Fáczányi Ildikó divatbemutatójának backstage (március 28.)

Fáczányi Ildikó, divattervező minden íratlan szabályt felrúgott.


A természet(esség) nagy Úr!

Fáczányi IldikóFáczányi Ildikó, divattervező minden íratlan szabályt felrúgott. Ezúttal nemcsak a Facile divatbemutatójának helyszíne bizonyult szokatlannak, a rendhagyóan merész modellválasztáson túl, a színfalak mögötti világ is kilépett, kivándorolt az előtérbe. Az öltözőt ugyan "ezüstfüggöny" takarta a kíváncsi tekintetek elől - leggyakrabban építkezéseknél találkozhatunk hasonlóval -, a szépítők csapata, sminkes és fodrász nyílt terepen, a nagyérdemű szeme láttára készítette becses sminkjeit, frizuráit.



A fejünk fölött lévő hangfal madarak csivitelését visszhangozza, akárha nem is a szépség birodalmába, a természet lágy ölén tennénk kirándulást. A sarokba állított asztalka előtt már csak néhányan várakoznak, Hulinay Gabriella mesterkozmetikus, sminkmester lassan végez természetességet hangsúlyozó make-upjaival. Az általában étkezésre használt berendezési tárgy lapján egyelőre szépítőszerek tucatjai hevernek, ám a minden arcot tökéletessé varázsoló remekek elkészültével, a festéktől színes ecsetek és púderpamacsok játszi gyorsasággal vándorolnak a sminktáskába. Hulinay Gabriellának segítsége is van, hat-hét éves forma, tündöklő szépségű kislány segít neki a pakolásban, indulnának, amikor közbelépünk.

MZ: Hogy lehet ennyi féle, ennyi típusú hölgyet kisminkelni?
Hulinay Gabriella: Körülbelül nyolc vagy tíz kislányt festettem ki, akik jobbára 9-13 éves kor közöttiek, és hát, ahogy illik, hamvasak, gyönyörűek. Tulajdonképpen a természetes vonásaikat erősítettem és nem is akartam őket megváltoztatni. Csak azért sminkletem ki őket, hogy amikor kivonulnak a színpadra, a saját szépségük még erőteljesebben érvényesüljön. Aztán a divatbemutatón fellép még egy pár hölgy, akik nagyjából 18-20 évesek, természetesen őket a mai divatnak megfelelően sminkeltem, a szem körsatíros, a szájon világos szájfény csillog. Aztán volt egy pár intenzívebb sminkem, ami már a későbbi korosztálynak készült. A mai divatnak megfelelően náluk selyemporok szikráznak a szemen. A szájakat kimondottan csak az érettebb hölgyeknél hangsúlyoztam, többnyire szájfénnyel, természetesen, ahogy az most trendi, szájkontúr nélkül.

MZ: Mennyire kapott szabad kezet az alkotásban?
HG: Én a bőrhöz és a testszínhez, valamint az egyéniséghez sminkeltem, nem a ruhákhoz. Előre megbeszéltük Ildikóval, hogy színesek lesznek a ruhák, ezekhez természetesen, csakhogy egyensúlyban legyenek a sminkkel, nem festettem színes szemeket, tehát bár teljesen szabad kezet kaptam az alkotásnál, törekedtem arra, hogy ily módon kiegészítsem a ruhákat.

Lépéssel odébb a szépség erdejében...

Elhagyva Hulinay Gabriella birodalmát Mencsik Zsolt fodrászhoz léptem közelebb, akinek keze alatt még azidő tájt is trendi, tupíros lófarkak, vadóc, lobogó sörények születtek. Az úriember hajremekei elkészítésénél nemcsak a fésűt, a hajlakkot sem kímélte. Bár az est folyamán fellépő modellek közül ekkora már mindenki tökéletes sminkben pompázott, egy utolsó frizuraigazítás még ráfért a társaság java részére. Ugyan Mencsik Zsoltnak nyilatkozatra már nem futotta hajregeneráló munkálatai közben, becsületére legyen mondva, készséggel állta a kis-nagy manökenek ostromát.

Néhány perc leforgása alatt aztán modelljeivel együtt őt is beszippantotta a folyosóra emlékeztető, ruhákkal zsúfolt, parányi öltöző, a "terülj, terülj" sminkasztalkát, mintha szintén a föld nyelte volna el. Kisvártava a közönség soraiban támadt lázas feszengés is elült, a sámándobok elzengték utolsó taktusaikat, csodáknak csodája, kezdetét vette a divatbemutató.

Képek Fáczányi Ildikó Facile 2007 Tavasz/Nyári divatbemutatójáról - Kortárs Építészeti Galéria, 2007-03-28


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-10






ALMAF