Orosz Réka és Marsi László bemutatója a XXII. Stella Nemzetközi Divatfórumon (február 24.)

Orosz Réka divatperformance-ét a 2006-os Budapest Fashion Weeken már megcsodálhattuk, de a hatás most sem maradt el.


„Kötetlen nyakkendők”

Orosz RékaOrosz Réka divatperformance-ét a 2006-os Budapest Fashion Week en már megcsodálhattuk, de a hatás most sem maradt el. A divattervező hölgy leleményén alapuló kollekció darabjai ugyan mit sem változtak azóta, de hogy mennyi újdonságot csempészhet az ízlésesen kivitelezett ruhakompozíciókba egy - nevezzük úgy - élő díszletelem a színpadon, vagy egy frappáns hajköltemény á la Marsi László a modellek fején, arról a 2007-es Stella Divatfórum on magunk is meggyőződhettünk.A nagy háttérsztori…

Az ilyen és ehhez hasonló történetekre szoktuk legyintve azt mondani, hiszi a piszi. Pedig Orosz Réka esetében tényleg nem utólag gyártott legendáról van szó, az alábbi sztori sem mézes-mázas halandzsa, színes-szagos valóság.

Egy lomtalanítás kellős-közepén vagyunk, az utcán szanaszét heverő limlomok fekszenek, szeméthegyek nőnek szeméthegyek hátán, amikor is a sasszemű divattervezőhölgy épp egy baráti látogatásból igyekszik hazafelé. Az útját szegélyező dagadt nejlonzsák rögtön felébreszti kíváncsiságát, csak amikor közelebb hajol a halomhoz veszi észre, felbecsülhetetlen értékű kincsre bukkant. A zacskó telis-teli van kidobásra szánt, tarkábbnál tarkább nyakkendőkkel.

A folytatást innét már el lehet képzelni! Hogy Orosz Réka fantáziáját kellőképp beindították a megunt nyakravalók, arról '20-as, '30-as éveket idéző ruhakölteményeit szemlélve ismét megbizonyosodhattunk.

A változásokról, avagy a sikerrecept

Ha divattervező lévén felejthetetlen élményben szeretnéd részeltetni közönségedet, mi sem egyszerűbb. Végy egy bárzongoristát, fűszerezd meg három bársonyos torkú énekesnővel, hagyd, hogy a Sweet dreams édes-bús dallamaira masírozó dámák, kényük-kedvek szerint masírozzanak a korhű díszletek között s az eredmény máris garantált.

Hogy miről beszélek? Természetesen még mindig Orosz Réka divatbemutatójáról. Elsőként színre lépő, vérmes kokottja ezúttal újságlapokba burkolózva lejtett végig a kifutón, a nyakkendőkből varrt nadrágot széles övvel csatolta derekára, pantallójához barna ujjatlant húzott. A bájos öltözethez viselt kiskesztyű, avagy a nyakba fűzött fényképezőgép sokat lendített egyébként sem mindennapi szerelésén. Toalettjével csak társnője rózsaszín, nyakkendőujjú selyem blúzocskája, rövid, virágos szoknyácskája vetekedhetett.

Gyerekek, biztos győzelem

Gyerekeket szerepeltetni, nemcsak a reklámokban, a kifutón is biztos győzelem. Hogy az Orosz Réka ruhákat viselő gyerkőcök, bájos kislány és kisfiú, a közönség szívébe belopta magát, a megjelenésüket követő tapsból ítélve, nem vitás. A divattervező hölgyet azonban mégsem vádolhatjuk olcsó hatásvadászattal, többnyire lilában, rózsaszínben úszó költeményei, kézműves kistáskái, varázsos kesztyűi, elragadó gyöngysorai, már önmagukban is mindenkit levettek a lábukról.

S akkor Marsi László hajkölteményeiről, a klasszikus, tolldíszekkel ékített kontyremekekről, még nem is szóltunk. Alkalomhoz a forma – tartja a közmondás is. A mesés hajkoronákon túl, bizony ilyen célt szolgáltak a modellek maszkszerű sminkjei, avagy a kézbe szorított műanyag revolverek is, amiket a bájos kokottok hol egymás, hol pedig a nézőközönség felé irányoztak, mintegy játékosan megleckéztetve mindent és mindenkit, aki csak vitatni merte, merészelte volna szépségüket.

Legyező és boa

Ha hajmeresztő gondolatokból, idáig nem jutott volna ki éppen elég, nosza következzék egy újabb! – gondolhatták a divatbemutató leleményes koreográfusai. A csupanyakkendő ruhához passzított sárgás, pirosas boa, a kézben tartott apró legyező, mind-mind az abszolút nőiesség újabb kellékeként jelent meg a színen.

A tollakkal díszített, narancssárga, zöld tüllköntösöket viselő hölgyemények, épp csak kibukkanó selyem kétrészeseikben, leheletfinom pizsamáikban már egy másik, álomvilágot szimbolizáltak. A hálószoba titkokat is kifecsegni kész dámák kifutóra lépését ismételten hangos taps üdvözölte. Még mielőtt kihallgathattunk volna bárminemű szaftosabb pletykát, nagy-nagy bánatunkra a finálé is kezdetét vette, immáron örökre csacsogó szépségeinkbe fojtva a szót… Csak ahogy a gengszterfilmekben szokásos, ezúttal is a legizgalmasabb jelenetet követte the end.

Fotók a "Kötetlen nyakkendők" Orosz Réka és Marsi László bemutatójáról, XXII. Stella Divatfórum - Budapesti Kongresszusi Központ, 2007-02-24


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-01


ALMAF