Vidal Sassoon, mesterfodrász

Vidal Sassoon, mesterfodrász rengeteg követőt talált magának világszerte, így hazánkban is.


Vidal SassoonFodrászok fodrásza

Vidal Sassoon, mesterfodrász rengeteg követőt talált magának világszerte, így hazánkban is. Szabados Iréne és Hajas László magyar mesterfodrászok is ’rajongói’ közé tartoznak. Iréne egy a HazaiDivat.hu portálnak adott interjúban egyenesen ’isten’-nek aposztrofálta a mestert. És nem is ok nélkül, merthogy ő az azóta szállóigévé vált Wash and go!, azaz Mosd, és menj! fodrászati filozófia - és persze a sassoon frizura - atyja, aki egyetlen nyisszantással forradalmasította a világ hajviseletét.Az hajsöprögető fiú

Sasson 1928-ban, Londonban látta meg a napvilágot egy szolid és szegény zsidó család gyermekeként. Gyermekkorából hat évet egy londoni zsidó árvaházban töltött, mert miután görög nemzetiségű édesapja elhagyta családját, édesanyja ezt találta a legjobb megoldásnak. Bár a törés után anyja újra megházasodott, Sasson-ban többé már nem alakult ki a boldog családmodell-tudat.

 

Sasson-t mindaddig nem érdekelte a fodrászat, amíg anyja nem javasolta a 14 éves Vidal-nak, hogy vállaljon el egy hajsöprögető állást egy fodrászatban. A pénzkeresés fontosabb volt, mint a továbbtanulás, ezért a kamasz Vidal otthagyta a középiskolát, és elvállalta a munkát.

 

Egy bizonyos Aka Raymond Bessone hajfodrász-szalonjába került, aki az ’50-es évek egyik legünnepeltebb hajfodrásza volt.

Sassoon1963 - a frizuraforradalom éve

Legközelebb 35 évesen találkozunk az akkor már neves fodrász Sassoon-nal. Hogy hogyan lett a hajsöprögető kamaszból világklasszis fodrászmester? Ezt homály fedi...

Annyi azonban bizonyos, hogy a mester 1963-ban alkotta meg a nevéhez köthető ’bob’, vagy más néven sassoon frizurát, amely azóta is alapforma. A szögletesen vágott, félhosszú haj lényege az egyszerű vágás, a hordhatóság, a könnyen kezelhetőség és a lakkmentes, természetes fény.

SassoonSasson még ugyanebben az évben megnyitotta első szalonját, ahol akkoriban a kor legtrendibb frizurái készültek. Ekkoriban fogalmazta meg a mára reklámszlogenné vált hajfilozófiáját: ’Mosd és hordd!’. (Gondolj csak a ’Megmosom a hajam és már indulok is!’ reklámzáró mondatra, vagy annak angol eredetijére, a ’Vidal Sassoon Wash and Go’-ra.)

Sassoon másik elhíresült mondata így hangzik: ’A frizurakészítés legfontosabb eleme a vágás, ami maga a dizájn.’ Vidal máig tartó, hihetetlen népszerűsége valószínűleg éppen abban áll, hogy a lényeget fogalmazta meg: jó vágás nélkül nincs jó frizura. Ha ugyanis nem elég jók az alapok, akkor a kucsaft fejére került mű legfejebb az első mosásig tart, otthon sohasem lesz elővarázsolható. Ha azonban precíz és átgondolt a vágás, akkor mosás után is helyükre kerülnek a hajszálak, tökéletes frizárává állva össze.

 

Vidal Sassoon intézménnyé válik

A Procter and Gamble cég a ’80-as évek elején megkereste az akkor már neves Sassoon-t, és hamarosan partnerségre is léptek. A hajápoló szereket gyártó és forgalmazó cégnek köszönhetően a Vidal Sasson samponok és kondicionálók világszerte ismertek lettek.

Mia Farrow Sassoon frizurábanVidal Sassoon több, mint fodrász, és ezt ő is tudja. 1982-ben létrehozta a Vidal Sasson International Center-t, egy intézményt az antiszemitizmus ellen. Hogy miért épp ez a téma foglalkoztatja a mestert? Valószínűleg zsidó származása és az árvaházban átélt diszkrimináció az ok. A nemzetközi központ módszere, hogy a zsidó - nem zsidó kapcsolatokat vizsgálja, főleg a krízishelyzetek területén.

A hajmágus népszerűségét a filmiparban is kamatoztatta, nem is akárhogyan: potom 5.000 dollárt fizettek neki, hogy Mia Farrow haját elkészítse a ’Rosemary gyermeke’ című amerikai moziban.

1984-ben a Los Angeles-i Olimpia hivatalos fodrásza Vidal Sasson volt.

 

Alternative Hair Show

Vidal Sasson ma is aktív résztvevője a fodrászvilágnak, már amennyire ezt kora még engedi. Az 1980-as évek elején a szintén világhírű Tony Rizzo mesterfodrász elvesztette leukémiás kisfiát. Azóta évről-évre megrendezi az Alternative Hair Show (Alternatív Haj-show) gálát, melyre fodrászként meghívást kapni a szakma csúcsa, és amelynek Sassoon mester állandó díszvendége. Ha a mester személyesen nem is, de a Vidal Sassoon csapat mindig képviseli magát.

Nem volt ez másként 2000-ben sem, amikor Hajas László mesterfodrász előszőr, első kelet-európai meghívottként állított színpadra négy vágott hajú, és négy épített hajú modellt. A Royal Albert Hall-ban 3500 fős közönség előtt a Sassoon csapat tizennyolcadik fellépőként zárta a nemzetközi show-t. Azóta Hajas László már többször eleget tett Tony Rizzo meghívásásának, 2006-ben pedig maga a mester fogott kezet a mi mesterünkkel, és beszédében külön megdícsérte a magyar csapataot. Hajas Laci könnyek közt nyilatkozott erről az Albert Hall színpada előtt...

 

Vidal SassoonViharos magánélet

Aki szerencsés a kártyában, szerencsétlen a szerelemben - tartja a mondás. Sassoon fényes sikerű életpályát tudhat maga mögött, de magánéletében kudarcot kudarcra halmozott.

1986-ban feleségül vette Beverly Adams színésznőt, de házasságuk válással végződött. Második feleségét, Ronnie-t a Procter and Gamble cég egyik alkalmazottjaként ismerte meg.

Egyetlen leánygyermeke, a ’68-ban született Catya, aki évekig modellként kereste a kenyerét, 2002-ben Ecstasy túladagolásban meghalt. Fiai viszont éppolyan szerencsés csillagzat alatt élnek, mint ő maga: egyikük, Oley Sassone a Xena című amerikai sorozat rendezője, másik fia, Elan Sassone pedig ugyancsak az amerikai filmiparban tevékenykedik producerként.

Peggy Moffitt ex-szupermodell szerint ’Vidal az a hajnak, ami Picasso a festészetnek.’ Kell-e ennél nagyobb elismerés?

 

Szilva&Via


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2006-07-28


ALMAF