Az International Fashion Show vezető külföldi tervezőinek sajtótájékoztatóján jártunk

A New York Palotában rendezett esemény a Franciaországból érkező Nicolas Le Cauchoisnak, és Louis de Gamának adott lehetőséget a bemutatkozásra.


International Fashion ShowJelenlétükkel támogatják a fiatalokat!

 

A New York Palotában rendezett esemény a Franciaországból érkező Nicolas Le Cauchoisnak, és az afrikai születésű, de Angliában diplomázott és máig ott tevékenykedő Louis de Gamának adott lehetőséget a bemutatkozásra. A külföldi designerek először járnak Magyarországon, kreatív kollekciójukat az International Fashion Show kifutóján vonultatják majd fel, a gyönyörködtetés mellett azzal a nem titkolt szándékkal, hogy inspirálják a honi fiatal tervezőket. Persze – mint mondták - nem bánják azt sem, ha a fizika törvényei szerint a divatbemutatók özönében ők maguk is megihletődnek.



Tiszteletkörök

Gaál ZoltánMiután Gaál Zoltán programigazgató köszöntőjében melegen üdvözölte, mind a helyszínen megjelent sajtósokat, mind a divattervezőket, jobbnak találta mindjárt tovább is adni a mikrofont a háromnapos divatrendezvény főszereplőinek. Elsőként a csak tegnap hazánkba érkező stílusos francia, mások szerint csak showman, Nicolas Le Cauchois ragadta magához a szót.

„A nemzetközi sajtó és piac miatt fontos ez a divatesemény” – állapította meg az International Fashion Show-ról, hozzátéve: „ők már befutottak, de a fiatal kezdőket épp olyan fontos támogatni.”. Az úriember szeretné, ha a New York-i, milánói, londoni divathetekhez hasonló produkció születne a hosszú hétvége alatt, amire minden esély megvan, hisz ahogy szép magyar tolmácsolásban hallottuk, látványos szcenikai eseményekkel kísért divatbemutatókban lehet része annak, aki ezen a hétvégén felkeresi a Show-Room Rendezvényházat.

A high fashion trendet képviselő Louis de Gama is a fiatalságban bízik, szeretne ihletet adni a honi kezdő tervezőknek. Ha valaki, ő már csak tudja, milyen nehéz a divatszakmában érvényesülni, annak idején segítség nélkül kezdte pályáját és saját bevallása szerint, sok hibát el is követett az úton. Az afrikai születésű, portugál és brazil származású úriember Angliában él és dolgozik, heti szinten tanítja a divatot, a csillogás helyett elsősorban annak nehézségére és összetettségére irányítva a szakma leendő képviselőinek figyelmét.

Louis érdeklődési köre rendkívül szerteágazó, kollekcióit emberek és könyvek inspirálják, de legfőképpen az, amit a mindennapi életben tapasztal. Nem merev szabályokhoz ragaszkodik, hagyja, hogy a téma hasson rá.

Gaultier, Lacroix, Yves Saint Laurent "árnyékában"

Nicola De Cauchois Nicolas Le Cauchois öt éves korában határozta el, hogy divattervező lesz, egy Yves Saint Laurent divatbemutatót látott a tévében, mely meghatározta későbbi pályáját. Első divatbemutatója 1991-ben volt, ekkor mutatkozott be Jean Paul Gaultier oldalán. Autodidakta módon, magát képezve fejlődött, egyedül a varrást tanulta, a tervezést nem. „Az ízlés vagy bennünk van, vagy nincs!” – jegyezte meg félig komolyan, félig tréfásan a sajtótájékoztatón.

Nicolast nemcsak a tervezés érdekli, saját virágüzlete is van, egy formás csokor elkészítése épp oly kihívást jelent számára, mint egy adott stílust tükröző kollekció kivitelezése. 15 évesen kezdett krokikat rajzolni, melyeket el is küldött a nagy mesternek, Yves Saint Laurent azonban szó nélkül hagyta őket. Nem úgy, mint Christian Lacroix, aki „szabad elektronnak” aposztrofálta a művészpalántát, buzdítva, hogy őrizze meg továbbra is önállóságát. A két tervező azóta is levelezésben áll egymással.

Nicolas Le Cauchois párizsi divatbemutatókon évről-évre részt vesz, a Hermésnél nagyon diszkréten bár, de jelen vannak ruhái, büszke rá, hogy két egyforma darabot sose tervez. Érdekes módon vevőkörének csak kis hányadát adja a francia lakosság, több a nemzetközi megrendelője.

Akár csak Louis de Gama ő is a hangulatok fogja, divatbemutatói egy-egy történet köré épülnek, operához hasonlóak. A témák évről-évre változnak ugyan, tavaly a tengerpart volt, előtte az élet rózsaszínben, a ruhák mindig kivételesek és mindennapiak egyszerre. Nicolast most épp az ördög ihlette meg, no nem a sánta, kénkőbűzös, csak amolyan Marilyn Mansonba oltott. Hazánkban bemutatásra kerülő kollekciójában az ötvenes évek vampjának és magának a rocksztárnak a keveredését dolgozta fel.

Éljenek a fiatalok!

Louis De Gama A tervezők a HazaiDivat.hu kérdésére válaszolva elárulták, amennyiben idejük engedi, szeretnék megnézni a magyar tervezők bemutatóit is. Nicolas Le Cauchois hozzátette, jelenlétükkel mindenképp támogatják a fiatalokat. Louis de Gama pedig, hogy kíváncsian várja, hogy lássa a show-t, hiszen ez is a kulturális utazás része. Nem mellesleg reméli azt is, ihletet kap a fiataloktól.

Nicolas Le Cauchois

A francia újhullám vezető divattervezője, először mutatja be kollekcióját Magyarországon, az International Fashion Show keretében. 2007.10.28.-án, vasárnap, 21:00-tól láthatja majd a magyar közönség, miért is rajonganak a tervező munkáiért a hölgyek Tokióban, New Yorkban és természetesen Párizsban. A tervezőt Budapestre, az International Fashion Show-ra elkísérte elbűvölő felesége és múzsája, Helene Le Cauchois is.

Louis de Gama

Angol vezető divattervező. Diplomáját a Westminsteri Egyetemen szerezte meg Londonban, ahol olyan tehetségektől tanult, mint: Salvatore, Tristan Webber. Első divatbemutatója 2000-ben, a London Fashion Weeken volt, ami óriási sikert aratott. Magyarországon most először mutatja be kollekcióját az International Fashion Show keretében. A közönség 2007.10.27.-én, szombaton, 21:00-tól tekintheti meg az angol tervező kollekcióját.

Mindent az International Fashion Show-ról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-27






ALMAF