Naomi Campbell, topmodell

A hónap hihetetlenül izgalmasan telt - olvasom a kezdő sorokat Naomi Campbell, topmodell hivatalos honlapján.


Az ezerarcú fekete félistennő

’A hónap hihetetlenül izgalmasan telt’ - olvasom a kezdő sorokat Naomi Campbell, topmodell hivatalos honlapján. Hihetetlenül izgalmas?! Nahát! Talán csak nem egy újabb fizikai bántalmazást eredményező botrány az asszisztensével? Bár ez nem annyira izgalmasnak, mint inkább szokásosnak volna nevezhető a hisztériáiról elhíresült, párductestű topmodell életében. Ezúttal azonban másról van szó: Naomi kisasszony idén májusban nemes célokért kűzdött. A Life Ball (a legnagyobb európai AIDS alapítvány) követeként Bécsben járt, ahol sikerült elérnie, hogy 2006-ban a szövetség több, mint 1 millió eurós támogatást kap, ami páratlan az egyesület eddigi történetében. Ennek az összegneka segítségével nagy mértékben gyorsítható a HIV fertőzöttek gyógyulása. De a május izgalmaihoz az a három napos születésnapi party is hozzájárult, amelyet a topmodell Dubai-ban, legjobb barátai és családtagjai körében tartott. Naomi saját bevallása szerint a buli állati banzáj volt, isteni kajákat szervíroztak, tűzijátékot is rendeztek és a résztvevők áttáncolták az egész éjszakát.Naomi CambellA topmodell kikapcsolódásként részt vett az Év GLAMOUR Nője díjkiosztón, Londonban, amelyen közeli barátjával, Alexander McQueen divattervezővel történt megjelenését a ’Kiváló Közreműködő’ címmel jutalmazták. És a hónap még mindig nem ért véget..

Levezetésként végigpózolt két New York-i címlapfotózást. Egyet Stephen Klein-nak, a W amerikai magazin divatfotósának, akit Naomi rendkívül tehetségesnek tart, a másikat pedig Mario Sorrenti-nek, az olasz Vogue divatmagazin fotósának.

És térjünk vissza még egy kicsit Európába, közelebbről Firenzébe, ahol egy Roberto Cavalli férfi divatbemutatóra is ellátogatott, eleget téve Cavalli-ék meghívásának. ’Fantasztikus város Firenze, és leírhatatlanul jó volt a show. Imádom Olaszországot.’ - áradozott Naomi.

Ilyen tehát a topmodell egy átlagos hónapja. De nem volt ez mindig így. Lássuk, hogyan kezdte Naomi Campbell álomszerű modellkarrierjét!

  A mesébe illő kezdetek

Az 1970 május 22-én született Naomit tizenöt évesen, Londonban, a Covent Garden környékén fedezték fel, és hamarosan el is készült az első címlapfotója az angol Elle magazin számára. Ami egy modellnek általában évek kemény munkájába kerül, az párductestű Naomi-nak csaknem az ölébe pottyant. Ezt nyilván ő is jól tudta, hiszen édesanyja szintén a modell szakmában dolgozott.

Ezek után nem is csoda, hogy éppen Naomi lett az első fekete modell, aki az amerikai Time magazin, valamint a francia és a brit Vogue divatmagazinok címlapján szerepelt.

Talán a hirtelen jött siker az oka, hogy Naomi Cambell a divatvilág rémévé vált. A fotózásokról időnként két napot (!) is késik, de ha megérkezik végre, abban sincs köszönet. Hisztérikus rohamaira szedett már tablettákat is, de a leginkább bevált gyógyírnak a box-aerobic bizonyult. Labilis kedélye miatt drogügyeiről is hírek keringenek, ami már csak azért sem hihetetlen, mert Kate Moss topmodellel - aki már többször próbálkozott drogelvonóval - gyakran lóg együtt.

  A topmodell

Naomi CambellDe minősíthetelne viselkedése ellenére is a világ legjobb fotósai esedeznek a kegyeiért: Patrick DeMarchelier, Steven Meisel, Richard Avedon, Herb Ritts, Ellen von Unwerth, Mario Testino és Peter Lindbergh fényképezte Cambell kisasszony atletikus alakját.

