Nagy Lajossal, a Fashion World Offline 2007 magyarországi producerével beszélgettünk

Divatportálunk a Fashion World Offline 2007 nemzetközi divattervezőverseny magyarországi produceréhez, Nagy Lajoshoz fordult, hogy a felmerült vitás kérdésekre szakszerű válaszokat kapjon.


Tiszta vizet a pohárba!

Fashion World Offline 2007 nemzetközi divattervezőversenyDivatportálunk a Fashion World Offline 2007 nemzetközi divattervezőverseny magyarországi produceréhez, Nagy Lajoshoz fordult, hogy a felmerült vitás kérdésekre szakszerű válaszokat kapjon. A problémák orvoslásán túl szó esett az előkészületek jelen állásáról, a zsűritagok kilétéről is. Bár a verseny lebonyolítása valóban változott, lévén a Fashion World Offline rendezvény hivatalosan kapcsolódott az Európa Unió kulturális fővárosának programjaihoz, aggodalomra semmi ok, hazai és tokiói döntő is lesz.Pozitív fejlemények

MZ: Milyen módosulásokat eredményez a verseny lebonyolításában, hogy a Fashion World Offline hivatalosan is kapcsolódik az Európai Unió kulturális fővárosának programjaihoz?
Nagy Lajos: Jelentős, de pozitív módosulásokat jelent, egyrészt nagyobb támogatást és még több lehetőséget. Konkrétan, abból kifolyólag, hogy ugye Pécs egy kiemelt kulturális eseménysorozat fővárosa lesz 2010-ben, már 2008-tól olyan programokat kínál, ami számunkra és a kultúrát szeretőknek is fontos lehet, rendkívül igényes, sokoldalú programok közül válogathatnak majd az érdeklődök, ezek egyike lesz a divattervezőknek eme nemes vetélkedése is. Ez a csatlakozás az, ami hátráltatta, nehezítette az eddigi szervezést, mivel korábban, a nyári időszak miatt a csatlakozásról szóló tárgyalásokat nem tudtuk lefolytatni, így erről csak mostanra tudunk bármit is felkészülten állítani. A döntő átkerül a következő év elejére, hogy mikor és hol lesz, napra és órára pontosan, ez majd a sajtónapon fog kiderülni. (A sajtónap várhatóan 2007. november 5. és 12. között lesz – a szerk.). Úgy tervezzük, hogy ott már bemutatjuk a nevezett és elkészült kollekciók egyes darabjait is. Nem olyan egyszerű ez a verseny, mint ahogy aztsokan esetleg kívülről gondolják. Rendkívül sok probléma merült fel menetközben, amire nem voltunk felkészülve.

Ami a szervezést illeti, Magyarország az élre tört!

MZ: Ennek fényében nemzetközi lesz-e a FWO, ahogy az eredetileg szerepelt a verseny iírásban? Lesz-e tokiói döntő?
NL: A rendezvény továbbra is ugyanazokkal a paraméterekkel zajlik. Egy picit értetlenül állok ezelőtt a probléma előtt, nem is tudom, honnét származik az az információ, hogy mondjuk elmarad, vagy nem lesz tokiói döntő. Január 12-től a nemzetközi honlapokat is meg lehet majd nézni a worldoffline.com oldalon és a beszámolókat, képanyagokat is tudjuk majd közölni.Maga az esemény csak jövőre kerül megrendezésre, mi próbáltunk előnyt szerezni, próbáltunk jobban, felkészültebben szerepelni az összes többi országnál, elsősorban ez az oka annak, hogy időben korábban kezdtük el a szervezést. Valamint az is hozzájárul, hogy máshol nem ebben a formában rendezik meg a döntőt, hanem például interneten keresztül bonyolítják, kevés országban zajlik majd ilyen nagyszabású esemény keretében, mint nálunk. Sokan a kollekciók elkészítésével kapcsolatban is az egyszerűsítettebb formát választják, persze maga a témakör, meg minden egyéb, amit kiadtunk megegyezik mindenütt, de olyan, hogy 8-10 kollekciót kötelező elkészíteni, nincs, hanem a versenyzők rajzok helyett mondjuk mindjárt csak két ruhával neveznek saját költségen. Az tehát tény, hogy ebben a tekintetben nem egységes a verseny és van ország, amelyik a helyi döntő lebonyolítását meg tudja oldani három hónap alatt, ebben a formában viszont, ahogy mi rendezzük, időigényesebb.

