Christian Dior, divattervező (1905-1957)

A világháború utáni takarékos évek végére egyetlen bemutatóval tett pontot, visszahozva a nők ruhatárába a sikket, az életörömöt.


Christian DiorA nőies letigenls forradalmra

A vilghbor utni takarkos vek vgre egyetlen bemutatval tett pontot, visszahozva a nők ruhatrba a sikket, az letrmt. A Dior mrka, mely olyan nagy neveknek ksznhetően, mint Yves Saint-Laurent s John Galliano, ma is a top 10 divatdikttor kztt van, azta is a klasszikusan nőies elegancia megtestestője. Christian Dior politikai plyrl trt t a divatiparba, de előfordulhat, hogy sosem lett volna akkora hatssal az emberek letre diplomataknt, mint a New Look stlus megalkotjaknt.gretes kezdet

Franciaorszg szak-nyugati partvidkn egy tengerparti kisvrosban, Granville-ben ltta meg a napvilgot 1905. janur 21-n. Gazdag szlei elvrsainak megfelelően eredetileg diplomatnak kszlt, ezrt politikai tanulmnyokat folytatott, de legbell a művszetek vonzottk. Egy francia napilap divatoldaln, a Le Figaroban divatrajzokat publikt olyan sikeresen, hogy a kor hres francia tervezői - tbbek kzt Nina Ricci - vsroltak is rajzaibl.

42 ves, amikor a szerencse is tehetsge mell szegődik egy textilmgns szemlyben: Marcel Boussac gy dnt, finanszrozza Dior szmra egy sajt divathz ltrehozst. 1946-ban nylik meg az első - s ma is műkdő - Dior-hz az Avenue Montaigne-on. Dior krsre az plet szrke-fehr homlokzattal fogadta a vendgeket, ez a sznkombinci aztn vdjegyv is vlt.

Forradalmi divatbemutat

Christian Dior A msodik vilghbor nem kedvezett a divatiparnak, ahogy a hbor utni első vek sem. A szabszat gy tett, mintha kivgtak volna egy snittet a divattrtnet kpzeletbeli filmjből, s ott folytatta, ahol a vilggs előtt abbahagyta. Dior azonban msknt gondolta. 1947. februr 12-n Prizsban adott revell erejű divatbemutatt, melyen felvonultatta a maga tervezte s kivitelezte virgkehely kollekcijt, a Ligne Corolle-t.

Hogy mirt hatottak sokkszerűen Dior hossz, bő szoknyi, hangslyos derek kosztmjei s szűk felsőrszei, ahhoz bele kell kpzelnnk magunkat a hbor veibe. 1940-ben olyan takarkossgi intzkedseket vezettek be, mellyek tbbek kzt megszabtk, hny mter anyagbl kszlhetenk a ruhadarabok. Egy kabtot ngy mter textilből kellett kihozni, a tiltott harangszoknya helyett az egyenes vonal volt a ktelező. Ht v elg volt ahhoz, hogy a szeblyok mr ne legyenek rvnyben, de ahhoz nem, hogy az asszonyok fejben is megvltozzon a ruhatrukhoz val viszony.

A New Look diadala

Aztn mgis győztt a nőkben a sikkre val vgy, s a Harper’s Bazaar divatmagazin gy rt a botrnyos bemutatrl: 'Hsz mter kerletű, libbenő szoknyk, sejtelmesen rnykol kalapok – minez maga a megtesteslt nőiessg, elegye a bohmsgnak s az elegancinak. Akrcsak Prizs!' Christian Dior gy kommentlta az ltala alkotott s a magazinok divatszerkesztői ltal New Look-ra keresztelt stlus sikert: 'Elg őszintnek lenni, mert ennek hatsra gyis maguktl kitrnek a valdi forradalmak.'

s tnyleg, az let minden hall utn utat tr magnak, ezt rtette meg Dior is, amikor ruhival letrmet, bjt hozott a gyszos htkznapokba a nőiessget kiemelő, gazdag textrj ruhival. Radsul az haute couture-t is egy lpcsővel lejjebb segtette, hogy a korbbinl szlesebb kznsg szmra legyen elrhető. Azt is tudta, hogy a legszebb ruha sem ltztet kiegsztők nlkl, ezrt kalapokat, tskkat, kesztyűket, sőt, kszereket is tervezett hveinek.

Mindssze 52 vesen, 1957-ben halt meg.

A Dior divathz azta is a tz vezető kztt diktlja a trendet olyan, azta sajt nevkn is hress vlt tervezők vnjnak ksznhetően, mint Yves Saint-Laurent s a '97 ta a Diornak tervező John Galliano.

Fotk Christian Dior, divattervezőről s Dior ruhkrl

Mindent Christian Dior, divattervezőről a HazaiDivat.hu portlon


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2008-05-01


ALMAF