Varga Miklós ékszertervezővel, a Varga Design tulajdonosával és alapítójával beszélgettünk

A jól szituált, középkorú úr – bár nem látszik rajta - közel negyven éve van a szakmában.


Varga Miklós„Kopásálló, de nem kemény…”

A jól szituált, középkorú úr – bár nem látszik rajta - közel negyven éve van a szakmában. Hozzáértéséről, tapasztalatáról már a 4. HUNGORO Budapest kiállításon felállított standja is árulkodik, nemcsak a vitrinek mögül szikrázó  Varga Design ékszercsodák vonják magukra a figyelmet, az ízlésesen kialakított, szobabelsőre emlékeztető fogadóterem is vonzza a megrendelőket. A formatervezett, magasított háttámlájú, lilás-pinkes plüssbársony fotelek vásárlóért kiáltanak, „jó helyen jársz, foglalj helyet” – suttogják az érdeklődőknek. Varga Miklósnál tényleg érdemes időzni, az úriember nemcsak mestere a szemet gyönyörködtető, nemes ékszereknek, a fogyasztók széleskörű tájékoztatását is fontosnak tartja. Ha nem említi, hogy a platina az egyik legeslegpuhább nemesfém a létezők közül, nélküle sosem tudjuk meg.



Multikolor, avagy színesedő ékszerválaszték

MZ: Hányadszor állítanak ki a kiállításon, mik a tapasztalataik?
Varga Miklós:
Harmadszor. Csak az elsőn nem voltunk itt, az utolsó kettőn igen. Az ideiről még nem tudok beszámolni, de azt általánosságban elmondhatom, hogy ezeknek a kiállításoknak az a céljuk, hogy a nagyközönség figyelmét erre a szakterületre irányítsák. Ez a legfontosabb. A további szerepe ezeknek a kiállításoknak, pedig az, hogy a régi vevőinkben megerősítse azt a tudatot, jól döntöttek, jól vásároltak, amikor minket választottak és természetesen, hogy új vevőket is hozzon.

varga DesignMZ: A 2007-es ékszertrendet figyelembe véve, idén milyen csecsebecsék vonzhatják majd a vásárlókat?
VM:
Az ékszerdivatban vannak hosszú és rövid vonulatok. A hosszú vonulatok most úgy állnak, hogy nagyon sok színes követ használnak az ékszerek készítésekor, a multikolor kifejezés általánossá vált a gyöngyöktől kezdve a gyémántokig. Vagyis rendkívüli módon színesednek az ékszerek és az ékszerválaszték. Ez egy nagyon érdekes dolog, mert utoljára ilyen nagy, színes ékszer divathullám igazából a háború után volt. Úgy látszik, amikor az embereknek egy kicsit nehezebb a sorsuk, akkor fordulnak szívesebben a színesebb, méretesebb ékszerek felé. Négy-öt évvel ezelőtt még az egészen pici ékszerek voltak divatban. Na persze ezt így általánosságban sosem szabad mondani, mert egy százkilós hölgyön biztos, hogy akkor sem mutatott a pici ékszer. Végeredményben azt kell tanácsolnom mindenkinek, elsősorban a saját habitusához megfelelő ékszert válassza ki a kínálatából, hiszen az ékszer arra való, hogy kiemelje a hölgyeken azt, ami szép rajtuk és odairányítsa a figyelmet.

MZ: A magyar lakosság mennyire figyel oda ezekre a részletekre?
VM:
Hazánkban a hölgyek még nem élnek túlságosan az ékszer adta lehetőségekkel. Azt gondolom sokkal nagyobb jövő előtt áll ez a dolog. Már odafigyelnek a hozzájuk illő ruhára, cipőre, de még az ékszerre elég kevés gondot fordítanak. De ez is változik. Most már azért a hölgyeink is kezdik lassacskán megérezni, hogy az ékszer vall a környezetünknek arról, milyenek is tulajdonképpen, milyen a stílusuk.

Hálótechnika és folyamatosság

MZ: Mi teszi a Varga Designt Varga Designá? Milyen az Önök stílusa?
VM:
Mi a világban a hálótechnikáról híresültünk el, amire világszabadalmam van. De nemcsak hálós ékszert készítünk. Egyrészt mi is igyekszünk belesimulni a trendbe, másrészt meg azért arra is törekszünk, hogy egyedien megkülönböztethetők legyünk. Mindig hosszú harc és tapasztalat eredménye, ha ez sikerül. Hozzá kell még tennem, hogy mi nemcsak a legdrágább kategóriákban készítünk ékszereket. Sajnos a média, mindig csak azt emeli ki, mi a legdrágább, mert elhatalmasodott valami óriási szenzációhajhászás, mindig mindenkit csak a leg-leg-leg érdekkel, amivel én nem értek egyet.