MZ: Menetközben felmerült problémákat említett, nevesítsük őket!
NL: Nagyon sok a nem várt körülmény, ahogy mondtam, például van olyan, akinek több mint egy millió forintos az alapköltsége, érdekes nem a lányok, hanem a fiúk között. Na most ugye 17 versenyző van, gondolhatjuk, hogy míg az egyik megoldja 150 ezer forintból, a másik több mint egy millióból, ez ad problémát és okot a fejtörésre. Elsősorban nem a költségvetés miatt, hanem, hogy valaki ezt így gondolta, így oldja meg, míg a másik egy méregdrága kollekciósort készít. Igazából talán hiányosság volt, hogy a versenykiírásban nem volt limitje ennek az anyagköltségnek, tehát szárnyalhatott a fantázia, de ez is meg fog oldódni, elkészülnek majd a ruhák. Ez inkább számunkra, a jövőre nézve lesz egy útmutatás, hogy valahogy az is szabályozva legyen.

MZ: Tehát lesz tokiói döntő!
NL: Persze, természetesen. Nem értem a félreértést, hisz a tokiói döntő eleve jövőre van kiírva, ezzel kapcsolatban jönnek majd a szervezők, december 7. és 12. között, akkor adunk majd lehetőséget akár konkrét beszélgetésre is, bár ők nem szakmabeliek, inkább rendezéssel foglalkoznak, így elsősorban arra vonatkozóan tudnak információt adni, hogy haladnak a nemzetközi döntő előkészületei. Nem is tudom, honnan került ez az információ a köztudatba, hogy pont tokiói döntő nem lesz. Ha az röppent volna fel, hogy a magyar verseny esetleg gondot okozna, vagy elmaradna, azt még talán meg is érteném. A kívülállóknak vagy akár a versenyzők közül azoknak is, akik most megálltak egy pillanatra és nem tudják, hogy mi történik, vagy hogy mikorra van lehetőségük folytatni, azokban esetleg felmerülhet, de egyéb okot nem látok arra, hogy ez ilyenformán szóba kerüljön. Annyit jelzek, hogy a mai korban már nyilván kell hogy legyen ennek egy nemzetközi honlapjának, és mint utaltam rá, lesz is, ahol a képanyag mellett olvashatóak lesznek az információk nagyon sok nyelven és nagyon sok formában. Gondolom, kérdezni is lehet majd, hogy melyik országban hogyan zajlik a verseny, ez remélem majd megnyugtatja az érdeklődőket.

Who is who a zsűriben...

MZ: Kik ülnek majd Pálffy Szilvia zsűrielnök mellett a döntnökök sorában?
NL: Egyelőre öt nevünk van. Náray Tamás rendezőnk kérésére S. Hegyi Lucia biztos, hogy szeretne résztvenni az eseményen, aztán Konsánszky Dóra is ott lesz, vele már meg is állapodtunk. Aki még igazán jegyzett tervező és Tamás kérte fel, igaz, a részvételét illetően még nem tudom a biztos választ, Zoób Katti. Igazából a versenynek ezzel a pár jegyzett tervezővel, akik közül az egyik ugye rendez, míg a többi ott ül a zsűriben, az az üzenete, hogy nem egymás ellen lesznek, hanem egymással egymásért, egy olyan ügyért, ami mindnyájuknak fontos. A további neveket még nem döntöttük el, mert szeretnénk meghívni más országokból is zsűritagokat, 50%-ban lesznek magyarok és 50%-ban külföldi meghívottak, elsősorban azért is, mert szeretnénk, ha mi delegálhatnánk a legjobb tervezőt a nemzetközi döntőbe. Tudjuk, hogy elég igényes társadalmi réteg az, amelyik a divattal foglalkozik, ezért nagyon kell figyelni mindenre. Ha az elképzeléseinket nem is tudjuk majd tökéletesen megvalósítani, azért törekszünk rá. A zsűri vonatkozásában most ez a néhány nevünk van, a többi tagot az utolsó 60 napban fogjuk felkérni. Elképzelhető olyan is, hogy menetközben valaki tud olyan neves szakembert hozni, akit most még nem tudunk megnevezni, erre is kell lehetőséget hagynunk.

