Bajczár Évával, az Intercolor magyar delegáltjával és Rose Gábornéval beszélgettünk

Ki határozza meg, mi trendi, mi idejétmúlt? Miért látok türkizkéket mindenütt tavasszal, és télen miért épp ibolyalila kacsint rám a kirakatokból?


Budapesti DivatiskolaBába a divat születésénél

Ki határozza meg, mi trendi, mi idejétmúlt? Miért látok türkizkéket mindenütt tavasszal, és télen miért épp ibolyalila kacsint rám a kirakatokból? Kérdéseinkre választ a divat felkent diktátorától kaptunk, amikor ellátogattunk a Budapesti Divatiskolába, ahol Rose Gáborné,  igazgatónő meghívására Bajczár Éva, az Intercolor Nemzetközi Színbizottság egyetlen magyar delegáltja tartott előadást az aktuális szín- és textiltrendekről.Mint a gymlcs...

A laikus szem ugyanis azt hiszi, hogy a divat csak gy "terem, s potyog", ahogy a nagymamm szokta mondogatni, ha valamit, ami sok munkba s energiba kerlt, olyan termszetesnek vettnk, mint a frl lehull, rett gymlcst.

Mit is ltunk mi, a divat lelkes "felhasznli"? Csupn annyit, hogy bizonyos sznek, formk llandan visszaksznnek rnk a magazinok oldalairl, a kifutk vilgbl, az zletek polcairl, mi pedig levonjuk a magunk kis kvetkeztetst: Nini, most ez divat! De ki a dnts joga ebben a krdsben? A kzelmltig azt hittem, ez is amolyan megvlaszolatlan dolog marad, mint a vilg szmos rejtlye...s mgsem.

Az gy kezdődtt...

Az gy kezdődtt, hogy meghvst kaptunk a Budapesti Divatiskolba, ahol mr - hiszi vagy sem a kedves olvas, de - a 2008/2009-es ősz-tl sznei, fazonjai, minti, anyagai kerltek tertkre. Nem, ez nem tallgats volt, hogy vajon mi lesz - nem is ezen, hanem - a kvetkező őszn, tlen a divat, hanem konkrt tnyeket hallhattunk, amelyhez bizony az egsz vilg divatipara igazodik majd. Sajnos a tnyekre itt s most nem derlhet fny, azaz senki nem fogja megtudni, hogy jvő ősszel a barna vagy a hupikk lesz-e a divatosabb, de a kulisszk mg azrt gy is beleshetnk kicsit Bajczr va (textiltervező iparművsz) segtsgvel.

Előtte azonban Rose Gbornt, (Budapesti Divatiskola alaptja) faggattam a divat iskoljrl.

Rose Mari, igazgatnőEkh: Mikor jtt ltre a Divatiskola?
Rose Gborn: 1985-ben. 1945 utn ez volt az első magnkezdemnyezsre megalakult ilyen intzmny.

E: Ebben az időszakban nem tkztt klnsebb nehzsgekbe egy ilyen iskolt beindtani?
RG: Igazbl azrt nem, mert tanfolyamknt indult az egsz, ksőbb nőtte ki magt azz, amit ma lthatunk.

E: Milyen cllal alakult meg a Divatiskola?
RG: Eredetileg, n magam npművelő vagyok, s a '80-as vekben a Patakyban dolgoztam, a fővrosi felnőttnevels keretein bell. Sok emberrel tallkoztam ott, s egyre inkbb az lett a megltsom, hogy nem rtana egy zlsforml tanfolyamot elindtani, mr azrt sem, mert abban az időben az llami ruhzak mellett vgre meghonosodtak nlunk is a magnbutikok. Elsősorban az ott dolgozkra gondoltam, amikor megfogant az tlet, mert ugyan a divathoz - meg a focihoz - mindenki rt, de gy vltem, mgsem rtana, ha esetleg ismert tervezőkkel megszerveznnk egy tanfolyamot, ahol a jelentkezők elsajtthatjk a divattal, stlussal kapcsolatos alapvető ismereteket.

Budapesti DivatiskolaE: Kihez fordult az elkpzelseivel?
RG: Az akkoriban mg műkdő Divat Intzetet kerestem fel ezzel az tlettel, konkrtan Vmos Magdt, akinek tetszett a kezdemnyezs...nagy szerencsmre. A divat mr akkoriban is igazn zrt vilg volt, egyedl nem is tudtam volna megvalstani a tervem, hiszen a megfelelő szakemberek segtsge nlkl, elkpzelhetetlen egy ilyen iskola. De sokan tmogattk ezt a kezdemnyezst: a Divat Intzet tervezői, reklm- s divatpszicholgusok, szabszok...nagyon j kis csapat llt ssze. Vgl az akkor mg műkdő, eredeti Ez a Divatban hirdettk meg a tanfolyamot - mshol nem is -, amire jelentkeztek is, gy negyvenen.