Varga DesignMZ: Személyre szabott ékszereket is készítenek?
VM:
Nagyon sok személyre tervezett ékszert készítünk, amit általában egy vagy több beszélgetés előz meg. Nekem nem az a célom, hogy egyszer eladjak vagy rásózzak valamit a kedves vevőre. Szerencsére eldicsekedhetem azzal, hogy akiknek 30 évvel ezelőtt karikagyűrűt csináltam, most azok gyerekeinek készítek eljegyzési ékszert. Fő célkitűzésünk mindenképpen a folyamatosság. A kereskedőcégekkel ellentétben nálunk a vevő egy garnitúrához öt évvel később is megtudja vásárolni a kiegészítőt. Általában garnitúrában tervezünk ékszert, komplett garnitúrában, ami nyakék, fülbevaló, gyűrű, karkötő együtteséből áll. A vevőket épp ezzel próbáljuk magunkhoz kötni, hogy bizony öt, tíz év távlatában is megrendelhetik az elkezdett garnitúrájukat. A férfiak esetében ez igencsak megkönnyíti az ajándékozás problémáját, amiért hálásak is. Fontos tehát, hogy egyedi kívánságokra, személyre szabott ékszereket is készítünk, de a legfontosabb mindig az, hogy soha nem tukmálunk rá olyan ékszert a vevőre, ami nem áll hibátlanul jól neki. Mert ez megbosszulná magát, nekem elhiheti.

MZ: A „bosszút” említette. Előfordult már, hogy valakit lebeszélt az ékszervásárlásról?
VM:
Igen, volt már olyan, hogy azt mondtam a vevőnek, ne haragudjon, de ezt Önnek nem adhatom el. Azért nem, mert az én megítélésem szerint nem állt jól neki. Hisz mi történik egy ilyen szituáció után? Az, hogy az illető elmegy egy társaságba, ahol bizony sokan fogják látni, hogy nem áll jól neki az ékszer. A többiek persze nem azt mondják majd, hogy rosszul választott, hanem, hogy rossz helyről vette az ékszert. És ugyanez fordítva is igaz. Ha egy olyan ékszer felé tereljük a vásárlót, ami hibátlanul kiegészíti az ő stílusát, akkor viszont azt fogják mondani neki a többiek, milyen szép ékszer van rajtad, hol vetted. Ezek a trükkjeink.

Aranytól a platináig

Varga DesignMZ: Milyen nemesfémekből készülnek ezek a „szép ékszerek”?
VM:
Mindenből dolgozunk, legyen az arany, ezüst, vagy akár platina. Platinával már több mint tíz éve dolgozunk, úgyhogy elég nagy tapasztalatra tettünk szert benne. A Platingilde egyesülés, ami a Platinacégek Szövetsége, most már hatodik éve kér tőlem minden évben anyagot, amit kiállíthat a standján. Jók ezek a nemzetközi sikerek! Itthon még nagyon keveset tudnak a platináról, meg sokfajta tévedés is forog a köztudatban. Azt hiszik, hogy a platina egy kemény anyag, holott a platina egy nagyon puha fém. Kopásállónak tényleg kopásálló, de az egészen más tulajdonság. A kopásállóság nem azonos a keménységgel. Kopásállóságban valóban a platina az egyik legkopásállóbb fém, de keménységben bizony alatta van még a 14 karátos arany keménységének is.

MZ: A platina puhasága a felhasználás során is gondot okoz, nehéz megmunkálni?
VM:
A kopásállósága miatt nehéz vele dolgozni, a puhasága az nem megmunkálási probléma, az viselési probléma, hiszen nem marad fényes, vagy nem marad matt a felülete, összekarcolódik, összeütődik ugyanúgy, mint a többi nemesfém. Úgy eszi a megmunkáló szerszámokat, mintha edzett acélt akarnánk megmunkálni. Azért ez furcsa tulajdonsága a platinának, hogy puha, de mégis olyan eszközöket kell használni hozzá, mint a legkeményebb anyagok megmunkálásához.

MZ: És erről mi, egyszeri ékszertulajdonosok semmit sem tudunk…
VM:
A magam részéről sok fajta felvilágosítást is végzek, tartunk előadásokat, bemutatókat, ahol nagy érdeklődésre tartanak számot ezek az információk. Igaz, másképp nem jutnának el a nagyközönséghez. Általában az emberek röstellnek rákérdezni a részletekre, pedig egyáltalán nem szégyellnivaló, hogy nem értenek egy ilyen szakterülethez, amivel csak egy nagyon szűk réteg foglalkozik.

Vagyont érő félspirál

MZ: Végezetül elárulná, Varga Miklósnak melyik a kedvenc ékszere az itt látható csodák közül?
VM:
A legkedvesebb mindig az utolsó. A legutoljára elkészített. Most az a garnitúra, ami a Platingilde idei standján volt kiállítva. Több, mint 250 munkaóra eredménye van benne, közel 40 karát briliáns alkotja és a legújabb trend vonalába is belesimul. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy ez a nyakék forma, amit tulajdonképpen már két éve használok az ékszerterveimben, idén a legnagyobb divatházaknál is megjelent. Ez a félspirál, S-alakú ékszer kiválóan alkalmas nem mindennapi viselésre használt ékszerek készítéséhez, hisz rendkívül elegánssá tud tenni egy estélyi ruhát.

Képek a Varga Design ékszerbemutatójáról - HUNGORO BUDAPEST 2007, SYMA, 2007-03-22


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-07






ALMAF