Zoób Kati tervezi a Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának formaruháit (2010)

A 2010-es, Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának hivatalos formaruháit Zoób Kati tervezi.


Zoób KatiA 2010-es, Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának hivatalos formaruháit Zoób Kati tervezi. A napokban írták alá a tervezésre szerződést, az első mintadarabok bemutatására 2010. márciusában kerül sor. Hazánk nemzetközileg ismert divattervezőjét, akit 2009-ben a Magyar Kultúra Követének választottak, már jól ismerik kínai szakmai körökben is. Zoób Kati számára nem ez az első alkalom a távol-keleti országban történő bemutatkozásra, hiszen tavaly ő képviselte hazánkat a neves Sanghaji Divathéten. Li Csien-Csin, híres kínai divattervező felkérésére érkezett akkor Kínába, ahol a Harmónia nevű ruhakölteménnyel fémjelzett nagyszabású közös bemutatójuk elnyerte a Divathét fődíját, a „Best Natural Fashion Award”-ot, ezzel jutalmazva a legkifejezőbb kollekciót. A kollekció a két nemzet közös motívumaiból merített, mint például a zsinórkötés.A Magyar Pavilon formaruhájáról Zoób Kati elárulta, hogy tradicionális nemzeti motívumként a páva jelenik meg a kollekcióban, természetesen kiegészülve egyéb, a magyar identitásra utaló jegyekkel. A tervezés során a könnyű beazonosíthatóság és a jellegzetes megjelenés mellett – a helyi klíma és a pavilon sajátosságait szem előtt tartva – alapvető szempont volt a praktikum és a kényelmes viselet is.

Magyarország a Sanghaji Világkiállításon

Hazánk 1851 óta rendszeres résztvevője a négy kontinens nagyvárosaiban megrendezett világkiállításoknak. Ezek között immár a huszonharmadik magyar részvétellel megrendezett esemény a 2010. évi Sanghaji Expo.

A Magyar Pavilon 1000 négyzetméteren, napi 13 órán át nyitva áll a látogatók előtt. A „Better City, Better Life” (Jobb város, jobb élet) szlogenhez igazodva a épület belső tereit az innováció, kreativitás és környezettudatosság elvei mentén alakítják ki. A pavilon terveit a fiatal magyar építész, Lévai Tamás készítette. A pavilon központi eleme a Gömböc, az utóbbi évek egyik legjelentősebb matematikai felfedezése. A Gömböc egy olyan homogén konvex test, amelynek mindössze egy instabil és egy stabil egyensúlyi helyzete van, feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter építészmérnökök. Az Expón több kisebb, működő példány mellett kiállításra kerül egy hatalmas, kétszer három méteres krómacél Gömböc forma is.

A magyar részvételhez kapcsolódó kulturális programok széles spektrumon mozogva mutatják be hazánk gazdag kulturális hagyományait. Az egyes művészek, mint a 30-as években Sanghaj főépítészeként is ismert Hudec László és a fotográfus Robert Capa munkásságának bemutatása mellett szerepet kap több művészeti csoport, közöttük a Szegedi Kortárs Balett és az ExperiDance, valamint láthatóak lesznek több hazai rendező animációs filmjei is.

Magyarország két alkalommal kap kiemelkedő bemutatkozási lehetőséget a Sanghaji Világkiállítás során: május 9-én az Európai Napon, valamint az augusztus 22-én megrendezendő Magyar Napon.

Forrás: Zoób Kati


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2010-03-04


ALMAF