Húsz éves pályafutása alatt a legnagyobb divattervezők kreációiban vonult a kifutókon, vagy pózolt a kamerák előtt. Versace, Dolce&Gabbana és Ralph Lauren kollekcióiban renszdszeresen feszít. A H&M fehérneműit is népszerűsítette és olyan kolléganők után, mint Kate Moss vagy Gisele Bündchen, most a Louis Vuitton kampányban is részt vesz majd. Jelenleg a londoni székhelyű (Parker Street 40-42) Premier Model Management modelljeként lehet szerződést kötni vele.

  Naomi alkotó szelleme

Milla Jovovich-hoz hasonlóan a filmvilágba is belecsöppent: olyan nagy nevekkel dolgozhatott együtt, mint Michelangelo Antonioni, Steve DiMarco, vagy Spike Lee. Első mozija a ’91-es a ’Hideg, mint a jég volt’, és bár azóta már tucatnyi moziban feltűnt, olyan átütő színészi alakítással nem büszkélkedhet, mint amilyenekkel a szintén topmodell Milla. Viszont számos popsztár - köztük Michael Jackson, George Michael és Madonna - videoklipjében tűnt már fel a fekete szépség.

Az írással is megpróbálkozott: 1997-ben jelent meg önéletrajzi ihletésű bestsellere, a ’Swan’ (= Hattyú). A divatvilágról szóló regényt egy Naomi című fotókönyv egészítette ki, melyet barátai, a szintén topmodell Iman és Quincy Jones, zenész ajánlottak az olvasók figyelmébe.

  Aki a nevéből él   Naomi CambellNaomi sokszínű személyiségét nem csak az alkotásban, de az üzleti életben is kamatoztatja: három topmodell kolléganőjével - Claudia Schiffer-rel, Christy Turlington-nal, Elle McPherson-nal - megalapították a Fashion Café hálózatot. A kávéházlánc ma már a világ számos pontján jelen van, hogy a divatvilág szereplői és a trendkövetők számára gyűlekezőhely legyen. Többségük divatbemutatók helyszínéül is szolgál. A ’90-es évek végén nyílt, első magyar Fashion Café az Andrássy úton ma már más néven fut, de az egyik fővárosi plázában egy ideje működik egy vendéglátóipari egység azonos név alatt.

Egy valamirevaló topmodell ma már nem lehet meg saját neve alatt futó parüm nélkül. Naomi azonban az elsők között volt ezen a fronton, Cindy Crowford, a valaha volt legtopabb topmodellel együtt. A ’Naomi Campbell’, a ’Naomi Mistery’, és a ’Naomagic’ fantázianevű parfümjei Magyarországon is kaphatók.

  Karitatív Cambell   Naomi CambellCambell kisasszony nem csak a maga javára váltja pénzre a népszerűségét, hanem felelősségteljesen használja a tényt, hogy a világ minden pontján ismerik az arcát és a nevét. A fekete gyöngyszem lelkes aktivistája számtalan karitatív egyesületnek. Köztük Nelson Mandela gyermekalapítványának, Fidel Castro kubai gyermekalapítványának, sőt, az UNESCO-hoz is csatlakozott a dalai Lámával együtt, akivel óvodákat hoztak létre világszerte szegény gyermekeknek számára. 1996-ban Naomi volt az arca az első ’Divat a Mellrák Ellen’ kampánynak.

A legendásan hisztérikus modellnek annyi arca van, ahányat ő akar, és egyik értékesebb, mint a másik.

Naomi Campbell filmográfia

Hideg, mint a jég (1991)
Éjszaka sosem találkozunk (1993)
Ready to wear (1994)
Unzipped (1995)
Miami Rapszódia (1995)
Wong Foo, kösz mindent Julie Newmar (1995)
Kifutó (Catwalk) (1996)
Lány 6 (1996)
Magány inváziója (1996)
Ég Hollywood, ég! (1997)
Beautopia (1998)
Szerelem rabja (1999)
Ali G a házban (2002)
Zsíros cafkák (2004)   Szilva&Via   Fotók Naomi Campbell, topmodellről
Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2006-08-17


ALMAF