Arról nem beszélve, ha már most mindenki pontosan tudná, ki lesz a zsűriben, talán már az eredményeket is lehetne egy kicsit előre alakítani, hiszen elég idő van arra, hogy ki-ki felmérje, kit ismer. Nem örülnék, ha a zsűrit annyira nevesítenénk, elsősorban pont a verseny tisztasága és a tervezők láthatnák kárát. Nálunk valóban a tervezők a legfontosabbak, őket kell bemutatni a lehető legmagasabb színvonalon és a legjobb eredménnyel, hisz hogyha ezt elérjük, akkor értük el a fő célt. Valakit megismernek, akár úgy, mint egy Megasztárt ének kategóriában, hisz fontos, hogya divatnak is legyenek sztárjai. Előremutató, hogy egyre több divattal kapcsolatos esemény kezd szárnyakat bontogatni nálunk is, szerintem ez jó, mert a lényeg valahol az, hogy tegyük a dolgunkat egymásért és épüljünk, mert akkor előbb-utóbb a divat is üzletszerűvé válhat, ahelyett, hogy hobbiszinten rekedne meg, tehát a tervezők meg fognak tudni élni, lesz lehetőségük a kezdőknek is. Nem a versenyekre gondolok, hanem hogy az ismertségük által felfigyelnek a szakmai tudásukra, hogy egyszer csak lesznek stúdiók, akik tudni fogják, hol keressék a tervezőket. Én most per pillanat, mint kívülálló, ha neki állnék tervezőket keresni, nehéz helyzetben lennék. Neveket tudnék mondani, csakhogy azokat szakmailag és minőségében nem lehetne összemérni. De bízom benne, hogy ez idővel, a sok esemény hatására változni fog.

MZ: Szóba került Náray Tamás, mint a hazai döntő rendezője. Sikerült vele ez ügyben végleges megállapodást kötni?
NL: Tamás egy olyan személyiség, akinek rengeteg az elfoglaltsága, meg is kell élnie, dolgoznia kell külföldön, Magyarországon és ez bizony behatárolja, hogy ezt az egy hónapot vagy három hetet, ami alatt mindenképp részt kell vennie a Fashion World Offline munkálataiban, mikor tudja kivenni.

Sok-sok apró dologból áll össze ez az egész. Végeredményben most már sokminden a helyére került, tudjuk, mikor és hol lesz a döntő, minden főbb részletét ismerjük az eseménynek, a főtámogatókat, a főmérnököket, mindent. Azt szeretnénk, ha ennek a versenynek lenne egy mondanivalója, amit majd a sajtónap folyamán teszünk közkincsé, ahol bemutatjuk majd az elkészült kollekciókat is, hadd beszélgessenek a sajtó munkatársai a tervezőkkel.

Segítőkész előzsűri, tiszta verseny!

