Füzi Artúr, a VIII. Junior „Versenyek Versenye” I. helyezettje

Csillog a tekintete, és nem a láztól. De nem is vizsgadrukktól, mert azon már túl van.


"Nem hiába választottam ezt a szakmát!"

Hajas LászlóCsillog a tekintete, és nem a láztól. De nem is vizsgadrukktól, mert azon már túl van. Annyira, hogy Füzi Artúr meg is nyerte a versenyt, fölényes ötven ponttal maga mögé parancsolva a Versenyek versenye mezőnyének többi tagját vezető második helyzetett. Hajas László mesterfodrász tanoncának nincs más hátra: irány Párizs!EBK: Hogy érezd magad közvetlenül az eredményhirdetés után?
Füzi Arthur: Ez fantasztikus! Elmondhatatlan! Ezt át kell élni, hogy tudja valaki, miről van szó! Ráadásul annyira váratlanul ért, egyáltalán nem számítottam rá. Hihetetlen! Tavaly is elindultam a Versenyek Versenyén, de nem szerepeltem ilyen sikeresen. Akkor nem értem el helyezést, most pedig első lettem! Lehet, hogy ezért is ilyen megható.

EBK: Korábban szerepeltél már valamilyen fodrászversenyen?
FA: Három évvel ezelőtt indultam az Országos Iposz Egyesület által szervezett versenyen, ahol egy férfi klasszikus hajat készítettem. Ott is első helyezett lettem... de ezt sokkal többnek érzem! Nagyobb elismerésként értékelem. Természetesen az is nagyon hangsúlyos eredménye volt az életemnek, nagyon örültem neki, de amit most érzek, ahhoz semmi nem fogható.

EBK: Hogyan készültél fel erre a versenyre?
FA: Körülbelül másfél-két hónappal ezelőtt kezdtem nagyon keményen edzeni. De inkább az igényelt rengeteg időt, hogy megálmodjam, milyen művel rukkolok elő. Ha a felkészülési időt nézzük, akkor megközelítőleg fél évig gondolkoztam az alkotáson, és két hónapig készültem a kivitelezésre.

EBK: Milyen segítséget kaptál a munkád megtervezéséhez és elkészítéséhez?
FA: Kiindulásnak általában a divatlapokat böngészem, azokban keresek, kutatok, hogy ihletet merítsek. Mindig kell valami, ami megfog, illetve beindítja a fantáziámat. Ebben az esetben Dior inspirált. Másik személy, akit kiemelnék, Hajas László. Rengeteget segít, buzdít, hogy csináljam, amit megálmodok. A nehéz időkben is erőt ad, támogat, nagyon sokat köszönhetek neki. A mostani alkotásom terveiről nem beszéltem neki, meglepetést szerettem volna számára. Diorra visszatérve: aki ismeri, az tudja, hogy ötvözi a mai divatot, tehát az alternatívot a klasszikussal. Ezt a stílusjegyet használtam fel én is, ami mindkét modellemnél jól látható. Az elsőnél alternatív megjelenésű a haj, ellenben a ruha klasszikus: feltűnik az arany, illetve a más klasszikus színek. A második összeállításban, a hajból kialakított cilinder idézi a régi stílust, a ruhája viszont ennek kontrasztjaként modern.

EBK: Távlati terveid?
FA: Továbbra is versenyezni szeretnék. Van még egy verseny, amit nagyon fontosnak tartok, és szeretnék ott is eredményesen szerepelni. Ez a Windenburg. Álmom az, hogy kijutok a világbajnokságra. Sajnos egyelőre ez csak egy álom, de nagyon szeretném valóra váltani. Most folyamatosan készülök rá, erősítek a férfi klasszikus hajra. Természetesen ezzel párhuzamosan a Versenyek Versenye is ugyanolyan fontos marad számomra, mint eddig volt, és várhatóan legközelebb újra megmérettetem magam.

EBK: Milyen lehetőségeket rejt magában egy ilyen győzelem?
FA: Elsősorban egy hatalmas lelki löketet, egy feltöltődést ad. Ilyenkor bebizonyosodik számomra, hogy nem hiába választottam ezt a szakmát. Imádok ezzel foglalkozni, mindig is fodrász akartam lenni, mert itt kiélhetem a kreatív hajlamaimat, hiszen, – amint látszik – az emberi hajból rengeteg szépet ki lehet hozni. Eleinte gondolkoztam azon is, hogy grafikus leszek, mivel édesanyám festőművész, és arra ösztönzött, hogy kövessem a példáját. Abban igaza van, hogy a grafikai alkotáshoz is kreativitásra van szükség, de nagyon magányos munkának tartom. Számomra pedig fontos, hogy emberek közt lehessek, emberekkel dolgozhassak.


Írta: EBK , Dátum: 2007-02-10


ALMAF