsikeresebb magyar cipőmárka, a Tisza cipő története akkor kezdődött, amikor Thomas Bata az 1930-as években cipőgyárat akart építeni valahol Magyarországon. Egy utazása során, véletlenül talált rá a Szolnoktól nem messze fekvő, Tisza parti városra, Martfűre, ahol a vízi- és közút, valamint a vasút egy ponton találkozott. A terület 1939-ben került a tulajdonába: az 593 katasztrális hold birtokot 325.000 pengőért vásárolta meg. Megkezdődött az építkezés, a Cikta Rt. - ezen a néven indult a gyár - 1942-ben megkezdte a termelést házicipők gyártásával.A háború éveiben sok változás történt, vezetők jöttek-mentek, de a Cipőgyárnak mindig volt munkája. A háborút követően a gyár is sok veszteséget könyvelhetett el, gumitalpú cipők helyett fatalpú cipők készültek. 1949. augusztusában a Cikta Rt. a Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalat nevet veszi fel.

Az 1950-60-as években a gyár főleg belső piaci igényeket elégített ki, export csak a szocialista országokba történt. Ez idő tájt nagy mennyiségben készültek bakancsok a HM-nek, BM-nek, valamint a Munkásőrségnek. 1970. decemberében a Tisza Cipőgyár beadta új logójának engedélyezési kérelmét, melyet 1971. első hónapjaiban megkapott.

Elindult a sportcipők gyártása, mely sok fiatal kedvenc cipőjévé vált. Számos tény mutatja, hogy a Tisza Cipőgyár sportcipő vonala meghozta a hozzá fűzött reményeket. 1971. májusától a franciaországi ADIDAS cég is nálunk gyártatja a La Paz modellnévre hallgató futballcipőit.

Tisza cipőA ’70-es évek elején számos új modell lát napvilágot, némelyiküket méltán nevezhetjük a mai old school stílusú cipők elődjének. Sokan emlékeznek még a gyár legrégebbi termékeire a gumitalpú - vulkanizált eljárással készült - tornacipőkre, melyek számos színben kerültek az üzletekbe.

A tornacipők választéka gazdagodott, a féltornacipők mellett magasszárúak, valamint különböző sportokhoz kiválóan alkalmas vászon és bőrcipők készültek.

Ebben az időben a Tisza Cipőgyár volt Magyarország legnagyobb cipőgyára, - ahol nemcsak cipőket, hanem az ország más gyárai részére gumitalpakat is készítettek - évente 10 200 000 pár cipőt gyártottak itt ebből 3 000 000 pár tornacipőt. A mennyiség mellett a gyár ügyelt a minőségre, 1974. júliusában a pvc talpú tornacipők elnyerik a kiváló árú megkülönböztető jelzést.

Az 1976-os Budapesti Nemzetközi Vásáron (BNV) a Tisza Cipőgyár szabadidö cipőcsalád termékeivel vásári nagydíjat kapott. Az 1976-os év számos nemzetközi elismerést hozott a Tisza Cipőgyárnak, hiszen a francia ADIDAS cég több éves szerződést írt alá sportcipők gyártására, az angol piacon is megjelentek a gyár termékei, valamint megállapodás született az első amerikai cipőexportra, ahol az utcai cipő megrendelés mellett igényt jelentettek be 50 ezer pár sportcipőre. A tőkés export mellett nem elhanyagolható a 2 millió pár cipő, mely a szocialista piacra került. A Tisza Cipő már a ’70-es évek elején eljutott a kuwaiti, valamint a líbiai piacra, a ’76-os év további fejlődést hozott.

Az 1990-es években a felerősödött importtal számos külföldi márka került a hazai piacra, A Tisza Cipőgyár az 1990-es évek közepéig gyártott tornacipőket, majd inkább az utcai női - férfi és gyermekcipők gyártásával foglalkozott.

2003. nyarán ismét megjelentek a sokak számára ismerős Tisza sportcipők. A régi modellek mellett számos új modell és új szín kívánja feleleveníteni a Tisza legendát.

 

Forrás: Tisza cipő


Írta: Laura , Dátum: 2006-06-13


ALMAF