MZ: A döntősök kaptak, kapnak szakmai segítséget is?
NL: Úgy gondolom, attól lesz szép egy út vége, ha az göröngyös, nehéz és végigjárják. Akkor talán a tervezők is jobban örülnek a sikernek, mert ugye, kimenni a csillogásba-villogásba, ha mindent készen kapnak, nem az igazi. Egy kicsit szenvedünk, egy kicsit dolgozunk rajta. Ez a divattervezőverseny nem arról szól, hogy egy-két darabot elkészítenek a döntősök, merthogy itt egy komplett kollekciósort kell önmaguknak megvalósítani. Tehát nem mi készítjük el, hanem az, aki lehet, hogy életében nem csinált még ilyet. Ez most lehet, hogy nagyon komoly problémát okoz. Mi csak az állandó szakmai segítséget tudjuk biztosítani, a hátteret, aki tanácsot ad anyagra, varrásra, szabásmintára akár, valamint biztosítjuk az alapanyagokat, de ezen túl mi nem tudunk többet tenni. Ez az, amire vállalkoztunk, a döntősöknek kell megoldaniuk, hogy a végére a tervekből komplett, látványos és igényes munka szülessen. Ez az, amiről azt mondom, hogy nem egyszerű, hisz más az, amikor megrajzolunk valamit, és más, amikor elkészítjük és feladjuk a modellre a kész ruhát. Ezért is döntött úgy az előkészítő zsűri, Pálffy Szilviék, hogy előbb a két kollekciódarabot készítse el mindenki, hogy rájöjjön egyáltalán képes-e elkészíteni az egész sort, hogy ráérezzen, mi kell ahhoz, hogy az színpadképes, bemutatható legyen és azt a célt, eredményt szolgálja, amire a tervező is vállalkozott. Tehát ezzel próbálunk nekik segíteni, mert ha valaki most nekiesik nyolc-tíz darabnak és azt a nyolc-tízet rontja el, azt utólag sokkal nehezebb javítgatni, mint mondjuk most a kettőt. Ha esetleg valaki egyáltalán nem volna képes elkészíteni a kollekcióját, annak természetesen nem muszáj résztvennie a döntőn.

MZ: A korábban közzétett menetrend szerint fejenként két öltözettel kell elkészülniük a döntősöknek október 20-ig, amit azután a zsűrinek is bemutatnak. Miért iktattak be egy ilyen lépcsőt, és mi történik majd a ruhákkal az előzsürizés után?
NL: Egyelőre ötven-hatvan százalékban készültek el a ruhák, ezért úgy tervezzük, hogy ha majd mindenki kész lesz, akkor nézi át azokat a szakmai zsűri, és aztán szeretnénk megmutatni az elkészült öltözeteket a sajtóban, a televízióban. Nyilván ekkor a teljes kollekciókat még nem látjuk majd, ezért a verseny izgalmát ezzel nem vesszük el, de a szereplés is lehetőséget ad majd arra, hogy a tervező lássa, mit kell még tennie, hisz lesz róla vélemény nyilván szakmailag is, és lesznek hozzáértő érdeklődők is, akik ezt majd különböző fórumokon kitárgyalják, így a döntőre minden kollekció kiforrottabb lehet. Szerintem most jól haladnak a versenyzők és nekem tetszenek a már elkészült darabok, de ez önmagában kevés. Ezzel azt is hangsúlyozom, hogy csakis a szakma dönt, tehát nincs senki, aki itt elbírálna bármit is a szervezők közül, távol vannak tartva, hangjuk nem lehet, hogy ki kinek a kije. A nyilvántartásokban is sorszám szerint szerepelnek a rajzok meg a kész kollekciók is, tehát itt bent nem is tudjuk, kié melyik. A tervezők megnyugtatására mondom, nem is kérdezi senki, hogy akkor most a Petinek, a Zsófinak, hogy állnak a ruhái, kész vannak-e, erre még utalás sincs, nemhogy befolyásolás.

Selyem vagy vászon?

MZ: Szó esett már az anyagokról. Akik azt a lehetőséget választották, hogy a szervezőkre hagyják a vásárlást, panaszkodnak, hogy nem az általuk választott textilt kapják, hanem egy nagyker ajánlatából kell választaniuk. Miért alakult ez így?
NL: Nem tudunk semmiféle ilyesmiről hivatalosan, hogy ez most valakinek tényleg olyan súlyos problémát okozott volna, hogy ő szeretett volna valamit és a nagykerben nem azt kapta. Meg tudom mutatni a levelezésünket - ez egy központi levelezés, amit mindenki ismer, tehát bárki írhat oda -, ott sem szerepel ilyesmi, sőt minden héten adtunk egy napot a döntősöknek, amikor bejöhettek ide, itt volt a szaktanácsadó, megtárgyalhatták, hogy mi a gondjuk. Nem tudok erről a problémáról, meg kellene vizsgálni szakértői szempontból, mert ugye lehet, hogy a tervezőnek a maga módján igaza van, de elképzelhető, hogy ahelyett a bizonyos alapanyag helyett, ami éppen hiányzott, egy jobbat kapott, ezt most nem tudom megítélni. Azt gondolom, pontosan meg kellene fogalmazni a problémát, tehát, hogy kérem szépen én kéket kértem és zöldet kaptam, azt mondom, hogy jó, akkor igaza lehet, vagy, ha selymet kért és vásznat kapott, akkor elnézést.