E: Volt valamilyen felttele annak, hogy valaki jelentkezhessen a Divatiskolba?
RG: Egyetlen kittelt szabtunk: rettsgivel kellett rendelkeznie a jelentkezőnek. Teht voltakpp a tűzhely mellől a hziasszonyok is beiratkozhattak hozznk, hiszen egy egyves, abszolt hobbiszintű dolognak indult. Viszont a jelentkezők nagyon is komolyan vettk, s pont az első vfolyamba jrt kt olyan lny, akiket utna fel is vettek az Iparművszeti Egyetemre, s most az egyikk jelmeztervező, a msik pedig Debrecenben megalaktotta a sajt divatiskoljt, ami a mai napig is műkdik, mondhatni, testvriskolai kapcsolat van kztnk. A tantvnyok kzl sokaknak szabsga, butikja volt, ruhagyrtssal foglalkoztak s nekik nagyon hasznos lehetett ez a tanfolyam, hiszen az Iparművszeti Egyetem tanrai tantottak nlunk. A viselettrtnet rkat pldul F. Dr. Dzsa Katalin tartja '85 ta, aki Magyarorszgon ebben a tmban a legelismertebb s legelfogadottabb szaktekintly.

E: Mi az, ami vltozott '85 ta?
RG: Csak nagyon apr lpsenknt fejlesztettk ezt a kpzst. 1992 ta mr ktves az iskola, 1997 ta OKJ-s kpestst adunk, sőt EUROPASS bizonytvnyt is. A felvteli kvetelmnyek pedig annyiban vltoztak, hogy az rettsgi mellett rajzkszsggel is rendelkeznie kell a jelentkezőknek.

Aki a divatot diktlja

Bajczr va, az Intercolor magyar delegltjaA beszlgets msodik felben Bajczr vt, textiltervező iparművszt kaptam mikrofonvgre, aki az Intercolor Nemzetkzi Sznbizottsg magyarorszgi kpviselője is egyben, s gy valban beleszlsi joggal rendelkezik az aktulis divat kialaktsba.

E: Beszlne egy kicsit az Intercolorral val kapcsolatrl?
Bajczr va: Az Sznbizottsg 1974 ta llt kapcsolatban a rgi Divat Intzettel, amelynek n is a tagja voltam. gy kpviselhettem 1985-től vente ktszer Magyarorszgot az Intercolorban. 2003-ban azonban bizonyos "szerkezetvlts" trtnt a magyar divatvilgban s a Divat Intzetben is, az Intercolorban vgzett munkm azonban tovbbra sem szűnt meg, azta is n kpviselem orszgunkat a Sznbizottsgban.

E: Nem plyzott senki ms erre a posztra? Hiszen az Intercolor tagjaknt igen rtkes informcik birtokba jut, ami az elkvetkezendő szezon divatjt illeti.
B: Meglepő mdon nem. Taln azzal magyarzhat, hogy '85 ta csak n foglalkoztam ezzel, s ugyan ki venn t ennyi idő utn a staftabotot... Rengeteget szmt a tapasztalat, ezen kvl klnleges sznrzkre van szksg, ami ltalban hozott kpessg, arrl nem is szlva, hogy nem rt, ha meg is tudjuk festeni a szneket...

E: Hogyan zajlik a munka a Sznbizottsgban?
B: Minden orszg, amely kpviselteti magt az Intercolorban adott sznkombincikkal, sznfilozfival, sszelltott anyagokkal rkezik. A sznek, anyagok mellett azonban nagyon fontosak a mirtek. Minden vlasztsunkat meg kell magyarzni, s ezt ott nagyon komolyan veszik. Hossz vitk s mr-mr harcok rn alakul ki vgl az eredmny, amely 20-25, de nha 30 sznt is jelent. Ezutn szletnek meg a sznkrtyk, amelyek tartalmazzk a sznkombincikat, fonalmintkat, panton neveket (panton nv: egy szn nemzetkzi azonostja). Ezek nlkl nagyon nehz divatot teremteni, hiszen a tervezőknek j előre tudniuk kne, mi lesz a kvetkező v slgerszne, hogy ennek alapjn tervezzenek...mgsincs r kereslet. Az rintettek inkbb kijrnak klfldi bemutatkra, jsgokat vsrolnak, s onnt prblnak informcikat szerezni. Holott a sznkrtya sokkal kifizetődőbb lenne, hiszen benne van minden lnyeges informci.

E: Mit tartalmaz a sznkrtya?
B: A Sznbizottsg tmkat s azon bell szncsoportokat hatroz meg. A sznkrtya tartalmazza a sznfilozfit, ami lerja, hogy mit akar kifejezni, milyen tmt kpvisel az adott szncsoport. Ezeken kvl megtallhatak benne - a csoportokon bell - a sznkombincik, mindehhez termszetesen panton szmmal beazonostott fonalmintt is trstok. A szncsoportokon bell pedig minden cg, tervező kivlasztja, hogy mely sznekkel akar dolgozni a kvetkező szezonban. A lnyeg ugyanis az rnyalat. Nem elg tudni, hogy a lila lesz a divat, mert az az igazn fontos, hogy melyik lila...

E: Mi az, ami befolysolja abban, hogy milyen szneket visz a Sznbizottsg el?
B: Mondhatnm, benne van a levegőben. Ez egy nagyfok rrzs. Figyelem a vilgot s jn magtl...taln, mint a kltőknl az ihlet.

E: Egy utols krds. Mit visel az, aki a divatot diktlja?
B: Csakis fekett.

Mindent Bajczr vrl a HazaiDivat.hu portlon
Mindent Rose Gborn, igazgatnőről a HazaiDivat.hu portlon


Írta: Ekhó , Dátum: 2007-10-18


ALMAF