Körinterjú a Divatolimpia 2006 döntőseivel

A 3. Divatolimpia döntőjén (2006. október 5.) a Budapesti Divatiskola (BDI) frissen végzett hallgatói közül nyolcan vettek részt.


Iványi KrisztinaBorvirág formációDivatolimpia 2006 inverz

A 3. Divatolimpia döntőjén (2006. október 5.) a Budapesti Divatiskola (BDI) frissen végzett hallgatói közül nyolcan vettek részt. Záróvizsgájuk témája - a Divatolimpia 2006 haute couture kategórájához hasonlóan - az etnika volt, így ruháik készen álltak az újabb bevetésre. A  divattervezői pálya elején álló lányokat-fiúkat arról kérdeztem, milyen elképzelésekkel vágtak neki a legnagyobb pénzdíjazású, országos diavttervezőversenynek, és mit tapasztaltak a rendezvény során.



Beszélgetőtársaim és inspirációs témáik

Gellért Virág - India, rabar népcsoport
Iványi Kriszta - Pápua-Új Guinea, Ausztrália
Kollár Bori - Peru
Kőfalvi Dániel - Marokkó
Somogyi Zsuzska - Spanyolország
Varga Gyöngyi - a maya indiánok

Kőfalvi DánielMilyen elképzelésekkel vágtak neki a versenynek a fiatal divattervezők?

Mindannyian megegyeztek abban, hogy mivel kevés lehetőségük nyílik a bemutatkozásra, minden kínálkozó alkalmat meg kell ragadniuk. Kezdő tervezőkként nagyon fontos számukra, hogy megismertessék magukat és hogy szakmai kapcsolatokra tegyenek szert. Néhányan eljátszottak a gondolattal, hogy esetleg egy díjacskát is meg lehetne csípni..., de ha nem, akkor is jól jön a divatolimpiai döntősség a referenciaanyagban.

Varga Gyöngyi szerint egyáltalán nem kellene díjakat adni, mert ez megosztja a tervezőket, elég lenne csupán a bemutatkozás lehetősége is. Kőfalvi Dániel szerint pedig az is cél, hogy a közönség minél gyakrabban találkozzon fiatalos, lendületes ruhákkal, mivel a hazai öltözködéskultúrán még lenne mit javítani.

Milyennek találták a szervezést?

Hát, van egy-két javítandó... Legfőképp az időben informálás, mert akadt, aki ennek hiányában csúszott le a kollekcófotózásról. Azt is fájlalják a döntősök, hogy a Divatolimpia 2006 katalógusába nem egységes fotók kerültek és a versenyzők elérhetősége sem szerepel benne.

Varga GyöngyiA bemutatón nem volt koreográfus, vagy egy főszervező, aki összefogta volna a modelleket, a tervezőket, ami kapkodást eredményezett a színfalak mögött.

De a nézőtéren is tapasztaltak hiányosságokat a divattervezőverseny résztvevői: úgy látták, hogy a divatszakma és a sajtó képviselői, valamint a VIP meghívottak igen kis számban voltak jelen. Ezért merült fel bennük a kérdés: kinek is szólt egyáltalán ez a bemutató?

A meghívott vendégek előtt zajló döntő után a nagyközönséget várták a döntősök kollekcióinak divatbemutatójával. Ez sem ment zökkenőmentesen. A jegyekkel volt némi malőr: a nézők egy része kifizette a belépőt, másik részük pedig csak úgy besétált. A BDI-s döntősök úgy kerülnék el ezt a kellemetlenséget, hogy ingyenessé tennék a bemutatót, ami által, szerintük, megnőne az érdeklődés is. Igaz, hogy a legtöbb divatbemutató zártkörű, de a Divatolimpiának pont az volna a célja - érveltek-, hogy minél több emberrel megismertesse az új divattervezőket, a fiatal tehetségeket.

Jövőbeni tervek?

Varga Gyöngyi kis szalonjában dolgozik, ahol saját vendégköre számára valósítja meg terveit. Szeretne a továbbiakban is résztvenni minél több bemutatón, tervei szerint novemberben a Fashion Week Hungary 2006 Ősz/Tél rendezvényen mutatkozik be újra.

Somogyi ZsuzskaKőfalvi Dani jelenleg egy másik divatiskolába jár, és szeretne még sokat tanulni a szakmáról, esetleg külföldön is.

Így van ezzel Somogyi Zsuzska is, aki Győrben él és marketinget tanul, ami a divatszakmában is fontos az érvényesüléshez. Szabadidejében persze tervez és mindenképpen a divattal szeretne foglalkozni.

Gellért Virág és Kollár Bori a BDI-ben alakították meg a Borvirág formációt és már résztvettek több divatbemutatón és performanszon is. Szeretnének minél több kollekciót tervezni - itthon és külföldön - elsősorban kereskedelmi célra, és aztán persze létrehozni egy saját márkát, megnyitni a saját üzletüket. Bori jelenleg is tanul, Virág kislányával van otthon, de ez persze nem akadálya a kreatív munkának.

Iványi Kriszta szintén fiatal anyuka és tele van tervekkel - többek közt egy saját üzletről álmodik. De addig is értékesíti saját tervezésű ruháit és bemutatókat stylingol. Legközelebb a budapesti Szociál Klubban (Inside épületcsoport) mutatkozik be stylistként, ahol két üzlet kollekcióját vonultatják fel egy este (október 21. 21 óra) folyamán. A későbbiekben persze a saját megvalósult terveit is szeretné kifutóra vinni, jövőjét ő is pörgősre tervezi.   Fotó: Földi Klára   További cikkek a témában:

Mi az a Magyar Divat Szövetség?

Új divatolimpikonokat avattak

Pályázz!


Írta: Földi Klára , Dátum: 2006-10-21






ALMAF