Pontosan meg kéne mondani, hogy mi a gond és ha van rá mód, akkor akár még korrigálhatunk is ezen. Hisz van más nagyker is, van más lehetőség is, vagy azt mondjuk, hogy mégiscsak átgondoljuk, és ha XY megveszi az anyagot, mi kifizetjük a számláját, ezt is el tudom képzelni. Azt javaslom, hogy akinek gondja van, vagy írjon, vagy jöjjön el, és beszéljük ezt át, de úgy, hogy mondja el pontosan, hogy akkor, hogy gondolta, mit vár el. Nem szeretnénk hátrányos helyzetbe hozni senkit, nem is célunk, de meg tudom mutatni, hogy a rendszerünkben tényleg egy olyan levél nincs, ami panaszkodó volna, vagy konkrétan erre irányulna, hogy nem olyan az anyag, amilyet kértek.

Érdeklődő levél valóban sok volt, legutóbb egy fiatalember a Japán döntővel kapcsolatban kérdezősködött, neki mindig vannak észrevételei, neki válaszoltam is. Ami beérkezik és tudunk róla, azt kezeljük, de a döntősök tudják a szaktanácsadónk telefonszámát is, tehát minden lehetőségük megvan, hogy információt kérjenek és kapjanak. Tehát az az üzenetem, akkor, ha ez tényleg komoly befolyással bíró körülmény, tessék és beszéljük meg, ezt kérem tőlük, mert tényleg nagyszerű versenyt szeretnék látni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy mindenkinek meglegyen a lehetősége, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Viszont az is tény, hogy vannak olyan lehetőségek, amikor behelyettesíthető mással az anyag, ez szakmai kérdés, amit itt most nem tudok eldönteni, de nem zárkózom el a probléma elől, érdemes akár egy hivatalos levél formájában jelezni felénk. Itt voltam több megbeszélésen, egy problémát sem tudtam megoldani, mert nem volt problémafelvetés és Oszkó Erzsébet, aki a szakmai tanácsadónk, sem jelzett olyat, hogy neki felvetettek egy ilyet és ez így nem jó. Az üzenet érvényes: várjuk, beszéljük meg, tegyük jobbá!

Jegyrendelés

MZ: Olvasóink, köztük nem döntős pályázók is próbálnak jegyet vásárolni a döntőre, de nem tudják utolérni a szervezőket. Mit tudnak ez ellen tenni?
NL: Azt javaslom, tegyünk közzé a közvetlen telefon elérhetőséget, amelyenutolérhetnek: +36 1 2 25 76 40. Eddig azért nem merült fel ilyen jellegű igény, mert egyrészt jegyterjesztés még nincsen, illetve a döntőre minden nevezettnek két jegyet ingyen biztosítunk, a további jegyeket pedig kedvezménnyel vásárolhatják meg, amire az igényüket levélben jelezhették. Na most, ha még ebből is probléma van, akkor miből nincs? Telefonon nyilván nem beszéltünk, mert nem tudtuk azt mondani, hogy igen tudunk ennyiért és ennyiért jegyet biztosítani, mert hisz a jegyterjesztés még nem kezdődött el, nem tudjuk, hogy 6.000 Ft vagy esetleg csak 3.000 Ft lesz a jegy, amibőltovábbi kedvezményt adunk a pályázóknak az ingyenes jegyeken túl. De a döntőre mindenkit meghívtunk, aki leadta a hivatalos nevezési lapot, szeretnénk, ha ők is eljönnének. Tehát írjanak, hívjanak és akkor tudjuk ezeket a kérdéseket orvosolni!


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-16


ALMAF